Degoutant

Beesten: deze namiddag zag ik op één van die “ho ho kijk eens we proberen te shockeren”-programma’s op één van die zenders voor het jonge volkje (Jim? TMF?) dat ze zo’n enorm grote kakkerlak in een microgolfoven staken en mensen lieten gokken hoe lang het zou duren eer het beestje ontplofte (9 seconden).

Dat vind ik vies. Ik leer mijn kinderen dat ze geen enkel beest nutteloos mogen pijn of dood doen. Goed, ik weet dat ik niet veel medestanders heb in mijn sympathie voor alle beesten, maar toch. Een spin in huis: buiten zetten als dat echt moet, niét opzuigen met de stofzuiger. Muggen zijn vies en die sla je gewoon dood, maar je trekt ze geen poten of vleugels uit. En als er een naakte slak zit, is het hoegenaamd niet nodig om dat beest met zout te bestrooien—gewoon buiten zetten (aan de straatkant, welteverstaan, niet in de tuin) is ook al lang goed. Of als buiten een droge hete straat is waar het beest toch zou doodgaan, dan zet je gewoon je hiel op het beest, dat het meteen dood is.

[Hetzelfde met honden trouwens: ja, ze zijn vies en ze stinken, maar dat is geen reden om ze pakweg met gloeiende breinaalden in de ribben te poken.]

Big Brother: ik heb er eigenlijk zelfs geen moment aan gedacht om er dit jaar naar te kijken. Soms, ‘s avonds laat, kom ik er toevallig voorbij, en dan zap ik meteen weg: saaie televisie lijkt het me, met allerlei onsympathieke mensen die ook niet weten wat gedaan.

Er zat een zwangere vrouw in, en een Griekse kapper, en een Gentse homo. Geen idee of ze er nog in zitten. Ik heb iets gezien van twee verdiepingen, of twee huizen of zo. Geen idee wat daar mee aan de hand is/was. 

Hype-televisie, weet Mark Uytterhoeven, is niet meer van deze tijd. Zullen we het daar maar op steken?

Een tijd geleden las ik dat ze elkaar zweepslagen moesten geven. Welbesteekt, denk ik dan.

Maar: wat leest mijn lodderig oog? Dat er tegenwoordig op Big Brother begod kippen gemarteld worden? Eikes! En dat het niet de eerste keer is: dat ze ook al geklooid hebben met duiven, en konijnen, dat ze de één of andere proef met tarantula’s twee dooie spinnen en beesten met gebroken poten tot gevolg had?

Luister, ik draag schoenen die van koeienlijken gemaakt zijn en ik probeer elke dag minstens iets binnen te krijgen dat ooit ergens in de wei dartelde dan wel op stal stond, maar dat wil niet zeggen dat ik vóór dierenmishandeling ben. Nee, ‘t is redelijk vies op VTM. En alhoewel ik zwaar tegen fundamentalisten genre ALF ben, zou ik wel eens durven de E-mailactie bij Biteback aanraden.

11 reacties op “Degoutant”

 1. De cynicus in mij denkt dan zou je dit allemaal niet beter doodzwijgen, want elke “buzz” positief of negatief zal misschien wel wat extra kijkers generen. En daar is het hem bij VTM uiteindelijk om te doen.

  Zou het niet beter zijn om massaal de adverteerders aan te pakken ?
  Maak een lijst met bedrijven die reclame maken voor, tijdens en na Big Brother, en overstelp die bedrijven dan met klachtenmails.
  Niet te veel media hype creeren over het programma of over het product, maar de adverteerders een continue stroom van protest-mail bezorgen. Telkens een individuele actie, waaruit de adverteerder merkt dat hij door zich te koppelen aan dergelijke shows, klanten verliest, of zware schade aan zijn imago toebrengt. Maar niet de kans geven om hiervan een media hype te maken die de adverteerder
  extra publiciteit bezorgd.

  Soit, het lijkt me bij overlezen een beetje contradictorisch, (hype zonder hype) maar het zou me dunkt wel een sterk effect hebben.

 2. Vernemende de geruchten over zweepslagen en gemartelde kippen (ging er ook niemand een baby kopen?), denk ik toch ook dat ze bij Ka2 wanhopig op zoek zijn naar iets waarmee ze de krant kunnen halen. Zodat mensen hun verontwaardiging kunnen spuien en anderen de breeddenkende kunnen uithangen en de adverteerders content zijn. Principieel weiger ik verontwaardigd te zijn en hoop dat ze eens een spel doen met mensen in een huis en dat ze de camera’s vergeten aan te zetten.

  BTW, honden stinken *niet*. Het is de drek waarin ze zichzelf rollen die stinkt, niet zijzelf!

 3. Jamaar, je moet ze natuurlijk ook niet te nat zitten kussen hé. Dat zijn overigens de dode ratten die ze eten, denken wij soms.

  Die staan ook op het menu van enkele mensen die ik hier tegenkom?

 4. Honden stinken door hun overaktieve talgklieren. En hoe meer je ze wast, hoe actiever die worden. Ze stinken dus echt wel zelf, en niet alleen uit hun bek. Bovendien zijn honden dom. Dit in tegenstelling tot het gemiddeld waterkonijn.

 5. Wassen? Met deodorant bewerken! 😉

  Uiteraard is het hun er alleen maar om te doen kijkertjes te lokken. Doodzwijgen is ook geen oplossing. Daarmee houdt het dierenleed niet op. In plaats van het in de media uit te vechten of met e-mailacties: direct klacht neerleggen bij bevoegde instanties zoals bv. het VCM en er wat advocaten tegenaan gooien.

 6. Waterkonijn?

  Een hond moet je trouwens *nooit* wassen, net zoals een auto. Een auto stinkt ook én eet geen restjes van de tafel. Als een auto op je been rijdt, dan moet je naar de dokter. En ik wordt niet boos als je mijn auto beledigt :-!

 7. Als ik slakken op onze druivelaar tegenkom, dan ‘pluk’ ik ze en geef ze aan onze kip (natuurlijke kalk).

  Valt zoiets goed te spreken?

Reacties zijn gesloten.