Vuilaards

Kijk kijk, daar komt de rokersbrigade. Don Viona schrijft:

Oei oei oei, we hebben hier een anti roker… waar is de tijd van de heksenjagers…daar had je zeker bijgehoord…
Als eens de vraag gesteld , wat s[t]oot de industrie uit, wat stoten miljoenen vrachtwagens en auto uit…en waar ga je je geen met de atoom centrales… Als je dan toch de wereld wil verbeteren begin bij de grote , en niet de kleintjes…en zoek eens uit hoeveel doden er vallen door bovengenoemde uitstoten…en heb je liever dat men aan de drugs zit misschien..

Heksenjacht? Toe maar, waarom niet meteen naar Hitler en de Gestapo verwijzen? En bij mijn weten was de enige “maatregel” die ik voorstelde, boeren en scheten laten. Torquemada had wel iets anders in gedachten, denk ik, als het over auto de fe ging.

Ja, ik heb me al de vraag gesteld wat de industrie uitstoot, en vrachtwagen en auto’s en watnog. Wat heeft dàt er ook al weer mee te maken? Het is toch niet omdat atoomcentrales vervuilend zijn dat het in orde is dat er vuilaards staan te roken waar dat niet mag?

Is het volgens die redenering dan ook stom als je iets zegt over mensen die op straat in elkaar getimerd worden, omdat er elders toch massamoorden gepleegd worden?

En “als je de wereld wilt verbeteren, waarom niet bij de kleintjes beginnen”? Dus vóór we iets doen aan pakweg daklozen in België, moeten we eerst proberen wereldvrede te bewerkstelligen en de honger in de wereld oplossen? En zolang dat er niet is, heeft het geen zin iets te doen aan de kleinere problemen dichter bij huis?

Heb ik liever dat men aan de drugs zit? Nee, dat is een drogredenering, op meer dan één wijze zelfs. (1) Roken is drugs: verslavend, verandert het gemoed, en schadelijk voor de gezondheid (van de roker én van de omgeving, wat van cocaïne bijvoorbeeld niet kan gezegd worden). En (2) het is niet of-of. Het is niet omdat je niet rookt dat je noodzakelijk aan (andere) drugs moet zitten.

Ja, rokers stinken. En ja, ik persoonlijk vind het walgelijk.

Rokers die sigaretten opsteken in restaurants zijn in mijn boekje zowat de goorste vuilaards die ik ken. Ik denk dat ik de volgende keer dat ik op restaurant ga, een plastieken doos met Herve en overrijpe Camembert meeneem. Zo van die die naar ammoniak begint te ruiken en nog nét niet uit eigen beweging de pot verlaat.

En als er dan één begint te roken in mijn buurt, begin ik rond die tafel te cirkelen met die plastieken pot open.

Ik eet enorm graag kaas, en als die mensen er iets op tegen hebben, dan zal ik ze ook met vele plezier uitschelden voor fascisten: mijn vrijheid beknotten!

Beste Don Viona en zielsgenoten: als ze ooit een sigaret uitvinden die niét stinkt, die geen rook produceert waar ik keel– en oogpijn van krijg, en die geen dodelijke ziektes verwekt bij omstaanders, dan mogen jullie voor mijn part twintig sigaretten tegelijk oppaffen. Maar tot nader order stinken sigaretten, en produceren ze rook, en doden ze vele stapels onschuldige bijstaanders.

En dus eindigt tot nader order jullie vrijheid waar de mijne begint.

Vuilaards.

Geschreven al luisterend naar: Fred Astaire – You’re Sensational (Disc 2) – Dream Dancing

Doe mee met de conversatie

22 reacties

 1. Pingback: Yet Another Blog
 2. Ja ieder zijn zin, maar dat van die Herve kaas vind ik persoonlijk lelkker meegenomen , en ik snap uw standpunt voor wat betreft restaurants…maar dit kan via betaalbare techinishe middelen opgelost worden. Ik ben ook niet zo hard , en vraag meestal of het niet stoort…en hou me dan wel aan het antwoord.. maar wat dit tezien heeft met roken op het prron van een open station odf in een enorm zaal complex gaat er bij mij niet in…( mischien verstopt door het roken)..Maar wat doe je aan die dame in je geliefkoosde resto , die zich schuldig maakt aan het overtollig gebruik van goedkoop parfum… voel je hem… of beter ruik je hem al ??? en ja laten we eerst de grote totale vervuiler ( wereldwijd) aanpakken..en ondertussen met elkaar niet op de vuist gaan…en scheten en boeren zijn inderdaad storend gebruik van lichaams functies , maar ik tracht zelfs met die van u te leven…
  Don… music is nu… We are the world…enz…

 3. ‘t Is eigenlijk grappig. Al wie rookt in gezelschap zou eens de empathie-oefening moeten doen om zich in te beelden wat het zou zijn mocht elke niet-roker die rond hem staat, bij elke rookuitstoot zou beginnen “zagen”.

  Zuig, zuig, uitadem: “eikes dat stinkt hier”. Zuig, zuig, paf: “eeyeurgh mijn keel begint al pijn te doen”. Paf, paf: “miljaar riekt niemand dat?”

  Nee: er nog maar over beginnen, is vaak genoeg om een hele avond te verpesten.

  Storend en ongezond. Maar wie er iets op zegt is een fascist. En ja, op een perron is het ook storend. Als ik mijn boterhammen zit op te eten en tien meter verder staat er één te smoren, dan stoort dat mij. Dan verzet ik mij ergens bovenwinds.

  Want ik mag hier klagen wat ik wil, in ‘t echt zeg ik er natuurlijk niets op: wie in publiek iets durft te zeggen over het roken van andere mensen, wordt meteen behandeld als een klein kind, en een zaag, en een neut.

  Zo blijven al die rokers in de overtuiging dat het niet stoort, natuurlijk. 🙂

 4. Wel, ik denk er helemaal hetzelfde over. Ja, rokers stinken, rokigere lokalen zijn een hel (gezellig die rookwalm die uit mijn haar komt als ik achteraf onder de douche sta) en ja, rokende mensen op het perron storen mij. Ik ga altijd op een plaats staan waar er geen rook in mijn gezicht waait, wat niet altijd even evident is. En neen, verder dan een vieze blik ben ik ook nog nooit geraakt. 🙁

 5. “Schadelijk voor mij”? Nee, schadelijk voor iedereen die er in de buurt van staat.

  Wat jij zegt is toch de omgekeerde wereld? Wat vind je van deze:

  “Ik doe mijn goesting, hoe schadelijk en vervelend het ook mag zijn voor iedereen rondom mij. Dat kan mij niet schelen, want alleen mijn eigen mening telt. Aanpassen of oprotten!”

  😀

 6. VOLLEDIG akkoort met Michel, heeel goed gezegd! Erger er mij ook elke dag aan aan die vuile stinkzakken op het perron en overal op andere plaatsen waar ze de sfeer komen verpesten… algemeen verbod overal behalve bij hen thuis zou PERFECT zijn!!

 7. Ik deel Michel zijn mening. ‘t Is altijd hetzelfde liedje. Vanaf het moment dat we zeggen tegen een roker dat zijn stinkstokuitstoot ons stoort is het koeke(n?)bak.

  Volgende keer kweek ik luizen en zal ik mij eens lekker dicht tegen een roker aanschurken. Eens kijken met hoeveel enthousiasme dat zal ontvangen worden.

 8. Rokers denken “what’s the f*cking problem?” omdat de dodelijke gevolgen niet meteen zichtbaar zijn. “Die ene sigaret zal het verschil wel niet maken” Maar ondertussen is er wel genoeg bewijs geleverd dat aantoont dat roken schadelijk is. Of ze denken “Ja, ik weet het wel: dodelijk… maar ik merk daar nu toch niets van?”

  Enfin. ‘t is een beetje van “je ne sais quoi” bij rokers vind ik persoonlijk.

 9. Groot gelijk Michel, punt voor punt mooi weerlegd. Geen ambities om in de politiek te gaan? (Het schijnt dat dat de mode is bij gentblogt, da is één politieke bedoening :p ;))

 10. Tja, netelige kwestie. Zelf heb ik dik 10 jaar als een Turk gerookt (en ondertussen 5 jaar gestopt).
  In die rookperiode kwam de gedacht dat iemand zich aan mijn roken kon storen zelfs niet eens in me op. Behalve aan mijn gebrekkig inlevingsvermogen lag dat ook aan het feit dat roken zowat de fijnste en lekkerste snoeperij was die ik mij kon voorstellen. (Nog steeds vind ik soms dat het lekker ruikt, vooral buiten in de open lucht, als iemand staat te roken in mijn buurt bijvoorbeeld.)
  Maar roken is een beetje zoals look vreten: als je het zelf neemt is het fantastisch maar als je clean bent en je in iemands uitwasemingen moet rondhangen is het verschrikkelijk.
  Opmerkingen maken tegen rokers is nutteloos denk ik. Dat sterkt hun maar in hun heilige queeste tegen wat zij ervaren als de niet-rokers-liga-repressie en is dus contra-reproductief.
  Het enige wat je kan doen is laten horen wat je denkt (hier bijvoorbeeld) en op alle mogelijke manieren ijveren voor het rookvrij maken van restaurants en cafés. Ongelofelijk trouwens dat wij Belgen hier landen als Ierland en Italië hebben laten voorgaan vind ik. We hadden hier gewoon de pioniers moeten zijn!

 11. Ik zeg alleen dat een intolerante houding van zowel rokers als niet-rokers een onozel ding is.
  Ik ben roker al 55 jaar ik vindt ik dat alle mensen doen wat ze willen volksgezondheid is tegen roken groen is tegen roken maar
  wat doet de overheid aan vetmesten van dieren uitstoot van auto’s groeten die we eten ik woon in de zone van Eternit
  Fabriek 500m al 68 jaar Wij rokers worden van alle zonden overladen de oude belgen roken al 500 jaar voor crhistus laat a.u.b. alle mensen met rust en pest elkaar niet het leven is kort wie de zon niet kan zien schijnen voor een ander gaat dan maar een klooster
  Groeten
  Armand van dam
  armand.van.dam@telenet.be

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.