Kaartjes

Zegt BVLG onder meer:

Hoe heb je overigens de kaart van Frappr kunnen inkleuren ?

In Photoshop. En wel als volgt. Vertrek van een screenshot van Frappr (eigenlijk vier aan mekaar geplakte omdat anders de navigatie over stukken België stond, maar goed):

Kaart01

Zoek naar een kaartje van België in dezelfde projectie met de provincies erop:

Kaart02

Zorg er in Photoshop voor dat het tweede kaartje precies zo groot is als het eerste. Selecteer de Vlaamse provincies met het Magic Wand-tooltje. Omdat het kaartje al wat gepixeld was en het niet zo nauw stak, heb ik de tolerance op 80 of zo gezet, en anti-alias en uiteraard ook contiguous aangevinkt. Resultaat:

Kaart03

Maak een nieuwe laag aan, kies een kleur, en doe dan alt-backspace (voor “vul selecie met voorgrondkleur”). Vink, als dat nog niet het geval was, “sample all layers” aan, selecteer de Waalse provincies en vul die met een andere kleur. Vul Brussel met nog een andere kleur. Resultaat:

Kaart04

Ja, ik weet het, ik had net zo goed meteen kunnen het Paint Bucket-dinges gebruiken, maar ik doe dat niet graag. Photoshop is vaak nog erger dan perl qua tmtowdi.

Plak de bovenste laag op de frappr-screenshot, zet ze op multiply, en dat geeft dit:

Kaart05

Ik vind het ambetant dat de pushpins in het rode gedeelte (wegens multiply) donkerder zijn dan in het gele gedeelte, dus ik heb met “contiguous” àf en verder dezelfde Magic Wand-settings zo’n oranje stukje pushpin geselecteerd, dan de selectie met een pixel of zo vergroot, de selectie omgekeerd (shift-F7), en dan een laagmasker toegevoegd aan de laag met de kleuren. Dat geeft dit:

Kaart06

Voilà. Véél rapper gedaan dan uitgelegd, uiteraard.

photoshoptutorial

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Bedankt voor de uitvoerige uitleg. Tot nu toe heb ik nog niet gewerkt met Photoshop. Ondertussen ligt er thuis zo’n doos waar de plastiek nog rondzit. Ik zal eens werk moeten maken om het ding te installeren en er wat mee te spelen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.