Mijn moeder krijgt een angstaanjagende mail van Telenet, dat ze SSL zal moeten aanzetten of ZE ZAL ALLES VERLIEZEN!!!

Momenteel gebruik jij nog altijd de onveilige instellingen, waardoor je vanaf 25 maart 2022 toegang tot je mailbox verliest.

Mijn moeder weet het verschil niet tussen Gmail, Microsoft, Telenet, webmail, Outlook of Google. ‘t Is te zeggen, natuurlijk weet ze wat het verschil is, maar het is niet helemaal duidelijk dat Outlook de mail van bij Telenet gaat halen, dat er zoiets bestaat als POP3 en IMAP, dat SSL een ding is, etc. etc.

Gelukkig “helpt” de mail van Telenet haar verder: onder de titel “Hoe beveilig ik mijn mailbox?” staat het in vier enórm eenvoudige stappen uitgelegd:

  1. Open je e-mailprogramma (Outlook, Apple Mail, Android Gmail, …).
  2. Ga naar de instellingen van je Telenet-mailadres.
  3. Bij beveiliging vink je ‘SSL’, ‘TLS’ of ‘SSL/TLS’ aan. (De exacte benaming hangt af van e-mailprogramma.)
  4. Klaar! Je mailt nu veiliger én behoudt gewoon toegang tot je mailbox.

Echt serieus. Vier stappen, waarvan de tweede en de derde compleet nutteloos zijn: hoe moet zij weten waar “de instellingen van je Telenet-mailadres” staan? En hoe behulpzaam is een stap die zegt “vink A, of B, of C aan, de naam hangt af van het programma”?

Mijn moeder was in paniek, kwam daar nog eens bij dat haar computer semi was vastgelopen met wat schermcorruptie waardoor het er uitzag alsof er een virus haar Outlook letterlijk aan het opvreten was, enfin, ik ben ter plaatse afgestapt.

Natuurlijk staat er meer bij, in de mail:

Vind je de juiste instellingen niet terug? Je vindt alle details van jouw e‑mailprogramma op telenet.be/pop3.

En daar is het inderdaad duidelijker uitgelegd, maar de miserie was nog niet opgelost.

Want eens ik de settings had aangepast (het is inderdaad gewoon een vinkje aanklikken), gaf Outlook de boodschap dat het certificaat van Telenet ongeldig was. Ik heb de juiste foutboodschap niet genoteerd, maar ‘t was zo’n typische van “certificaat niet geldig”. Gebeld naar de support van Telenet, waar er een zoals meestal vriendelijke mens aan de lijn was, maar helaas: ook een mens die denk ik niet echt wist wat een certificaat is, of hoe “SSL, TLS, of SSL/TLS” eigenlijk werkt. Zijn tip om het probleem niet meer te hebben: lees uw mail via webmail.telenet.be.

Jaja.

Zeer goed.

Dankuwel daarvoor. Geef gewoon door aan uw organisatie dat het certificaat niet werkt, en dat ik op Windows 10 zit met een standaard Outlook.

(Mijn moeder had daarvoor al gebeld naar support, maar omdat ze de juiste vragen niet stelde, had ze de raad gekregen om over te stappen naar webmail.telenet.be omdat Outlook alle mail zou verwijderen vanaf 25/03, en dat de enige manier om dat de vermijden was: alle mails op een USB-stick zetten, en dan, euh, overstappen op webmail.telenet.be, en dan, euh, vermoed ik, de mails op de één of andere manier van die USB-stick weer op de computer zetten. The mind boggles.)

Er is een heel klein aantal mensen die weten hoe die dingen in mekaar zitten, vrees ik. En op mensen die daarvoor gestudeerd hebben na, bevindt die groep mensen zich in een relatief kleine leeftijdsgroep: alles wat ouder is, maar ook alles wat jonger is, heeft geen flauw benul van hoe de dingen waar ze elke dag op werken, eigenlijk werken.

Daar is niets op tegen, in principe, als het allemaal gebruiksvriendelijk genoeg zou zijn. Maar dat is het dus manifest niét. En als het dan fout loopt, loopt het heel erg zwaar fout.