Ik heb in 2010, negen jaar geleden, mijn weblog verhuisd van waar het toen stond naar een andere hostingprovider.

Bij die hostingprovider kon ik inloggen in een controlepaneel en vanalles doen. Het enige dat ik er deed, was om de zoveel maanden de server een stamp geven om te herstarten, als er ergens iets raars aan de hand leek. En soms ook eens files bepotelen via een browsergebaseerde FTP-achtig ding, als dat nodig leek.

Vorige week zei mijn WordPress mij dat hij graag zou willen updaten, maar dat hij dat niet kon, omdat de versie van PHP waarop WordPress draaide te oud was.

Mhu? Te oud? Waarom moet ik mij dat aantrekken? ‘t Is toch de hostingpartij die dat doet?

Neen dus. Op het internet staat dat ik dat manueel kan/moet doen in mijn controlepaneel. Ik naar mijn controlepaneel, mij zot gezocht, geen link gevonden om dat te doen. In arren moede uiteindelijk Support gecontacteerd (ik doe dat alleen als ik er echt écht niet zelf uit raak), die mij zeggen dat die functie welzeerdegelijk aan staat in mijn controlepaneel. Ik verder gezocht, niets gevonden. Support een tweede keer gecontacteerd, deze keer met een screenshot ten bewijze.

Ahem. Ik was blijkbaar al bijna tien jaar ingelogd met mijn user-account in dat controlepaneel, en niet met mijn admin-account. Ik had er een mail over gekregen ergens in 2010 bij mijn abonnement, maar ik had die mail niet echt aandachtig gelezen, en mijn admin-account was eigenlijk zelfs nog geeneens aangemaakt.

Admin-account aangemaakt, en plets tienduizend security warnings: blijkt dat mijn server eigenlijk zo ongeveer niet gemanaged was, dat ik onder meer nog op PHP 5.3 en MySQL 5.1 zat (we zitten nu aan 7.3 en 8.0), dat mijn Linux nog 412 updates klaar had staan, en dat het kortom een ongelooflijke chance is dat ik in al die jaren niet terdoodgehackt ben.

‘t Is nu in orde. Ik heb er wel vanalles voor moeten doen dat niet echt koosjer was — ik kan mij niet inbeelden dat ze daar veel zó verouderde servers staan hadden, de volgorde en snelheid van updaten van allerlei zaken was een beetje raar, er is gepotel in database aan te pas gekomen en in de files, maar hey. Alles weer in orde voorlopig. En met wat geluk doet mijn WordPress nu wél een automatische update (want dat deed hij dus niet, al die jaren lang).

Het voelt aan de achterkant allemaal wat sneller, en ik krijg mijn contextueel “editeer dit” en “nieuwe bericht” en alles-balkje nu te zien op elke pagina als ik ingelogd ben, wat voreger niet het geval was. Benieuws wat ik nog allemaal tegenkom.