Vergruizelaar in actie

Zo ziet dat er dus uit, in actie, ‘s nachts. Met een pruim die in de vuiligheid gevallen was en opengespetst:


Vergruizelaar from mvuijlst on Vimeo.

Er zit een luchtschakelaar bij, die dan vermoed ik ergens in de muur of onder de gootsteen of zo zal ingewerkt zitten. Ergens waar de kinderen er niet aan kunnen.

Doe mee met de conversatie

21 reacties

 1. Alles kan daar eigenlijk in: het wordt tot bijna onzichtbaar fijn poeder gemaakt. Kippenbeenderen, appelklokhuizen, tafelresten, groentenkuisafval, vanalles.

  Kinderen krijgen er echt niet zomaar hun handen in, om te beginnen: ze moeten al op het centraal blok klimmen en dan hun hand een meter diep steken.

  Zelfs als ze het zouden doen, dan nog: er zitten geen messen in, het werkt met een draaiende trommel waar aan de zijkant groeven in zitten, en dat het afval met kleine hamrtjes tegen die want geduwd wordt (of zo). Het ergste dat er kan gebeuren is schaafwonden, heb ik begrepen.

  Een mixer is gevaarlijker, net als een aardappelmes trouwens.

 2. klinkt angstaanjagend….

  ik heb mij eens laten wijsmaken dat zo’n spel eigenlijk niet mag in België, omdat waterzuiveringsinstallaties daar niet op voorzien zijn of zoiets, aleja.. als iedereen dat zou hebben…
  of is die discussie al gepasseerd?

 3. God damn it, ben ik me de pleuris geschrokken toen dat spullement aanschoot, man!

  Verdermeer doet het me ook iets te veel denken aan talloze gory scenes waarin iemands hand in zo’n machine geforceerd wordt. Maar hey, as they say: het is joùw vergruizelaar.

 4. De over-, overgrote meerderheid van ons afval is ofwel PMD, ofwel GFT in de vorm van keukenafval.

  Dat GFT zouden wij in een groene vuilbak kunnen steken, maar dan hebben we een grote container nodig, en die kunnen we niet plaatsen wegens in het midden van de stad wonende en geen tuin of koer om van te spreken.

  Op deze manier kunnen we aardappelschillen, eierschalen, tafeloverschot en dergelijke doorspoelen in plaats van het in een stinkende zak rottend voedsel op te slaan, die dan wekelijks opgehaald wordt.

  (om dan nog niet te zeggen dat die vuilbak door quasi het hele huis moet gesleept worden als we hem buiten moeten zetten)

  (ik zeg “we” , ik bedoel “Sandra”, want ik kan hem niet opheffen)

  Minder vuilbakken = minder vervuiling. Minder stank. Minder moeite, ook.

  Oh, en voor de rest: dat iedereen keer zijn eigen proces maakt, of wat? Hoe kunt gij, of iemand anders, oordelen wat of waar wij verspilling doen of niet? Die vegruizelaar is geen luxeding, maar een oplossing voor een concreet probleem waar wij mee zitten.

  En het is ook ngo eens een wijs ding. En wat de rest van de wereld daarvan denkt, dat kan me, eerlijk gezegd, geen halve zak schelen. 🙂

 5. Sja, maar dat is bij zoveel mensen het geval. Iedereen moet dus maar een vergruizelaar installeren?

  Oh joy.

  Kijk, het is eigenlijk maar een kleintje: zoveel water wordt daar uiteindelijk niet mee verspild. Als je op die manier wil afrekenen moet je ook geen zwembadje buiten zetten voor de kinderen, want dat is ook verspilling.

  Maar toch: ik heb een zeker “waar gaan we naartoe” gevoel bij dingen als die. Nu weet ik eigenlijk niet of dat goed of slecht is. Als je die redenering zou volgen zouden we nog rond het kampvuur zitten om vers gevangen mammoet te roosteren, bij wijze van spreken.
  In ieder geval: ik zou het zelf nooit installeren, ook al is het nog zo gemakkelijk ook. Stadsjong, meh. :p

  Tenslotte: dit is geen discussie om op een blog te voeren, wegens nuances en zo die wegvallen. Zoals vele discussies. Ooit eens ergens, over een cola light of een frisse pint. Wie weet.

 6. Ah, nog vergeten: “minder vuilbakken = minder vervuiling” is niet helemaal correct. Je bedoelt: “minder vuilbakken = minder vervuiling vlak voor mijn neus”. Het probleem verplaatsen lost het niet op, nietwaar…

 7. Niet de minste zin of nood aan deze discussie hier voeren, inderdaad.

  Ik veronderstel dat het *vervoer* van de vuilbakken de minst vervuilende stap van het procédé is of zo?

  Minder vuilbakken *is* minder vervuiling. De inhoud van het opgehaalde restafval wordt gedumpt, of verbrand, of watdanook. Het water wordt gezuiverd (anedotisch: ik kan me vergissen, maar ik heb me laten vertellen dat het water nu té proper is voor de zuiveringsinstallaties in België, dat er nog vuiligheid bijgekapt moet worden? In dat geval zouden wij de mensen allemaal een dienst bewijzen)

  Wat er na zuivering overblijft, zal in alle geval minder zijn dan wat er in zakken en onverwerkt als restafvan opgehaald wordt — enig idee hoevel percentage zuiver water er in keukenafval zit?

 8. @ralph
  Een vergruizelaar-ding is niet voor alleman geschikt, omdat er hoenders zijn die daar dan ook petflessen en noem maar op doordraaien, zoals in de States – naar ‘t schijnt – volle bak gedaan wordt.
  Daarom worden ze bijvoorbeeld sowieso nooit in sociale woningen geplaatst, liet ik me door een architect vertellen.
  ‘t Is erg om ‘t zo te zeggen, maar het is naar ‘t schijnt niet onterecht om te veronderstellen dat in sociale app. vaker mensen wonen die geen rekening houden met waarvoor zo’n ding dient. Ook niet als er deftige uitleg gegeven wordt.

 9. Je mag die dingen installeren, maar het gebruik ervan is in België illegaal. Groenafval en ander afval hoort niet in de riolering en dien je op de gepaste wijze af te voeren. Via vuilzak, composthoop of GFT afval dus.

  1. groenafval kan heel makkelijk, zonder stank weggewerkt worden met een bokashi emmertje. Dan ga je het (zelfs op een appartementje) heel netjes fermenteren (gebruik van EM effectieve micro-orgnanismen. Ik heb me bij hEMelgroen zo’n emmertjes (bestaat ook iets groter) aangeschaft en een zakje starter en hopsakee. Als de bakjes vol zijn kan je het gefermenteerde materiaal (dat noemt dan Bokashi) gewoon in je groencontainer doen en die stinkt dan nooit. Je kan die bokashi (die al na 3 weken kant en klaar is) mengen in de grond van je plantjes of bloemen ofzo … Het sap uit die emmertjes kan je dan weer verdunnen en bij de plantjes gieten, gewoon 100% natuurlijke bemesting, echt zot ! Als je dat een beetje organiseert dan moet je ofwel niet meer ofzel 1 keertje per maand een groencontainer buiten zetten. Nooit meer stank, geen vliegjes, geen rottigheid … ik weet het nu wel. Als iedereen dat zou gaan doen kan de provincie en de afval verwerking wel een potje ademhalen

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.