Blogrol

Ik had vroeger zo’n blogrol op mijn weblog staan. Zo van “wie lees ik eigenlijk”.

Nu niet meer. Om te beginnen: ik lees teveel weblogs om in een bruikbaar lijstje te zetten. En vooral: heeft iemand daar een boodschap aan?

Maar ook: is dat niet een beetje des mensens privacy? Ik lees regelmatig weblogs waarvan ik redelijk zeker ben dat de auteurs liever niet weten dat iemand ze leest.  Een paar studenten van mijn werk, bijvoorbeeld—die denken dat ze veilig anoniem achter een pseudoniem commentaar kunnen leveren over vanalles en nog wat. 🙂

Daar staat tegenover dat ik al altijd een redelijk grote “kijk eens hier”-neiging gehad heb, en dus… een kort minofmeer overzichtje. Als ik nog eens tijd heb, maak ik er een uitgebreidere afzonderlijke pagina van, of zo.

Er is trouwens maar één manier om meer dan een paar weblogs te lezen, en da’s met een feed reader—zie ook alhier.

Ik lees mijn gerief in Newsgator Outlook Edition en FeedDemon 2.0ß1. Op drie verschillende computers, en afhankelijk van hoe ik me voel in één van de twee programma’s. Dat zijn dus zes plaatsen, en als ik echt zou willen, zou het ook on-line kunnen. Leve de synchronisatiemogelijkheid van Newsgator dus, waardoor als ik iets gelezen heb op de portable, het ook gelezen is op mijn computer thuis!).

Alles staat in foldertjes georganiseerd, en wel als volgt:

Feeds

De onderverdelingen zijn niet echt taxonomisch verantwoord of orthogonaal, maar ze werken wel voor mij. 🙂

 
0–Mensen die ik ken

Waarbij “kennen” verschillende gradaties heeft, van “goed kennen” tot “al eens tegengekomen in het echt”: Sandra, Bruno, Sara, Huug, Steven, Ilse, Vincent, Pieter, etc.

Ook een hele reeks mensen die ik ken die een weblog hadden maar het helaas niet echt meer actief onderhouden: Graham en Lieve bijvoorbeeld.

En gentblogt natuurlijk, en een hele reeks flickr-feeds, en dingen.

 
1–Mensen in de buurt

Valt uiteen in twee delen, die elkaar ook grotendeels overlappen: “mensen die ik eigenlijk graag zou leren kennen” en “mensen in de Benelux en/of die in het Nederlands/Frans schrijven en/of die iets te maken hebben met mijn werk of ex-werk die ik niet echt ken maar wel wil volgen”.

Met bijvoorbeeld Martin Wisse, die ik al lees van in de prehistorie van het internet, en Manou (al vrees ik dat ze niet écht de beste is: ik ken er drie die minstens even goed zijn), en An Wauters (waar ik bijna niet durf te lezen omdat ik bang ben voor slecht nieuws, maar telkens weer content ben dat ik het wél gelezen heb), en Koen Fillet, en het spreekwoordelijke nog veel meer.

 
2–Mensen ver van hier

Mensen die als mensen schrijven (as opposed to corporate of echt niche of dergelijke), maar niet in de buurt zijn.

Dooce die scatologie met ontroering afwisselt (en haar vent ook natuurlijk), Jason Scott die met een aan het ongelooflijk grenzende passie documentaires maakt, Gordon “Real Live Preacher” Atkinson die ik al lees van zijn allereerste post op Radio Weblogs toen ik daar ook zat, et cætera.

 
4–Links

The usual suspects: Boing Boing, een stapel of wat del.icio.us feeds, Digg, Slashdot, MeFi, Jorn Barger, memeorandum, en dergelijke.

Zo ongeveer elke link die de ronde doet, komt hier wel in terecht. En dan een dag of twee later in het weblog van De Standaard. 🙂

 
5–Interface & Design

Verzamelton voor dingen als de Adobe blogs, Anne van Kesteren (waar ik me zó aan kan ergeren, grr), een paar CSS en “design” lijsten (de CSS vaults van deze wereld en zo), een stapel of wat 9rules sites, en dies meer.

 
6–Stuff & Bother

Allerlei. Museum of Hoaxes, Betanews, Bayraider, Nikonians, etc.

 
7–News

Een reeks Google News searches, BBC feeds, maar ook vitaal belangrijk nieuws uit de échte wereld.

 
8–Science

Dingen als PZ Myer’s Pharyngula bijvoorbeeld (“Evolution, development, and random biological ejaculations from a godless liberal”), recent verhuisd naar Scienceblogs samen met een aantal andere die ik ook al las (Ed Brayton’s Dispatches from the Culture Wars en Afarensis). En Language Log en dergelijke.

 
9–Voedsel

Omdat ik enorm graag over eten en recepten lees. Uiteraard Chocolate & Zucchini, maar ook pakweg Cooking for Engineers, Chef Vault en Movable Feast.

weblogsblogrol

12 reacties op “Blogrol”

  1. Pingback: volume12
  2. Je kunt die afzonderlijke pagina automatisch genereren vanuit je feedreader.

    Ik gebruik Bloglines als feedreader. Eén keer per dag komt er op mijn webserver een scriptje in actie dat mijn blogroll vanuit Bloglines importeert. Wat PHP zorgt dan voor de schikking in kolommen op http://lvb.net/blogroll.php

    Als er blogs zijn waarvan ik vind dat ze beter niet op mijn publiek blogroll komen, dan plaats ik die in Bloglines gewoon op “private” en klaar is kees.

  3. O, maar mijn publieke bloglines is ook wel te vinden hoor: alhier. Niet geklasseerd, al lang niet meer uitgekuist, en uiteraard zonder de dingen die ik niet publiek wil zien.

    Wat ik eigenlijk eens wou doen per okkasie is een lijst-met-duiding. Met wat ik goed vond, waar beginnen, en dergelijke.

Reacties zijn gesloten.