Wacht wacht, vóór ik het over potten heb: ik had vandaag deze juffrouw op mijn vinger.

Jazeker: ‘t is een sluipwesp. Niet het minste idee welk merk, maar als ik het goed heb, dient die enorm lange legboor om eieren te leggen in beesten die in hout rondwurmen. Larven van kevers en zo.

Terug naar potten. Vorig jaar heb ik een reeks grote potten gekocht om tomaten in te kweken. Dit jaar gebruik ik die potten om zo nu en dan dingen in te zetten, en ook wel om te zien wat er in overleeft. Dit is pot één:

Om de zoveel tijd koopt Sandra een pot tijm, als er iets met tijm moet gemaakt worden, en dan staat die pot in de weken en maanden erna gewoon dood te gaan in de keuken. Ik had daar geen goesting in, en dus heb ik de plant in de pot gezet. Het plantje erachter is appelmunt, die stond te verpieteren in een andere (veel kleinere) pot op het terras. Ook dat kon ik niet meer zien. Onderaan een kleine wilg die zichzelf uitgezaaid heeft, en linksboven daarvan iets onbestemd dat wellicht zeer giftige zwarte nachtschade is.

Pot twee:

Achteraan staan twee van een zekere dood geredde basilicumplantjes (alhoewel ze het ook hier niet echt goed doen, en ja ik weet dat ze niet in volle zon zouden mogen staan, en ja ze krijgen elke dag water van onderaan). En vooraan links een vlinderstruik, één van de vele die zichzelf uitgezaaid had.

Pot drie is misschien wel mijn favoriete van de drie:

Er staat ook een vlinderstruik in, maar ik steek er ook de stukken mos in die de vogels elders in den hof lospikken (bijna zeker Saxifraga en Selaginella). En er hebben zich allemaal dingen in uitgezaaid: linksonderaan twee kleine geraniums, en verder ook nog Veronica en Ambrosia en Bowlesia. Bijzonder benieuwd wat het zal worden.

In drie andere potten staan er gewoon bomen. Een esdoorn en twee verschillende soorten wilgen. Voorlopig doen die het allemaal redelijk goed — de esdoorn nog het beste van de drie. Ik moet voor de wilgen wel voortdurend op post zijn om de zaagwespen ervan te halen:

Het is niet bijzonder evident, die potten. Ze drogen veel rapper uit dan volle grond, en ze moeten dus voortdurend water krijgen. Weinig garantie dat alles overleeft, maar hey. We zullen wel zien.