Point missed

Asa heeft het niet begrepen.

Microsoft brengt een update van hun MSN search toolbar uit. Asa, de man achter Firefox, zegt dat de implementatie van tabbed browsing crappy is.

Een aantal mensen in de commentaren wijzen erop dat Asa zich beter zou bezig houden met de bugs in zijn eigen product voor hij met stenen naar andere mensen gaat smijten, maar dat is volgens mij niet het punt.

Ja, de tabs zoals ze nu in die toolbar zitten, zijn (zeer) verre van perfect. Dat ligt er wellicht aan dat het om een (ongetwijfeld vieze) hack gaat. En ja, het kan (waarschijnlijk véél) beter, zelfs in Internet Explorer, getuige dingen als Maxthon. Maar het belangrijke is dat de tabs er zijn . Nog vóór IE7. Flikkeren en bugs, zeer zeker, maar Firefox heeft toch een USP minder.

En, ook bijzonder relevant: Desktop Search is echt serieus heel erg goed, stukken beter dan het magere beestje van Google, dat wel in slaap gevallen lijkt. De integratie met de desktop en Outlook is bijzonder goed, en wie had ooit gedacht dat IFilters ooit nog eens sexy zouden zijn? Nieuw bestandformaat? Gewoon zo’n IFilter schrijven en het wordt meteen ontsluitbaar voor MSN Desktop Search: ik kan nu bijvoorbeeld al seamless zoeken in de IPTC-informatie die in mijn RAW-files van de Nikon zitten.

En het aller– allerbelangrijkste volgens mij: bekijk de tijdslijn. De eerste MSN Toolbar, in maart 2004, was niet veel meer dan een (zeer) zwakke kloon van Google Toolbar. De MSN Toolbar Suite 2.0 die in beta uitgebracht werd midden december 2005 kon net zo goed een nieuw product zijn en was al meteen zeer goed. Na een relatief korte beta kwam MSN Search Toolbar with Windows Desktop Search uit, en die was gewoon nóg stukken beter Ze deden er zelfs heel erg on-Microsoft-achtige dingen in, zoals toelaten dat de internet-search door om het even wie (ook bijvoorbeeld Google) afgehandeld werd, of er een myriade aan geek-only features in steken. En een paar weken na de eerste release-versie, is er nu een versie met tabbed browsing.

This is not your dad’s Internet Explorer: het gelobotomiseerde Internet Explorer-team is weer wakkergeschud en heeft een serieuze talent-injectie gekregen. And there’s more where that came from.

Er is nog veel ruimte voor verbetering, zeer zeker. Mannen als Asa en ongetwijfeld de overgrote meerderheid van de Slashdot-crowd zullen zich daar schamper meesmuilend op blind staren.

Maar het is nooit een goed idee om Microsoft te onderschatten. Het heeft lang geduurd, maar ze zijn denk ik in Redmond wakker geschud.

Vae victis.

3 reacties op “Point missed”

Reacties zijn gesloten.