Geen enkel bezwaar tegen digitaal dingen doen hé, verre van. Als ik tegenwoordig snelle tekeningen maak, is dat meestal in Figma of iets gelijkaardigs, maar zelfs als het high level en conceptueel is, zonder enige inhoud of niets, blijft het er wel enorm definitief uitzien naar mijn goesting:

Soms haal ik wel nog eens mijn pen boven en teken ik op de computer, maar dat is echt maar voor zeer snelle schetsen tijdens een meeting of zo — tegenwoordig met Figma is het meestal veel sneller om het direct daarin te doen:

De reden dat ik hier aan denk, is dat ik deze namiddag iets moest inscannen. Dat gaat met de scanner naar een folder op OneDrive: toen ik die folder opendeed zag ik ingescande dingen van de jaren 1990 tot nu. Het was ineens helemaal nostalgie naar tekenen in kleine boekjes, met mijn neus op het blad:

Dat eerste tekeningetje was voor Jur@, dat tegenwoordig gewoon Jura is. In 1997, toen het nét mogelijk was om frames te gebruiken in HTML. Tegenwoordig is allerlei mogelijk natuurlijk, maar toen was het revolutionair, dat we vaste navigatie bovenaan en/of links zouden kunnen houden, terwijl inhoud zelf zou kunnen scrollen.

Ah, memories.

Ook wel grappig om zien dat het allemaal computerwebbrowserschermen zijn, die tekeningen. Die date picker is de meest recente die ertussen zit, de rest is allemaal meer dan 17 jaar oud. Het is bijna ondenkbaar dat de allereerste aanpak van een website nu niét ook met mobiel in het achterhoofd zou zijn, maar dit zijn dus dingen die dateren uit de tijd dat WAP nog niet over vochtige muizen ging.