Vloek

Ik vind er wordt te weinig gevloekt.

Vroeger zei ik wel twintig keer per dag homo! tegen vanalles en nog wat. Niet “homo” in de zin van “de griekse beginselen toegedaan”—eerder zo ongeveer met dezelfde betekenis als “pipo”. Maar dat het met die twee o’s erin met nóg meer force kan gezegd worden.

In de zin van “yow! homo!” tegen een auto die te traag rijdt of links rechts inhaalt. Of “pff die homo’s van Hollanders zijn weer goed bezig in het management”. Of nog “wat onze pipeline is voor december? awel, moesten die homo’s van Foundation nu eens iets laten horen, ik zou het u kunnen zeggen”.

Maar ik ben er van teruggekomen, want het wordt moeilijker en moeilijker om de mensen uit te leggen dat ik écht niets tegen homo’s an sich heb.

En nu verkeer ik dus wat in limbo voor scheldtermen. Ik herinner me toen het nog niet zo politiek geladen was om mensen makkak te noemen, maar dat gaat tegenwoordig niet meer natuurlijk. Ik ben door een periode van aasgarnaal, van spast en van mongoolgegaan, en in 1989 heb ik maanden aan een stuk, samen met mijn bankgenoot Dirk Gillis, iedereen voor degbo uitgemaakt.

In mezelf loop ik vaak buttmunch of asswipe of fucker of connard te frazelen, maar de klassiekers doen het eigenlijk nog het beste: klootzak eerst en vooral. Smeerlap. En, zeer vreemd, ik haal redelijk wat voldoening uit een binnensmonds gemompeld koe of teef als ik me nijdig maak over vrouwspersonen op straat, of zwijn tegen mannen. En qualifiers natuurlijk, qualifiers. Smerige koe. Vurte klootzak.

Maar ik ben eigenlijk op zoek naar beter. Ander en beter. Iemand?

update: helemaal vergeten tot ik Pietel’s commentaar las! Ik heb làng deugd gehad van “spast”, en wel op de volgende wijze: van zodra er ook maar enige discussie is, zelfs al is die redelijk en rustig, plots uitvliegen, en met overslaande stem, vlak voor het gezicht van mijn gesprekspartner(s), krijsen: wàdde manneke?! mij spàst noemen?!!

Aahhh… De gezichten van de mensen! 🙂

boos taal

33 reacties op “Vloek”

 1. Pingback: Pietel.be
 2. Druiloor!
  Ik las onlangs, n.a.v. het verschijnen van de nieuwe Dikke Vandale, dat dat woord nog weinig gebruikt wordt, maar ik gebruik het nog dagelijks (en zeker iedere keer als ik Bert Anciaux ergens moet aanschouwen).

 3. Links inhalen is anders wel de wettelijk toegestane manier, in tegenstelling tot rechts inhalen, wat niet alleen verboden maar ook nog eens zeer gevaarlijk is.

  Mongool, vroeger ook nog vaak gebruikt. Nu eerste mong, (mother)fucker of idjut. Debiel, als het in’t nederlands moet zijn.

 4. Mijn vaste scheldtermen zijn: achterlijken debiel, kloot(zak), idioot (vooral dat), kiek(en), pipo, …

  Ik zeg ook wel vaak fuck en fucking [X] …

  ‘k ben al nen even erge ketter als gij wschl 😀

 5. Frequent gebruikt ten huize i. en lief, in eender welke context en op-en-top streekdialect van ten onzen: Pies-puij (spreek uit met zwaar gents accent) Geen idee wat het betekent (ik vermoed pipi-kikker), maar het kan in ongeveer alle zinsconstructies : “ik zal vanmiddag eens bellen naar die pies-puijs van electrabel.” “eij,pies-puij, dat is hier een eenrichtingsstraat gvd”.

  Lief zegt ook vaak “Kalle”, wat ook een mooie is. Ik repliceer dan met “kalf” (ja, het is liefde).
  En voor de rest vind ik mijn gading in lichtelijk gecustomizede Engelse scheldwoorden. Zoals Fuckaduck.

 6. haha, ik zeg dat dus ook constant he, die ‘homo’. Maar op den duur zeg je dat onbewust als er ook een homo naast je zit…mja

  Wat ik nog zeg is ‘dikke!’. Overgenomen van mijn tijd als kapoenenleider waar die mannekes dat als scheldwoord hadden, samen met ‘kletskop’. ‘Dikke’ is een leuk scheldwoord omdat je de magerste slungel dan ligt uit te maken voor ‘dikke’. Maar soms ook wel een beetje fout als je dat er per ongeluk tegen een echt dikkere uitfloept.

 7. Ik ben blij da ‘k mijne waslijst nekeer mag bovenhalen 🙂

  – trut (zeg ik zeer frequent, tegen mannen en vrouwen, liefst nog met een voorvoegsel, “onnozele trut”, “lelijke trut”, “domme trut”)
  – drol (laatste tijd zeg ik da veel, god knows why)
  – … joenk (strontjoenk, ambetant joenk, onnozel joenk)
  – … hond (zie … joenk, stommen hond, achterlijken hond, …)
  – fucktard / retard (vooral als ik mij erger)
  – zeb (met een zachte B, weet ni vanwaar da komt, maar de fransozen zeggen da regelmatig)
  – einstein (all time favoriet, als iemand een domme uitspraak doet, ne klassieker)

  Ik denk dat ik vooral let op de gebruikte voorvoegsels, die doen het ’em. (Zoals de Sam Gooris “zwangeren badsloef” ed)

 8. Ik gebruik vooral “wanker” , lul, drol, depp (idioot op zijn Duits) en schijterd voor mannen en fuck en “shite” (op zijn iers dus niet shit, maar shite) voor gewoon te vloeken
  Voor vrouwen; kieken, kip, achterlijke koe, Tussi (slet op zijn Duits) , en nog vele anderen

 9. Voor venten gebruik ik anders ook het zeer smakelijker “ssslet” of “sssloerie” waarbij de uitspraak van de sss binnensmonds aanvangt.

  Spast is ook een fijne. Jannol wil weleens werken. Bollocks of kuzooi zijn mijn buitenlands krachttermen.

  Maar all time favourite blijft: HOMO! Het wordt voor mij een probleem als dit ooit strafbaar zou zijn.

 10. Ha leuke topic, maar waar beginnen? Even op een rijtje wat ik vanmorgen nodig had op weg naar kantoor:
  kieken, trut (afhankelijk van het geslacht, voor niet of verkeerd aanwenden der richtingaanwijzers),
  tank (voor alle monovolumerijders),
  sufferd (voor alle SUV’s),
  sul (voor alle anderen die met iets anders rijden dan je eigen type wagen),
  boer (voor voorrekruipers),
  dommerik (voor wie altijd achteraan aanschuift),
  beuzak (voor wie net voor mij stopt als het oranje wordt),
  klootzak (voor wie mij niet inlaat als ik rits),
  crapule (voor wie net vóór mij ritst),
  vurte slommer (voor slalommers),
  macho (voor flitsers),
  reetkever (voor wie in mijn gat zit te duwen).

  Maar voor de rest was het prettig op de weg!

 11. ik ben het watje der vloekers vrees ik: konijn,
  as in: ‘konijn, hoe kan je nu zo ongelooflijk stom zijn’ of ‘godverdoms konijn, rij me niet van de baan!’ etc etc
  Oh, en na een reisje Portugal is het ‘dikke John!’ roepen in de auto vervangen door ‘dikke João!’

 12. Hoewel ik homo ook redelijk veel bezig (vooral in de auto, maar ook daarbij), wilt een “fooraap”, “strandjanet”, “stinkhond” of “kakker” mij ook wel eens ontsnappen.

  En rechts voorbijsteken zou niet zo’n probleem zijn als niet iedereen verslaafd zou zijn aan de linkse rijstrook. *grmbl*

 13. @vuijlstekem: 16 jaar, haha dat dacht je! ik heb je, als ik het goed heb, vorige week dinsdag nog zitten stalken in de lammerstraat!
  Leuke stek heb je hier trouwens. I’ll be back.

 14. eentje die ik vaak gebruik is: “gij mickey gij” of nog beter “mickey, in eu mande!” (mickey is nen hond)

  muahaha 😉

 15. Via een gelijkaardig en even onschuldig metonymisch (jazeker, we gaan schelden) mechanisme als de “HOMO” en de “TURK”, is het ronkende “NEGER” in mijn woordenschat geslopen. Uiteraard te gebruiken tegen wie ook maar op een verkeerd moment je pad kruist; hoe bleker, hoe liever. Voor de dames heb ik dan weer het elegante “BIATCH” of een fijngevoelig “KOEBEEST” klaarzitten.

  Qua qualifiers heb ik nog niks gehoord dat kan tippen aan Youp Van’t Hek’s “(ernstig) door de ratten besnuffelde” X

  Voor meer inspiratie, bezoek de scheldwoordengenerator. Al riskeer je met de soms wat povere resultaten een minstens even doeltreffende scheldtirade terug te krijgen.

  Vloeken gebeurt in mijn geval meestal middels een venijnige “CRAP”, maar op een helderdere dag durf ik al eens iets uit het collectieve vocabularium van de gemiddelde stripauteur ontlenen: “DROMMELS DROMMELS”, “DRIEWERF VERDRAAID”, “POTVOLBLOMME”, “POTJANDORIE” of “VERDUIVELD”, zij het enkel binnenskamers.

 16. Wordt vaak onderschat: Stommerik! Of Dommerik.

  Of in een zin: “Gij moet zwijgen, want ge zijt den domsten dak ken.”

  Geniet van hun gezicht als ze dat te horen krijgen.

 17. -iets minder subtiel:
  REETKEVER!;
  EENDEKWEKER! (op zijn Hollands zoals Jan Boskamp);
  STRANDJEANNET!;
  PARKINGHOMO!

  – een scheldwoord met een soms ietwat lievere connotatie: SMURF!
  vooral te gebruiken in samenstellingen als: brilsmurf (“kijk uit uw doppen, zondagsrijder”);
  klungelsmurf (“och Heere, gij prutser!”);
  mongo(l)smurf (” gij zijt een lelijk foorwijf!”);
  slurfsmurf (“ge steekt uw neus te veel in andermans zaken, madam!”);

  – reetkever, eendekweker! (op zijn Hollands zoals Jan Boskamp), strandjeannet!, parkinghomo!

Reacties zijn gesloten.