We beginnen op het werk aan iets nieuws: software voor FMP’s. FMP staat voor Flow Management Prosition, dat zijn ruwgesproken de mensen die in luchtverkeersituaties ervoor zorgen dat de vraag en het aanbod op elkaar afgestemd zijn.

Het luchtruim in ingedeeld in sectoren die elk een bepaald aantal vliegtuigen aan kunnen — als er te veel vliegtuigen zijn, dan kan de luchtverkeersleiding het niet meer bolwerken. Als er dreigen meer vliegtuigen te zijn dan ze aan kunnen, moet daar iets aan gedaan worden; het idee is om met een zo klein mogelijke ingreep zo veel mogelijk effect te hebben. Soms is het voldoende om één vlucht om te leiden, soms moeten een paar vluchten aangepakt worden, soms wordt een sector opgedeeld, soms worden er stukken luchtruim afgesloten — er is vanalles mogelijk.

De FMP’s hebben een lokaal zicht op de zaken, binnen hun stuk luchtruim, maar er is natuurlijk ook het grotere beeld: het kan zijn dat een aanpassing ergens een domino-effect heeft waardoor er over heel Europa allerlei dingen gebeuren. En daar komt EUROCONTROL dan in het beeld: die kijken na of voorgestelde wijzigingen ook voor het hele netwerk goed zijn. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het dat niet echt: er zijn naast de FMP’s en EUROCONTROL ook de luchtvaartmaatschappijen, en dan moet er telkens op zeer korte termijn nagedacht worden maar ook op middellange en langere termijn, en het is geen tweedimensionaal gegeven maar vierdimensionaal (hoogte en tijd erbij), en er komt ook nog militair verkeer bij, en honderd andere dingen. In allemaal verschillende stukken software. Die allemaal met elkaar spreekt. En enorm veel communicatie per telefoon en in persoon. En alles, en alles.

Met andere woorden: een fantastische situatie om in te werken, wegens zeer complex en dus zeer boeiend. 🙂

Wat mij altijd verbaast bij dergelijke bezoeken, zijn de mensen waar we naartoe gaan: enorm competent, zeer gedreven, een plezier om mee samen te werken. Het was nu niet anders, bij het CNRA in Reims.

Heerlijke dag gehad. Veel gezien, veel geleerd. Vragen zijn beantwoord, en een aantal dingen die op één manier in mijn hoofd zaten, zitten er nu met nieuwe inzichten op een heel andere manier in. Al een aantal praktische ideeën voor conceptuele ontwerpen ook, en meer kan een mens niet vragen.

Morgen wordt het een dag van rapporteren.

Overmorgen gaan we naar Schiphol, naar LVNL. Heel erg benieuwd wat we daar anders gaan zien dan in Reims. En dezelfde dag gaan we ook naar KLM, gaan kijken hoe ze daan flow-zaken doen in binnen één luchtvaartmaatschappij.

Spannend!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.