Lessen geleerd

Auto ISO is géén goed idee. Het lijkt alsof de Nikon van zodra het donkerder wordt, besluit om de ISO zwaar naar boven te trekken. Gevolg: foto’s met bakken ruis. Auto ISO afzetten dus, en dan ISO zelf manueel op zo laag mogelijk zetten.

Foto’s nemen in jpeg is allemaal goed en wel, maar als er moet aan gesleurd worden van kleuren en dingen, is NEF stapels beter. Euh, duh, I know, maar: het is écht veel beter als er nog aan curves moet getrokken worden, en als er verscherpt en van kleur veranderd moet worden en zo. Echt véél beter. Het is niet alleen het verschil tussen lossless en lossy. Serieus.

Foto’s nemen in NEF heeft als gevolg dat de scanner & camera wizard van XP geen beelden terugvindt, en dat beelden dus niet proper henroemd worden. Schieten in RAW+JPEG lost dat op, dan krijg je genummerde jpeg en genummerde NEFs.

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.