Het spijt mij, maar ik heb het ook losgelaten. Dit is wat The Critical Drinker er van zegt:

En ja, dat klinkt inderdaad zeer red pill-achtig. Hij heeft het wel meer, dat hij zich kwaad maakt op geforceerde identity politics in allerlei.

Ik ben de laatste paar jaar serieus van gedacht veranderd over het onderwerp: waar ik ooit zonder enige twijfel alles wat maar naar positieve discriminatie rook zou opzijgezet hebben als gewoon ook discriminatie, ben ik er meer en meer van overtuigd geraakt dat er niet noodzakelijk iets mis mee is. Het is zoals Spock zegt: the needs of the many outweigh the needs of the few or the one.

Maar “niet noodzakelijk verkeerd” wil uiteraard ook niet zeggen “altijd en vanzelfsprekend goed”.

Ik ben afgehaakt bij The Timeless Children, de laatste aflevering van het dertiende seizoen van de nieuwe Dr. Who. De meest belangrijke fout die daar gebeurde: de hele achtergrond van Dr. Who is uit de doeken gedaan, van begin tot einde. Er is geen mysterie meer, noch over Dr. Who noch over Gallifrey noch over de Time Lords.

Dat is onvergeeflijk. Dat is schijten op alles wat Dr. Who al generaties lang is. Dat is een showrunner die niet weet wat hij doet en een schrijversteam zonder talent. Het is zoals het einde van Game of Thrones: het slaagt erin om al het voorgaande kapot te maken.

En dat ze dan nog eens alles hercasten naar Sterke Vrouwelijke Personages is misschien maar een detail, maar het is wel een irritant detail. Ik heb niets, maar dan ook helemaal niéts tegen een vrouwelijke Doctor Who. Absoluut niets. Maar het kan niet anders dan bewust zijn dat in Timeless Children zowat alle “goede” personages vrouwen zijn, Personen Van Kleur, of als het even kan vrouwelijke Personen Van Kleur. En quasi alle mannen bleh zijn. En dat is des Guten zuviel.

Er trouwens voortdurend op wijzen hoe fantastisch divers ge zijt, dat is de beste manier om er precies voor te zorgen dat het overkomt alsof het verschrikkelijk uitzonderlijk is dat er diversiteit is.

Ik hoop dat het ooit nog eens goed komt, met Doctor Who. Maar ik ben er bang voor. En ik ga niet naar de kerstspecial kijken. Ik kijk alleen nog als mensen die ik vertrouw mij zeggen dat het beter geworden is.

Één reactie op “Dr. Who”

Reacties zijn gesloten.