Het interwebs is al een tijd een blokkendoos: als ge er niet voor kiest om uw schrijfsels op iets als Medium te zetten, kan uw website bij één partij op een server staan, met authenticatie via bijvoorbeeld Google of Facebook, en comments via bijvoorbeeld Disqus of Google+.

Medium is tegenwoordig voor veel mensen geen optie meer (afgrijselijke user experience en verplicht betalen om meer dan een paar artikels te lezen, ik doe alvast geen Medium-links meer open), maar er zijn nog stapels andere plaatsen waar we onze inhoud zetten en die aan andere bedrijven toevertrouwen.

Al die andere bedrijven gaan zeker ook verdwijnen. De enige manier om dat allemaal te vermijden, is het op een server te zetten waar ge zelf alle gegevens van controleert op één plaats. Dan kan het gewoon met een beetje moeite ergens anders neergepoot worden.

Want Disqus zal ooit failliet gaan en verdwijnen, en Facebook en Google ook. En dan zijt ge een deel van uw gerief kwijt, uw beelden of uw gebruikers of uw reacties.

Google ook?! hoor ik u denken. Welzeker! ‘t Zal niet allemaal in één keer zijn, ongetwijfeld, maar beetje bij beetje. Kijk maar:

Google+ houdt ermee op, en ik denk niet dat er veel mensen van wakker ligger.

Maar oh kijk, klein detail: alle websites die Google+ hadden gebruikt voor hun commentaarfunctie, zijn die commentaren kwijt in april 2019. En ja, de mensen die met Google+ commentaar hebben achtergelaten op websites, die kunnen hun eigen commentaar allemaal samen downloaden in een grote zipfile. Maar het commentaar, dat een integraal deel kan zijn van een website, is allemaal weg.

Pech.

Dat komt ervan, andere bedrijven vertrouwen. Ge doet het best allemaal zelf.

Één reactie op “Another one bites the dust”

  1. “Get back on my lawn!” En groot gelijk, altijd gehad. Tijdelijke gemakzucht weegt niet op tegen permanente gemoedsrust.

    Maar dat is misschien ook een achterhaalde mening, want alles (van mediaconsumptie en sociale interactie) staat tegenwoordig (enkel) in de vage wolken en kan dus ook verdwijnen, zonder dat men er nog echt naar lijkt te kraaien.

Reacties zijn gesloten.