Heston Blumenthal rules

Blumenthal is de chef van het beste restaurant ter wereld (echt waar!), en hij gaat een aantal afleveringen na elkaar klassieke gewone gerechten analyseren en proberen perfectioneren.

Om te beginnen: kip met groenten en gebakken patatten.

Kip
Bresse-kippen nemen. De kip iets meer dan een uur in zout water laten liggen. Het zout laten wegtrekken door de kip een uur in gewoon water laten liggen, en elk kwartier het water vervangen. De kip 30 seconden blancheren, en dan afkoelen in een kom ijswater. Dat twee keer herhalen, en het beest dan een nacht laten drogen in een ijskast. En dan vier uur aan precies 60 °C in de oven. De kip in enorm hete olie-zonder-smaak aanbakken, in een wok die als rotisserie gebruikt wordt.

Gebakken patatten
Min of meer bloemende patatten nemen, en in gezouten water tot net bloemend laten koken. Laten afkoelen, en in een pan met warme olijfolie ronddraaien dat alles helemaal bedekt is. In een warme oven aan 190° steken.

Groenten
Wortelen stoven zonder water, alleen met boter, zout en peper. Broccoli even blancheren, en dan ook zonder water stoven met peper en zout en boter.

Afwerking
Kippevleugels in een dikke klont boter bakken. Boter met kippensmaak in een dikke spuit opzuigen, en in de kip spuiten.

Het klinkt misschien allemaal vreemd, maar het zag er vre-se-lijk lekker uit. In search of perfection, BBC2, dinsdag. Onthouden!

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Alleen niet erg aan te bevelen voor mensen voor wie a) alleen bij het zicht van zijn met boter doordrenkte groenten hun aderen voelen dichtslippen of b) mensen die moeite hebben boter of andere vetten goed te verteren.

    Je kunt net zo’n lekker resultaat bereiken door groenten te stomen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.