Verlanglijstje

Mijn hoofdcomputer thuis is drie jaar oud, of beter: drie jaar-going-on-godweethoeveeljaar.

De kast is anderhalf jaar oud, moederbord en cpu is drie jaar oud, de harddisken erin zijn tussen twee en vijf jaar oud, de geluidskaart is misschien al acht jaar oud, het firewire-kaartje is denk ik vijf jaar oud, ik weet op geen jaar na wanneer de DVD-schrijver gekocht is, de 21 inch monitor is van de zomer van 1999, mijn keyboard is van 1995.

Van al die onderdelen ben ik ablleen gehecht aan (en volledig tevreden van) mijn keyboard, een Microsoft Natural Keyboard eerste generatie.

Al de rest: meh. Samengeraapt, aan elkaar geknutseld, met plakband en serre-joints bij elkaar gehouden bottom-of-the-barrel, lowest common denominator, witte producten, El Cheapo Bastardo.

Voeg al die dingen bij elkaar, en ik zit met een configuratie die gevaarlijk aanschurkt tegen de statistieken. Aangezien zowat alles dat kapot kan gaa, zware problemen kan veroorzaken, en de MTBF van alle vitale onderdelen zwaar overschreden is, vooral in acht genomen dat het hier nog altijd vol met (bouw)stof zweeft, wordt het dringend tijd dat ik daar iets aan doe.

Dus ben ik een verlanglijstje aan het opstellen voor een nieuw computersysteem.

Wat wil ik? Genoeg geheugen (4 GB), een goeie grafische kaart, redelijk wat harddiskruimte (systeemdrive van pakweg 250 GB, en dan minstens één 500 GB intern). De processor is me om het even: ik heb altijd al Intels gehad, maar Intel of AMD kan me niet echt schelen, en ik had begrepen dat tegenwoordig AMD beter zou zijn. En daarnaast: een paar 500 GB extern, voor archivering en foto’s en dergelijke. En een DVD-schrijver. En, uiteraard, USB (2), en Firewire, en bluetooth (jawel), en wat er nog van aardigheidjes kunnen zijn. En o ja: als het even kan geen orkaan van geluid.

En ik wil ook twee grote monitors. Ik ben behoorlijk tevreden van de Dell monitors op het werk, ik zou wel eens durven kijken naar twee 3007WFP’s, voor een totale desktopgrootte van 5100×1600 pixels.

Het mag duidelijk zijn dat dat alles maar zal zijn voor Als Onze Boot Binnenkomt, maar ik vind dat een mens niet genoeg dromen en plannen kan hebben.

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. 4 GB…

  2GB kan ik nog net begrijpen, maar 4 lijkt mij nu toch wel wat geldverspilling…

  Waarom moeten die drives extern? Als ze toch altijd aan één pc hangen kunnen ze toch evengoed intern, dan kun je een raid maken met enkele 500 gb disks 🙂
  En als je toch in die prijsklasse zit, kun je zowel een dual processor systeem in mekaar steken, met zo’n dualcore processors ofzo. Vier core’s in het totaal dan, gaat vliegen 🙂
  Een raptor schijf is misschien ook geen slecht idee?

 2. Een mens kan niet genoeg geheugen hebben, en het verschil in prijs tussen 2 en 4 is niet echt zoveel.

  Ik denk niet dat ik intern veel meer dan 750 GB nodig ga hebben. De rest is extern om backupredenen: om de zoveel tijd eens aan de computer hangen en copiëren naar archief. En ook voor het gemak van het over en weer meenemen, natuurlijk. En meer dan één omdat een mens niet voorzivhtig genoeg kan zijn, een harddisk kan zó crashen.

  RAID? Mf. Liever JBOD. Goedkoper. Ik haal mijn redundantie wel uit meerdere exemplaren van mijn data op verschillende decentrale locaties.

 3. “Ik denk niet dat ik intern veel meer dan 750 GB nodig ga hebben.”

  Waarom moet je disk uberhaupt intern zijn?

  Heeft windows problemen om te booten van een externe firewire of USB disk?

  En wat als je je moederbord crasht en je moet je computer terugbrengen voor reparatie met al je vertrouwelijke email (of andere zaken) nog op de interne HD?

 4. Windows boot niet vanaf een externe (USB-)disk. Weet ik uit ondervinding toen ik een Vista beta wou installeren op een externe schijf. ‘t is een no-go.

 5. “Waarom moet je disk uberhaupt intern zijn?”

  Welja, ik zie het net omgekeerd. Ik heb totaal geen behoefte aan disks die zo buiten mijn pc hangen, apart stroom nodig hebben enzovoort. Ziet da ik dat omverloop of van m’n bureau stoot? 😮

  Het argument van sneller gaat niet meer op sinds sata2, denk ik 🙂

  Voor backupredenen en om te kunnen versteken, dat is het enige waarvoor extern nog nuttig is.

 6. Ik moet zeggen, een van mijn eerste nieuwe computer aankopen als we eindelijk eens een beetje geld over houden zal een 250 GB externe netwerk drive zijn.

  En daar dan al mijn data op die ik niet elke dag nodig heb maar wel in het netwerk wil hebben hangen…

 7. En nu 10 jaar later, 32 GB ram, hexacore processors 8 TB hd’s, videokaarten van 8 GB en niet te vergeten de gemiddelde telefoon is al sneller dan de pc van toen. Waar eindigt het. 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.