Mind

Veel IT-achtige mensen zijn van die borderline asperger-gevallen, die een bijna onweerstaanbare nood hebben om informatie te structureren, en de hele wereld in structuur willen vatten.

Ik ben al jaren zot van databases, uiteindelijk al van jàren voor ik een computer ook maar van dichtbij gezien had. In de tijd dat ik in de bibliotheek van mijn vader die paar honderd nederlandstalige SF-boeken die hij had, in mijn kamer zette. Niet om ze te lezen, dat was tegen dan al gebeurd denk ik, maar om ze op fiches te zetten. Naam auteur, uitgever, jaar, originele titel, vertaler, samenvatting. Gevonden vreten voor databases, die fiches, jaren later.

Eerst nog in spreadsheets of spreadsheetachtige flat file databases—Lotes 1–2–3 en DataPerfect in OfficePerfect spring to mind—maar sinds dBASE II en dan dBASE III+ in echte relationele database.

Een paar jaar later, toen ik al een eigen PC had—Tandy 1000 EX ftw!—en toen ik notities wou nemen, ben ik verliefd geworden op gestructureerde bomen. Geïndenteerde lijsten in WordPerfect, met stijlen en een indrukwekkend glossenapparaat, aangemaakt en en onderhouden door middel van een al even indrukwekkend geheel WordPerfect-macro’s, en mànneken dat dat een fijn programma was.

Het staat me bij dat ik ergens in de lente van 1987 een kortstondige liefdeshistorie met een outliner begonnen ben. Iets in DOS, uiteraard, maar mijn geheugen laat me in de steek, de naam zou ik begod niet meer weten. Ik heb het niet meer dan een jaar of zo gebruikt, en het grote probleem ermee was dat alles in een custom formaat bijgehouden werd, en dat het niet meer te exporteren was.

Maar bomen, dat is gelimiteerd. Begin de jaren ‘90 had ik iets voor hypertext opgevat. Windows helpfiles, met links over en weer, en zelfgemaakte dingen in C++ (die, realiseer ik me nu plots, in syntax voor links wel wat weg hadden van Wikipedia-[]-dingen en zo). En een tijdje later, als ik al ernstig bezig was met hypertext-dingen, filmscripts en zo, HTML natuurlijk.

En dan heb ik ook altijd al allerlei dingen opgeschreven. In schriftjes, op papieren, in boekjes.

Al die dingen doe ik nog, en zal ik blijven doen. In Word, Excel, Access en SQL Server, in boekjes, op whiteboards, in HTML.

En ook, sinds eind de jaren 90, in MindManager. MM en ik: ‘t is een cyclische historie. Ik gebruik het een tijdje, en dan laat ik het weer liggen, tot ik het weer eens nodig heb, en dan laat ik het weer liggen.

Sinds een jaar of twee gebruik ik het weer wat intensiever, voor het ordenen van grote happen informatie. Voor informatie-architectuur van een website bijvoorbeeld: uitstekend geschikt. Voor het ordenen van uw ideeën bij een belangrijk rapport, of bij de voorbereiding van een langer artikel: MindManager heerst.

Ik werkte met een antieke versie voor TabletPC (© 2002), omdat die precies deed wat ik ervan verwachtte, en omdat ik de kost van een licentie niet kon verantwoorden. En ook wel: ik kon me eigenlijk niet meteen inbeelden wat er nog allemaal zou kunnen uitgevonden worden van functies dat ik echt nodig had.

Maar! nu ben ik overgestapt op MindManager 6.0. Omdat ik het gratis gekregen heb, via Whizpr, de vriendelijke mensen die een virale-marketing-weblogger-charme-offensief voeren in opdracht van MindJet. No strings attached, zeggen ze. Voel u vooral tot niets verplicht, zeggen ze. En ze lijken het nog te menen ook, dat ze rekenen op mond-aan-mond-reclame en goodwilcreatie en zo. Works for me.

Ik was zó al tevreden van MindManager. Nu ik de laatste versie heb, ga ik denk ik eens kijken hoe ik gebruik kan maken van de laatste nieuwe dingen die erin zitten.

Voor wie het ook wil proberen, gratis en voor niets: stuur een mailtje naar blog@mindjet.nl waarin je zegt welke versie (PC of Mac) van MindManager 6.0 je graag zou ontvangen, en per kerende krijg je een persoonlijke (écht persoonlijke, geen form letter! uitstekend, Whizpr!) mail met een link naar de installatiefile en een helemaal werkende, helemaal legitieme, echt commerciële en niet-tijdsgebonden licentiecode.

Mm_data

Good stuff.

24 reacties op “Mind”

 1. Pingback: Some minor issues
 2. Pingback: B.V.L.G.
 3. Wel dàt is straf.
  Uitgerekend vanavond heb ik zitten spelen met een 5-dagen trial van de Pro versie.

  Maar ik zou het wschl nooit voor mezelf kopen.

  Mooi en al, dat wel, maar fundamenteel is het, zoals je zegt: gewoon het onderhouden en visueel voorstellen van een outline.

  Wat je ook kunt doen met Freemind: http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

  Er zijn idd de vele links naar MS Office, maar dat is niet echt iets wat ik nodig heb, en van de html export was ik dan weer allesbehalve onder de indruk…
  Freemind doet beter, zie:
  http://pascal.vanhecke.info/2005/10/11/linklogs-talk-mind-map-and-wikipedia-article-stub/

  Uiteindelijk komt het altijd neer op import/export en copy-paste van de boomstructuur – andere functionaliteit is overkill en een poging om in MindManager te gaan doen waar het niet voor geschikt is:

  – time en tasks management: koppelen van Mindmap nodes with Tasks and Notes in Outlook…
  – een soort van Binder functie , maar de Office Binder werd ook al door niemand gebruikt
  – project management ipv van het in MS Project zelf te doen
  – zelfs MindManager als RSS reader gebruiken!

  Het enige wat ik mis in Freemind en wat op het eerste zicht makkelijker gaat in Mindmanager is het koppelen van ietwat langere teksten en images aan nodes – om dan naadloos naar een presentatie/blogposting te exporteren. Freemind gebruik ik nu enkel voor de brainstormfase, waar ik enkel met de titeltjes werk, “opvullen” met meer tekst en illustreren doe ik na de export, die dus irreversibel is.
  Benieuwd naar jouw ervaringen – misschien een screencastje van maken 🙂

 4. Wel inderdaad dus: voor mij voldeed de oude versie ruimschoots. Maar als ik een nieuwe versie gratis en voor niets krijg, dan is dat een goeie reden om eens te kijken of ik al die ongevraagde nieuwe features ook in ‘t echt zou nodig hebben c.q. gebruiken. 🙂

 5. Wel, ik ga dat sebiet eens proberen. Ik doe dit nu (i.e. mijn gedachten proberen te ordenen) via WIKI pagina’s, maar dat is toch maar behelpen. Bedankt voor de tip!

 6. Oops, ik verneem net via Whizpr dat een blog bezitten blijkbaar een vereiste is. Maw, deze passieve blogger heeft een probleem…

 7. Freemind rules! Ik zou ook wel eens willen weten wat er zoveel beter is aan MindManager dat ik er een paar honderd euro voor zou moeten neertellen (ik heb geen actief Blogje), als ik Freemind voor nietmendallen kan krijgen.

 8. Ik hou van dit soort applicaties, heb eens in ver vervlogen tijden dit tool gebruikt om een kennismanagement project te runnen bij wat toen één van de grote BigFive Consultancies was. Idee was om kennis en relevante informatie in een mindmanager structuur onder te brengen. Zeer leuk en visueel absoluut onklopbaar als je voor een zaal met verstofte en in hun vakgebied vergroeide wetenschappers zit.

 9. Michel, bedankt voor je post over dit onderwerp. Ik kan je vertellen dat je blog goed gelezen wordt 😉 Er is inderdaad één voorwaarde aan deze actie: je moet een blog hebben (waarop dus ook regelmatig nieuwe items zijn te lezen, want praten we anders nog wel over een blog…). Maar heb je een blog, en wil je MindManager eens proberen, stuur gerust een mailtje.

 10. Pingback: Mikey blog
 11. helaas heb ik dit allemaal veel te laat gelezen, ben via google en mindmanager op deze blog terechtgekomen… toch nog iets positiefs aan de zoektocht naar het programma gevonden! als er nog eens zo’n acties zijn, schreeuw het aub de wereld in dat ik het dan zeker NIET mis!!! DANK, .

Reacties zijn gesloten.