Dreamhost trubbels

Bon, ik ben er min of meer redelijk zeker van dat ik weet wat de problemen op mijn weblog veroorzaakte.

Zoals ik onlangs pas ontdekte (die statistieken nakijken is dan toch voor meer dan egotripperij goed :)) bleek dat er om de zoveel seconden onverlaten mijn archiefpagina van april 2004 opvraagden.

En blijkbaar had PHP (of WordPress, of MySQL, of wie weet wat) daar een probleem mee. Waardoor er redelijk vaak sessies van PHP opgestart werden en niet meer afgesloten. Wat na een tijd leidde tot een volgepropt geheugen, en wellicht ook teveel diskswappen wegens te weinig geheugen, en in ‘t algemeen: miserie.

Ik heb voorlopig die ene pagina vervangen door een html-pagina, en sinds ik dat deed heb ik bij ettelijke steekproeven nooit meer van die ellenlange lijsten PHP-processen zien staan. En is de site ook niet meer vreselijk vertraagd, zoals hij vroeger de neiging had te doen.

Helaas, helaas: gisteren en ook vandaag is de server zelf op zijn bek gegaan. Niet mijn schuld, echt niet. Het kan er aan liggen dat ik sinds mijn recentste resource usage-perikelen terug op de limbo-server sta, en dat die servers nu eenmaal niet de meest stabiele van het serverpark zijn.

In alle geval: nog maar eens een support request ingevuld, en ook meteen opgemerkt dat ze hun request types aangepast hebben. Goeie interfacedeskundigen, dat hebben ze wel:

Please select the type of this request:

 1. Just a casual question, comment, idea, suggestion..
 2. I need some help but it’s not super time-sensitive.
 3. I can’t get things done until I hear back from you, please reply asap.
 4. Things are broken and I’d like them not to be!
 5. OMG! EXTREME CRITICAL EMERGENCY!! EVERYTHING’S BROKEN! People are DYING!

Ook de andere drop-down op het supportform is trouwens in orde:

Please select your general expertise in the area of this request:

 • Please explain everything to me very carefully.
 • I do know some stuff, but please don’t assume too much.
 • Overall I know my stuff, but I’m a little shaky in this area.
 • I have a good understanding of this stuff.
 • >Not to be rude, but I probably know more about this than you!

Waarmee andermaal bewezen is dat technisch niet altijd droog hoeft te zijn. En dat grappig ook accuraat kan zijn.

Nóg beter zou het zijn mocht de server niet dood geweest zijn natuurlijk, maar een mens kan niet alles hebben in het leven.

2 reacties op “Dreamhost trubbels”

 1. Er zou nog een ander probleem aan het hoge CPU gebruik ten grondslag kunnen liggen. WordPress 2.0 maakt gebruik van caching in the wp-content/cache directory. Oude files worden echter niet opgeruimd waardoor het zoeken in de gecachte files op den duur meer tijd en processortijd gaat kosten dan het halen van de data uit de database.

  Je kunt zelf snel genoeg zien of dit een mogelijk probleem is door te kijken of er zich veel oude bestanden in genoemde directorystructuur bevinden. In principe hoeven gecachte bestanden daar niet langer dan 1 dag te staan.

  Een oplossing is door define(‘DISABLE_CACHE’, true); op te nemen in je wp-config.php.

  Er zijn ook posts in het support forum van WordPress over dit probleem, bijvoorbeeld http://wordpress.org/support/topic/52452 en http://mu.wordpress.org/forums/topic/1139

Reacties zijn gesloten.