Jobinterview

Ik heb straks een jobinterview.

Geen jobinterview af te leggen, wel een jobinterview af te nemen. Vriendendienst voor iemand die een programmeur voor webapplicaties nodig heeft en er zelf niet genoeg van af weet om te oordelen of het een goeie is of niet.

Ik doe dat eigenlijk wel graag, jobinterviews.

Iedereen weet dat de selectieprocedure al vóór het CV begint, in de begeleidende brief of mail. Ik zelf kijk daar normaal gezien niet echt zoveel naar, tenzij zo’n brief/mail opvalt in heel erg positieve of heel erg negatieve zin. En ik geef meteen toe dat ik er een volledig subjectieve kijk op heb. Het is gemakkelijker om te zeggen waar ik op afknap dan te zeggen wat ik goed vind–neem maar aan dat het dan net het omgekeerde is:

 • Geen of een slechte motivatie, van het genre “ik wil graag meer geld verdienen dus ik zoek werk in de IT-wereld”
 • De verkeerde toon:
  • zeer geachte heer, u gelieve te willen in overweging nemen mijn kandidatuur, welke ik met uw goedvinden graag van enige toelichting voorzie in een daartoe neergepend curriculum viæ hetgeen u zonder fouten van mijnentwege zal geworden bij wijze van bijvoegsel in een volgende e-mail” [te formeel]
  • “d0od, CVzz in attachzz grtzz” [te informeel]
 • Schoolvlaams: wie zijn mail of brief ondertekent met zijn achternaam eerst, à la “Versype Jurgen”, of a fortiori met de achternaam in hoofdletter (“PIETERS Ronny”), heeft al direkt een streep tegen in mijn boek.
 • Marketingees: “ik help graag mee aan het proactief opbouwen van een Teamgebaseerde ervaringsdeskundigheid” of dergelijke Dilbertiaanse dingen doen het voor mij niet, evenmin als…
 • Americana: brieven gemaakt met software uit de angelsaksische wereld, met de typische “objective: to provide user-based solutions in a changing IT landscape” entêtes.
 • Engels: als de positie in een nederlandstalig bedrijf is, en de advertentie was nederlandstalig, dan getuigt het van weinig respect voor de mensen die de advertentie uitschrijven dat een kandidaat zich niet de moeite getroost ook in het Nederlands te schrijven. Een dergelijke brief is vaak een symptoom van…
 • Job Ad Spam: “geachte ___, bij deze reageer ik op de advertentie van de firma ____ voor de positie van ___ die ik las in ___”. Als ik ook maar het gevoel krijg dat ik als recruteerder nummer 74 in en een rij van misschien 500 brieven ben, dan begint er zich al een wrange smaak in mijn mond te ontwikkelen. Ik ben er van overtuigd dat elke individuele sollicitatie echt individueel moet zijn, met een minimale research over het bedrijf in kwestie.
 • Onvoldoende op Begrijpend Lezen. “Ik reageer op uw advertentie voor Senior Lead Software Ontwikkelaad Met Tien Jaren Aantoonbare Ervaring in C++. Ik heb zonet mijn studies geschiedenis beëindigd en dacht mezelf verder te bekwamen in de IT”. Aaargh! Lees wat er staat! Als ik vraag om een programmeur met ervaring in OOP, dan wil ik niet horen van mensen die net HTML ontdekt hebben.

Morgen: het CV. Overmorgen: het gesprek.

3 reacties op “Jobinterview”

 1. Bij de meeste puntjes zit ik goed (voor een schooltaak waar we moesten solliciteren en dat vorige week afgegeven moest worden), allemaal behalve één.

  Alleen laatste puntje voldoe ik niet aan. Als juist afgestudeerde kan je nog niet alles (zeker niet als ze u als itc-generalist profileren en eigenlijk niks kunt) en dan moet je mss wel een beetje bluffen.

 2. Het is erg om te zien hoe veel vacatures ervaring vereisen tegenwoordig. Alsof iedereen schrik heeft om met een pas afgestudeerde nietsnut opgescheept te worden. Niet moeilijk dat er zoveel werklozen zijn. Ik ken iemand die afgestudeerd is in elektromechanica, universitair niveau, en hij doet nu kwaliteitscontrole van brochures voor tweedehands auto’s… Dan krijg ik schrik voor over 2 jaar als ik naar een job moet gaan zoeken.

Reacties zijn gesloten.