gvd

Het gaat niet veel helpen dat ik in het publiek over klaag, maar het begint verdorie tegen te steken.

Ze hebben bij SixApart recent een paar nieuwe features toegevoegd.

Believe you me, boys & girls: all is not well in TypePad Land.

Wat hebben ze gedaan? Even nalezen:

Today we’ve added new features to TypePad, including a set of “Mixed Media” weblog templates that are perfect for sharing your life online as it happens. The new templates help you put all your digital assets – text, photos, video and audio – front and center, and feature six new professionally designed styles. The new mixed media templates are available to Basic, Plus and Pro users, and can be applied to an existing weblog, or to any new weblog you create. […] The new layouts include a photo calendar, a timeline, an “artistic” layout ideal for photo essays, and two new traditional weblog layouts.

Klinkt allemaal goed, maar. De nieuwe templates zijn een ongelooflijk vieze hack, van het soort dat ik zelf wel eens zou durven maken voor persoonlijk gebruik. Collega’s en ex-collega’s kunnen getuigen dat ik niet bang ben van vieze hacks, en dat als ik iets een zeer viezen hack noem, dat het dan echt al heel erg moet zijn. Want wat gebeurt er precies?

Ze hebben de hele image upload-functie gewijzigd. Voor àlle weblogs, van àlle gebruikers, in àlle templates. Tot voor een paar dagen deed die image upload precies wat hij moest doen:

  1. kies een beeld op de eigen hard disk
  2. geef aan of het beeld links of rechts moet uitgelijnd zijn of gewoon in de tekst moet staan
  3. geef aan of het beeld een thumbnail moet krijgen (zo ja, hoe groot)
  4. geef aan of, als er op de thumbnail geklikt wordt, er een pop-up moet geopend worden met het beeld erin, of of het beeld in het gewone browservenster moet verschijnen
  5. doe de upload

Stel dat ik foto.jpg had gekozen, dan kwam daar één van de volgende stukken html-code uit:

<img src="https://x186ff.n3cdn1.secureserver.net/images/foto.jpg" width="800" height="533" alt="foto" border="0" />
gewoon beeld, geen thumbnail

<a href="https://x186ff.n3cdn1.secureserver.net/images/foto.jpg"><img src="https://x186ff.n3cdn1.secureserver.net/images/foto-thumb.jpg" width="300" height="200" alt="foto" border="0" /></a>
beeld met 300 pixel brede thumbnail, link in gewoon venster

<a href="https://blog.zog.org/images/foto.html" onclick="window.open('https://blog.zog.org/images/foto.html','popup', 'width=800, height=533, scrollbars=no, resizable=no, toolbar=no, directories=no, location=no, menubar=no, status=no, left=0, top=0'); return false"><img alt="foto" src="https://x186ff.n3cdn1.secureserver.net/images/foto-thumb.jpg" border="0" height="200" width="300"></a>
beeld met 300 pixel brede thumbnail, link in pop-up

Het beeld kwam dus in de /images/-direcotry van het weblog terecht; een eventuele thumbnail kreeg een -thumb achter naam, en als er een pop-up moest komen, werd een afzonderlijke html-file aangemaakt waarin het grote beeld terechtkwam. Die html-file zorgde ervoor dat het er netjes uitzag, zonder witruimte rond het beeld; zoals in deze entry (klik op de foto’s om pop-ups te zien).

De nieuwe functie heeft zo zijn eigen idee van hoe het moet:

  • beelden komen in https://blog.zog.org/images/ terecht, ongeacht ze ge-uploaded worden op https://blog.zog.org of http://photo.zog.org of, for that matter, http://blog.arjuna.be.
  • die /photos/uncategorized/-directory is onbereikbaar voor de gebruiker. Met andere woorden: er is geen manier om te zien welke beelden er al in staan en geen manier om, zoals bij alle andere directories wel gaat, beelden te deleten of nieuwe te uploaden behalve via een weblog-entry
  • niet alleen de thumbnails krijgen een eigen grootte (wat nogal normaal is), maar ook de “grote” beelden worden automatisch naar maximum 640 pixels breed geresized (wat totaal abnormaal is)
  • beelden die in een pop-up geopend moeten worden, krijgen geen html meer, en worden dus zonder style sheet of niets in een nieuw venstertje gesmeten. Is het beeld 500×400, dan is het nieuwe venster ook 500×400. Maar aangezien browsers default een marge van een tiental pixels nemen, komt er een witte rand links en boven het beeld, en krijgt het venstertje scroll bars. Vies.
  • als nieuwe beelden geupload worden met een naam die al bestaat, krijgen ze automatisch een nieuwe naam: foto.jpg wordt foto_1.jpg, foto_2.jpg, etc. Goed nieuws? Nee, want dat betekent dat er geen manier meer is om een nieuwe versie van een beeld te uploaden als je ziet dat een beeld verkeerd is. Hoe moet je een beeld deleten? Aha:
  • Beelden deleten lukt niet. Beelden worden “automatisch” verwijderd als “hun entry” verwijderd wordt. Wat is de koppeling tussen een beeld en een entry? Joost mag het weten. Wat gebeurt er als ik een beeld in meer dan één entry gebruik, en ik verwijder één van de entries? Nobody knows. Wat gebeurt er met beelden die ge-uploaded worden voor entries die uiteindelijk niet gepubliceerd worden, bijvoorbeeld omdat de browser afgesloten werd? Not a clue.
  • Alle gastauteurs worden verplicht images in de default configuratie te uploaden. Met andere woorden: ik moet voor alle weblogs besluiten hoe alle images er zullen uitzien. Never mind dat het mogelijk is dat de ene keer er een beeld van 750×160 pixels op komt, dat ik in thumbnail 550 pixels breed wil en met een pop-up, de volgende keer een beeld van 100×100 dat er zo op mag, en nog een andere keer een foto van 3000×2000 die een thumbnail van 300 pixels breed mag hebben en moet openen in een gewoon venster.

En wat zeggen ze hier bij de technische support van TypePad over? “De nieuwe features lijken heel goed te werken als je er precies dat éne ding mee doet waarvoor ze gemaakt werden, maar van zodra je iets anders probeert zijn er nog wat issues mee.”

Wàt? Het uploaden van images werkt perfect als je het enkel gebruikt voor het publiceren van foto’s getrokken door telefooncamera’s en gepubliceerd in één van de voorgekauwde mixed media templates, maar voor alle duizenden andere weblogs en voor normaal gebruik werken ze niet meer? Dàt zijn nog enkele issues?

Komt daar nog bij dat de nieuwe mixed media templates op zich eigenlijk maar bof zijn. Er is niets aan aan te passen. Geen kleuren, niet de volgorde van de inhoud, niet de functionaliteit, niets. Het is te nemen of te laten. Er is een versie met een zwarte achtergrond, één met een vleeskleurige, één met een Cameron Moll-verloopje en afgeronde hoeken, …

De templates zelf zijn eigenlijk niets dat niet met de gewone Movable Types-templatetaal kan gedaan worden, behalve dan de klooierij met beelden: afhankelijk van het template worden beelden in de entries geresized naar specifieke pixelgroottes. ‘t Is te zeggen, soms. Als je verandert van template. Denk ik. Niet bij het uploaden zelf: dan moet je maar weten dat de kalender-template bijvoorbeeld een thumbnail van exact 229 pixels breed verwacht of dat het anders om zeep is.

Nu ja, niet dat je dat allemaal degelijk kunt uittesten, want je kunt wel van de kalender-template naar een andere switchen, maar niet meer terug naar de kalender-template zonder het weblog eerst helemaal te deleten.

En o ja, entries importeren van een ander weblog: vergeet het. Images worden niet herkend. Ze moeten blijkbaar manueel met de image upload-functie erin gestoken zijn om zelfs maar getoond te worden op de website.

Bah. Ze hebben iets proberen doen dat eigenlijk met de architectuur van TypePad niet mogelijk is, en er is niet over nagedacht Of toch zeker niet voldoende. En het loopt allemaal in ‘t honderd.

Dubbel bah.

En dat ze het verdomme rap terugzetten op wat het was, of ik ben ermee weg.

Één reactie op “gvd”

Reacties zijn gesloten.