Ik krijg uit het niets een mail van iemand die zegt in Israël te werken voor een departement dat zich bezighoudt met bezittingen van slachtoffers van de holocaust bij afstammelingen te krijgen.

Dat de man op het internet had gezien dat ik een achterkleinzoon ben van mijn overgrootmoeder die omgekomen is in het begin van de jaren 1940, en hij wou wat meer informatie:

I am currently managing a case relating to the the family of your great grandmother, Laja Jarzabek born Feige. Running into the data you have posted on her family on Geneanet.org, I wished to ask whether you would be could kindly assist me with a few question I have about the information which you mention.

Your help would greatly assist us in ascertaining the identity of our asset owner’s heirs.

Hrm.

Zolang hij mij niet om mijn bankrekeningnummer vraagt, speel ik het spel mee.

Hij wil in eerste instantie bevestigd zien dat mijn grootmoeder wel degelijk de dochter van mijn overgrootmoeder was (check), dat mijn vader en mijn oom kleinzonen zijn (check), en dat haar broer getrouwd was (check) en twee kinderen had (check). En dan wou hij ook weten wat de broers en zussen van mijn overgrootmoeder waren.

Ik heb dat in de jaren 1980 gevraagd aan mijn grootmoeder en aan andere familie die de oorlog overleefd had, en ik kwam op:

  • Hanka Feige (°30/6/1885 in Kłobuck), gedood in 1942-43, samen met haar man Ajzyk, en hun kinderen Nacha, Fraidel, Chaim, Raizel, Haim, Mayzel, Hannah, Nalia, Ruszka en Channah
  • Bronia Feige (°20/5/1891 in Kłobuck), begin de jaren 1900 geëmigreerd naar het Verenigd Koninkrijk, via Londen in Newcastle upon Tyne terechtgekomen, getrouwd, vier kinderen gehad, overleden op 24/7/1973
  • Regina Feige (°1/2/1889 in Kłobuck). Geëmigreerd naar Israel, overleden op 17/12/1975. Dit is Regina (onderaan links) met haar gezin in de jaren 1930 — haar man Nusen (tweede van links onderaan) en haar dochter Franka (rechts bovenaan) zijn in 1942 gedood:
  • Isaac Feige, gëemigreerd naar het Verenigd Koninkrijk ergens vóór 1903, getrouwd, één dochter, overleden in Newcastle upon Tyne
  • Hannah Feige, gedood in 1943 samen met haar man Zelig en dochter Sarah; haar zoon overleefde de oorlog, emigreerde naar Canada en overleed er in 1976.
  • Hena Feige, gedood rond 1942.

Ik stuurde de man ook een foto van Bronia en Regina, ergens in de jaren 1960 vermoed ik:

De man zegt bedankt, en dan wordt het louche, vind ik:

Thank you very much for the valuable information.

I have a few questions left. Would it be possible by any chance to talk through the phone? It would be easier for me to explain myself that way. If yes, let me know your phone number and when is a good time for you to talk.

Ik vertrouw dat niet 100%. Ik ben dan ook maar eens naar de website van de administratie in Israël gegaan, en ik heb naar het algemene mailadres gemaild om te vragen of ze die mens kennen, dan wel of het iemand is die om de één of andere reden aan het phishen is.

Spannend!

Één reactie op “Holocaustbericht uit Israël”

Reacties zijn gesloten.