Verbouwingen: achterhuis (i)

Nee, de rest is nog (lang) niet gedaan. Maar nu het achterhuis begint op orde te komen: tijd om eens te kijken hoe het in zijn werk zou kunnen gaan om er een bibliotheek van te maken.

In de rapte in SketchUp, gepland binnenzicht, ongeveer:

8-08-2009 1-23-43

…en bovenaanzicht:

8-08-2009 1-24-26

Legende: onderaan zijn twee dubbele deuren. Dat wit in het midden is een balk/poutrelle. Boekenkasten rondomrond, op twee niveaus, met rails te verschuiven.

Links verbergt de bibliotheek een berging en de trap naar boven: de voorste kast verschuiven naar de deur toe geeft toegang tot de ene kant van de berging, de achterste kasten verschuiven naar de deur toe geeft toegang tot de trap. De trap zelf is niet getekend, maar ‘t zal een ladderachtige trap worden, iets als dit:

Stair

De berging en de trap maken eigenlijk al deel uit van de eerste verdieping, die helemaal in volledig sobere loftstijl zal zijn — denk dit:

Loft

…maar dan met het gebinte zichtbaar. Zo ziet het er nu trouwens uit, pro memorie:

Het eerste

…maar het doel op het gelijkvloers is dus een soort negentiende-eeuwse drawing room gemengd met een zeventiende-eeuwse bibliotheek. Donker hout, allemaal boeken, oud stoffen behang — iets paisley, misschien donkerbruin op goud of omgekeerd —  op de paar stukjes muur die zichtbaar zijn, een schilderij aan de muur met zo’n koperen lampje erboven, een tapijt op de grond, en één of twee tweede– of derdehands Chesterfields:

Chesterfield1

Géén computers, niets moderns.

Dan komt men onze tuin binnen, staat er aan het einde van de tuin een zestiende-eeuws huisje in het gebroken wit gekaleid met twee paarse dubbele deuren erin. Deuren open: een oude, donkere bibliotheek, met boeken rondom. Het moet klein maar gezellig aanvoelen, da’s de bedoeling. Warme kleuren en verborgen compartimenten overal: een whiskykabinet hier, een verborgen minikoelkast daar, een uitschuivende plank die een tafel kan worden, …

8-08-2009 1-20-07

En dan, achter een boekenkast, een hypermoderne trap naar een minimalistische, loft, met veel wit, een lichte eiken vloer, een wit ijzeren spijlenbed tegen de verste muur, en verder een paar kleurige zitzakken, en da’s alles.

Yup, ik zie het helemaal zitten. Of ben ik daar helemaal verkeerd in?

28 reacties op “Verbouwingen: achterhuis (i)”

 1. Ik kan je dromen bijna ruiken 🙂
  Wel een mooi idee. Als ik dit idee aan bepaalde personen laat zien, moet er ergens in Antwerpen ook een achterhuis verbouwd worden schat ik…

 2. Dat bibliotheek-idee is wel leuk, je moet er wel nog een butler bijtekenen die de The Times aan het strijken is. 🙂

  Hoe ga je het verwarmen/verlichten?

 3. niet voor ‘t een of ‘t ander, maar is er een vluchtweg voorzien in de loft ingeval van brand? Het lijkt mij niet gewenst dat je langs die trap moet vluchten en misschien zelfs nog een boekenrek moet opzijrollen vooraleer je buitenkan?
  Verder wel een mooi plan… maar verlies brandveiligheid dus niet uit het oog…

 4. Ik zou voor een brandladder tegen de gevel gaan, stoort minder.. (Via een geheime trap vluchten is idd niet echt praktisch)

  Ben zwaar fan van het contrast 19e eeuwse bibliotheek vs. minimal loft! Hoop dat ik in mijn future huis ook zo met ruimte kan smijten 🙂

 5. ik ben alvast kandidaat om eens op bezoek te komen 🙂
  Wel het gewicht van een boekenkast niet onderschatten, ook al staat ze op rails. Ik wilde iets soortgelijks bij ons doen met een schuifdeur, maar de architect heeft het me uit mijn hoofd gepraat.

 6. Brandtrap is waarschijnlijk de veiligste optie, maar ook de minst esthetische (en duurste…). Voorzie minstens een brandladder tegen de gevel. Hier zijn zelfs speciale versies in, die in een soort buis/koker verborgen zitten en die je openklapt wanneer het nodig is. Zo is er het minst verstoring aan de esthetiek van het gebouw. Dit wordt vaak gebruikt voor vluchtwegen in historische gebouwen, bijvoorbeeld het Arenbergkasteel in Heverlee.

 7. Die kokers moeten inderdaad zeer esthetisch zijn. Ik heb 5 jaar in dat kasteel vertoefd en die koker is me alleszins nooit opgevallen.

  Maar ik denk dat zoiets voor zo’n loft wel overkill is. Het is geen openbaar gebouw en het mag dan misschien lijken dat je niet gemakkelijk zo’n trap afkan, het tegendeel is waar. Ik ben opgegroeid in een huis met zo’n trap en ik kan u verzekeren dat ik daar in snel tempo op en af kon lopen. En nee, ik ben er nooit afgevallen.

 8. @Tine: ik wil Michel’s blog niet spammen met reclame, maar met enkele evidente zoekwoorden in Google vind je al snel foto’s van de betreffende brandladder…
  Als je daar 5 jaar vertoefd hebt, veronderstel ik dat je burgie architect bent? Tenminste, in mijnen tijd was het kasteel speelterrein van de archi’s 😉

 9. Amai, dat is echt wel een mooi systeem. Niet te verwonderen dat het me nooit is opgevallen, da’s inderdaad zeer discreet.
  ‘k Vraag me nu wel af of die daar tout court al zat als ik er studeerde (hoewel dat nu ook niet zo lang geleden is), want als er een noodtrap is, dan moet die toch wel aangeduid staan binnen, anders is het nogal zinloos.
  En ja, ik ben burgie architect.

 10. Die ladder zat er al toen ik daar nog mijn broeken sleet, en dat is ondertussen 17 jaar geleden 😉
  Ik heb het echter niet volgehouden en ben dus geen burgie architect, maar ik heb wel 2 jaar in het kasteel lessen en practica gehad…

 11. wat een gevaarlijke trap. Doet me een beetje aan indiana jones & the kingdom of the crystal skull denken 😛

 12. de trap op de foto’s vind ik persoonlijk prachtig, maar lijkt me niet zo gebruiksvriendelijk. Misschien is een molenaarstrap het overwegen waard? Zeer praktisch bij beperkte ruimte…
  Vooral de schuine stootborden op de trap die je toont, lijken me erg vervelend te zijn in de praktijk. Sowieso om voldoende steunplaats te hebben op de trap, stel ik me zo voor dat je als een cowboy met O-benen omhoog en omlaag moet. Het midden van de trap is immers nauwelijks bruikbaar wegens te smal.
  Bij een molenaarstrap heb je geen stootborden en kan je gemakkelijker je voeten plaatsen. Je moet weliswaar wel met steeds dezelfde voet starten…

 13. Jamaarja, dat is nog allemaal eenvoudig: één niveau, vakjes van boven tot onder, rechte muur.

  De bibliotheek in het achterhuis moet op meer dan één niveau, moet dus een rug hebben ook, moet op rails staan, en moet redelijk degelijk uitgedacht worden.

  De bibliotheek in de living is dan weer complexer van vorm en moet ook een trap integreren, een werkvlak en een zitbank.

 14. Hola. Via latere entry over je bibliotheek hier beland. Mooi ontwerp. Dubbele verschuifbare boekenkasten zie je in werking bij de kunstbibliotheek van het SMAK. Ontwerp Maarten van Severen. Als ze heel erg hoog zijn en goed gevuld zoals daar blijken ze eerder onpraktisch is mijn ervaring. Maar alles hangt (rolt …) af van je rails veronderstel ik. Succes!

Reacties zijn gesloten.