Ik heb vanaf vandaag een nieuw werk, hoezee! Het is met veel spijt in het hart dat ik van mijn oud werk afscheid neem, maar het is met kweetniethoeveel goesting dat ik aan mijn nieuw werk begin. Deze week allemaal meetings om te leren wat en hoe, en dan, euh, ik weet nog niet goed wat ik precies ga doen.

Wél veel ideeën om dingen te doen, daar niet van. Maar geen idee of dat dingen zijn die eigenlijk bij mijn job horen. Ik heb, besef ik, eigenlijk nog nooit bij een zó grote organisatie gewerkt. Okay, wel bij de poowst en Sony en dingen gelijk KBC en BNP Paribas Fortis en Belfius toen het nog Dexia was en zo, maar dat was als consultant, en dus niet écht echt bij het bedrijf zelf.

En akkoord, EUROCONTROL is ook wel groot, en de gebruikers waren eigenlijk “iedereen in de hele wereld die ook maar iéts met vluchten of vliegende toestellen in Europa te maken heeft”. Al met al was ik er redelijk embedded, en waren er redelijk wat momenten dat ik echt de indruk had om te werken als werknemer bij EUROCONTROL en niet als consultant, maar uiteindelijk bleven het timesheets en facturatie en altijd en overal ergens in het achterhoofd “ik word hier x per uur betaald” en “het contract is voor bedrag y en/of timeframe z”.

Dit is dus helemaal anders. We werken voor het goed van het algemeen, en we doen ons best, en ja, we moeten ook (of zelfs méér) op tijd en middelen kijken — maar het is geen tikkende tijdbom op de achtergrond van “we moeten dit of we verliezen misschien wel de klant”.

Ik ga het allemaal ongetwijfeld nog leren kennen, en ik weet honderd procent zeker dat ik mij meer dan veel keer ga afvragen maar allez, hoe is dat mógelijk? en dat ik meer dan zeker ga geconfronteerd worden met het is zo omdat het zo is. Maar wat een verademing, verlost te zijn van — draai of keer het hoe ge wilt, het is zo — winst als begin, midden en einde van alles wat ge doet op uw werk.

Als er mij gevraagd werd wat ik het allerliefst wou, op mijn vorig werd, was dat meestal een variatie op “gewoon goed werk kunnen doen, zonder al die verkoop erbij”.

‘t Is moeilijk uit te leggen. Het is niet de verkoop zelf die mij tegensteekt: ik doe dat zelfs graag, uitleggen wat we willen doen en andere mensen ervan overtuigen dat het de moeite waard is om erin te investeren. Het is de finaliteit die mij tegensteekt. Winst versus gewoon goed werk.

Afijn. Op naar de rest van de week.