Meer en meer van die pseudo-quasi-gratis diensten waar ik gebruik van maak beginnen zich in mijn leven te infiltreren.

En ik maak me zorgen dat die dingen niet gratis kunnen blijven

Del.icio.us geeft al regelmatig problemen, en is een persoonlijk project dat leeft of sterft bij de gratie van de (ene) programmeur. Het bijna onmisbare nutr.itio.us is sinds kort gesponsord door pop-unders, en is ook al zo’n éénmansproject.

Ik betaal voor Audioscrobbler en Flickr, maar ik heb er geen idee van hoe die het op langere termijn gaan doen. Wat als ze op de fles gaan? Of zwaar de fout ingaan? Krijgen we dan een heruitgave van het Moblog.co.uk-fiasco van december 2004?

Idemditto met Typepad: wat gebeurt met alle locked-in data die er in zit? En kom me niet vertellen dat er geen locked-in data is: de “nieuwe” foto-uploadfaciliteiten zetten de foto’s na maanden nog altijd op plaatsen buiten de relatieve paden van de verschillende weblogs.

Foto’s op http://photo.zog.org en http://podcast.zog.org en http://blog.arjuna.be krijgen allemaal URL’s als http://blog.zog.org/images/naam_1.jpg, en zijn via de interface van Typepad bijvoorbeeld niet meer te beheren behalve door de entry te deleten. Maakt het niet ondoenbaar om de inhoud van een weblog te verhuizen naar een andere server of dienst, maar wel een stuk moeilijker voor wie niet minstens een klein beetje afweet van computers.

…maar eigenlijk is het een probleem van alle tijden. We zijn er op vooruit gegaan, dat wel. Sinds de uitvinding van het schrift gaan de gedachten van mensen al potentieel langer mee dan de mensen die ze hadden. Maar dan krijg je dingen als de bibliotheek van Alexandrië.

Euh. Ik zou eigenlijk eens moeten mijn gedachten op orde zetten. Later eens. Nu ga ik boterhammen eten.