Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Ik ga stemmen

Het zal wel zijn dat ik ga stemmen.

Nee maar, wat voor nonsens, niet gaan stemmen. Hierzie: Dominiek was de zoveelste die op de kar sprong, met een postje over hoe hij als grote man niet gaat stemmen, want, ik citeer:

Ik wil dat ons land weer geregeerd wordt door partijen die van alles willen en kunnen oplossen. Maar ik vrees dat er op vandaag géén partijen zijn (uit het bestuur van de voorbije 10 jaar af te leiden) die daar nog toe in staat zijn…

En dus gaat hij niet stemmen. Euh, duh? Hij krijgt lik op stuk genoeg in zijn eigen commentaren, en Ilse zegt ook wat ik denk, maar toch: het is een schande.

En die idioot Stijn Meuris is ook een idioot. Ik heb er nog minder respect voor dan voor mensen die voor het Vlaams Blok stemmen, voor mensen die niet stemmen.

Zoals ik bij Dominiek zei gisteren: stem voor een partij of voor mensen die u het meest kunnen bekoren, en waarmee het volgens u moet lukken. En als dat niet naar uw goesting is: doe iets. Blijf niet aan de zijlijn staan. Er is het internet, tegenwoordig hé.

Men moet tegenwoordig geen journalist bij een bekende krant of een kop op tv te zijn, om iets te kunnen doen. Ga zélf het debat aan. Klaag aan en geef alternatieven, breng mensen samen en discussieer, zoek naar oplossingen, breng dingen in beweging.

En nee, een facebookgroep of een lamme website met “ik stem niet”, dat is niet “iets doen”. Dat is het platste populisme, anti-politiek, afbraak, iets om over beschaamd te zijn.

19 reacties

 1. Ik heb op ‘like’ geklikt hier. Ziedaar, mijn protest!

  (en ook: vies jong, dat uw site tegenwoordig weet dat ik Tom Bernaerd ben op facebook. Is dat uit te zetten?)

  Nigel Williams omschreef het schoon op Phara deze week: Liever een keer te veel dan een keer te weinig gaan stemmen.

  En zelfs dat is niet helemaal correct, want we gaan geen enkele keer *extra* moeten gaan stemmen. Als het dit jaar niet was, was het volgend jaar, en in 2014 hadden we het zowiezo vlaggen.

 2. Geef die man een microfoon! Wie gelooft die mensen nog!

 3. In zowat elk ander land hoef je niet eens te gaan stemmen, en daar gaat alles ook prima. Meer nog, ik zou zeggen dat het er beter gaat dan hier. Dus wil iemand eens haarfijn uitleggen, wat is er zo erg aan niet gaan stemmen?

 4. Zucht,

  stemmen. Het wordt steeds lastiger. Ik zou graag stemmen voor de partij die de federale kieskring (terug?, want dat is van voor mijne tijd) invoert. Da heel federalisme met maar 2 staten ( want Brussel en de Duitse gemeenschap als iets aparts zien, is toch wel een euphemisme) dat werkt niet. Je krijgt constant veto van een kant voor iets van de andere kant. Federalisme is alleen iets dat werkt als je een hoop federaties hebt die allemaal een evenwaardige stem hebben.

  Ik zit met het probleem dat elke partij lang vlaamse kant splitsing wilt en zij die al wat stiller zijn op dat gebied zijn voor de kernuitstap ( persoonlijk denk ik dat energie voorziening, goede opleiding, onderzoek een stuk belangrijker zijn dan BHV).

  Doe er dan iets aan … Wel als Belg in het Buitenland wordt ik verplicht te stemmen en er is niet eens een kieskring die MIJ vertegenwoordigd. Net zo discriminerend als BHV … Als een gevolg ben ik best bereid van niet te stemmen of ongeldig te stemmen. Eens een goede mop op da stuk papier schrijven, zodat er nog iemand kan lachen die dag …

 5. Amen, hear hear! Het is net nu dat we politieke apathie kunnen missen als kiespijn. Zoals de CIA het in een rapport poneerde: “Hoe apathischer de kiezers, hoe makkelijker ze te negeren zijn.” Dus laat van u horen. (http://tinyurl.com/ykxlmrw)

 6. @flippend rund: “Dus wil iemand eens haarfijn uitleggen, wat is er zo erg aan niet gaan stemmen?”
  Ik zal alvast een poging doen; 1) in alle landen waar de opkomstplicht is afgeschaft stelt men keer op keer vast dat nauwelijks de helft van de burgers gaat stemmen. 2) diegenen die gaan stemmen zijn a) de hoogopgeleiden en b) de meest gemotiveerden (lees de extreemsten). 3) een dergelijke regering heeft dus slechts een beperkte legitimiteit.
  Volmondig eens met Michel. Ik ga!

 7. Ik hoop dat er enige nuance te brengen valt in uw “Ik heb er nog minder respect voor dan voor mensen die voor het Vlaams Blok stemmen, voor mensen die niet stemmen”.

  Zelf stem ik al jaren blanco. De ene keer omdat ik de tijd noch de interesse had om mij te verdiepen in de standpunten van de kandidaten en bijgevolg vond dat ik niet het recht had om mee te beslissen over de regering van mijn landgenoten; de andere keer omdat ik echt niemand kon bedenken die ik bekwaam achtte om mijn land te leiden (wat wellicht ook een gevolg is van gebrek aan tijd en interesse om mij voldoende te verdiepen in alle standpunten).

  Telkens ik openlijk uitkwam voor mijn blanco stem, kreeg ik kritieken als “gij zijt nog slechter dan ne Vlaams Blokker”. Die kritiek heb ik al uitvoerig beantwoord en -in mijn ogen- weerlegd op mijn blog, maar in het kort komt mijn standpunt hier op neer: als je niet gaat stemmen, heb je ook geen recht om te klagen.

  En ik hoop dat uw opmerking gaat over mensen die niet stemmen en toch klagen, in plaats van over alle mensen die niet stemmen. If not, we’ll agree to disagree 🙂

  Heel gek trouwens dat er nu zo’n niet-stem-hype begint te heersen, want toen bleek dat er wellicht verkiezingen zaten aan te komen, had ik besloten om dit keer voor de verandering wél te gaan stemmen. Ik doe wellicht iets verkeerd.

 8. Groot gelijk Michel. Sluit me aan bij uw redenering. Niet stemmen is sowieso verloren wat mij betreft. Beter een mening die botst dan helemaal geen mening want zoals met vele zaken, is stilstaan = achteruit gaan en dat is nu net iets wat we al een paar jaren doen heb ik de indruk!

 9. En toch ga ik niet stemmen. Nem.

 10. Finally some common sense. Al dat “passive-action” gedoe komt me zo langzamerhand de strot uit.

 11. “You can’t lose, if you don’t play.”

  (uit The Wire)

 12. @Wim:

  “You can’t win, if you don’t play either.”

  (Uit Mijn Gezond Verstand)

 13. @Koen: in elk spel zijn er meer verliezers dan winnaars.

 14. En als je niet kunt stemmen op een bepaalde partij of persoon, stem dan tegen een bepaalde partij of persoon.

 15. Iedereen die gaat stemmen is zeker blij om te vernemen dat de verkiezingen “legaal, maar tegen de grondwet zijn”.

  Dat geeft toch een goed gevoel, om te weten dat je ernstig wordt genomen.

 16. @martin: hoe doe je dat, tegen een bepaalde persoon/partij stemmen? Tot nader order kun je in België alleen maar vóór stemmen. Blanco stemmen worden helaas niet omgezet in zetels.

 17. @Michel en alle commentatoren (mezelf incluis): in plaats van er over te bloggen, zou je beter zelf iets doen. Want ook het veroordelen van Dominiek zijn plat populisme is in mijn ogen plat populisme.
  Maar goed, ik ben al lang content dat gij zo geen pseudo-intellectueel zijt die afkomt met Kant.

 18. Michel Vuijlsteke

  zondag 9 mei 2010 at 12:40

  En laat dat nu net zijn wat ik doe, zelf iets doen. Uw punt is…?

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑