Fietsenstalling

Het is niet alle dagen dat ik een brief kan schrijven die begint met YO FUCKING STUK KLOOTZAK.

Jammer dat ik het gezicht van die mens niet gezien heb, want ik herinner me dat ik heel erg hard mijn best gedaan heb om zo kwaad mogelijk te zijn. In de mate dat een slecht schrijvende stift op een verfrommelde broodzak dat mogelijk maakte.

De fietsenstalling aan de Dampoort: het is meestal huilen met een hoofddeksel. Meestal stampvol, meestal fietsen boven fietsen en onder fietsen en door elkaar en in elkaar verstrengeld. De helft van de tijd moet ik een Chinese puzzel uitvoeren om mijn remkabels vantussen de sturen links en rechts te wurmen, om de fietstassen los te krijgen, of om mijn pedalen uit de spaken van de burne te krijgen, of omgekeerd, de pedalen van de buren uit mijn spaken.

Fiets, vast

Maar een week of twee geleden was het prijs: een kieken dat zich naast mij gezet had, op een plaats die geen plaats was, en die met zijn ketting over en door mijn frame zijn aftands wrak van een fiets aan de stalling had vastgemaakt. Mijn fiets stond niet vast met zijn ketting, maar zijn roestbak blokkeerde de mijne wel zó dat ik er niet meer uit kon.

Het was al laat op de avond, er was niemand meer in de buurt, en ik had mijn fiets écht wel nodig de dag erna: ik vréés dat ik bij het proberen loswrikken van mijn fiets – uiteindelijk is het wel gelukt, met de hulp van een voorbijkomende goede Samaritaan – zijn fiets nog wat meer deuken bezorgd heb dan hij al had. En ik heb dus ook een bijzonder boze brief nagelaten, met mijn naam en email erbij.

Vanavond was het weer van dattum, maar dan erger. Kijk, ingezoomd op de foto van hierboven:

Fiets, vast

Mijn wiel staat links, en rond mijn wiel? De fietsketting van de asociale hufter die het een interessant concept vindt om andere mensen te immobiliseren.

De plaats om naartoe te gaan in dergelijke gevallen is het hok van Max Mobiel dat op de fietsparking staat. Dat zag er helaas al helemaal dicht uit, maar terwijl ik naar huis aan het bellen was, zag ik plots dat de deur open ging en dat er iemand stond – en vijf minuten later:

Meh heh heh heh.

(aan de andere kant: met zo’n miniem klein slijpschijfje duurt het twintig seconden om een uitstekend slot kapot te krijgen… creepy)

15 reacties op “Fietsenstalling”

 1. Ik snap je boosheid op dat fucking kieken. Alleen: je boosheid hoort minstens voor de helft te gaan naar de overheden die dit niet ten gronde oplossen, terwijl de mogelijkheden aanwezig zijn. Plaats zat. Hopelijk stuurde je hierover een mail in die richting.

 2. De overheid heeft weinig te maken met individuele idiotie. Mijn gedacht? Er zouden daar nog tienduizend fietsenstallingen mogen staan, met telkens anderhalve meter afstand tussen de individuele fietsparkeerplaatsen — nóg zouden er stapels idioten zijn die te leeg zijn om vijfitg meter verder van de ingang te gaan staan met hun fiets, en die hem dus maar in de buurt van de deur vastketenen aan wat ze onder de hand kunnen krijgen, zonder te kijken naar wat er al staat.

  Menselijke natuur, tragedy of the commons, yada yada.

 3. aan de fiets te zien, lijkt het me eerder een kieken (of geit) dan een hufter. Eerder luiheid en domheid hier dan moedwillig kwaad opzet. Maar het blijft natuurlijk bijzonder vervelend. Aan Gent Sint-Pieters zie je ook voortdurend pipo’s hun fiets nog ergens proberen tussenwringen, eerder dan 20 meter verderop een vrije stalling te zoeken (als die er al zijn)

 4. Ik doelde op de overschatting van uw medemens, he. Ik kan me ook verschrikkelijk ergeren aan zo’n verschrikkelijk asociaal gedrag.

  Zou dat device kunnen helpen, in dit geval?

 5. Waarbij nogmaals is bewezen dat fietsers in se luiaards zijn: elke stap die ze te voet moeten zetten is er een te veel. Zo heb ik ooit een discussie meegemaakt in een winkel met parking, waar men een mooie nieuwe overdekte fietsbergparking wilde zetten om de fietsers ter wille te zijn. Helaas werd deze stalling aan de andere kant van de parking gezet, toch wel 30 stappen van de deur van de winkel. Gevolg: de stalling bleef quasi leeg (behalve bij slecht weer), en de fietsen bleven de doorgang naar de deur blokkeren.

  En ja, ikzelf ben ook fietser. En ik stap elke dag 3 minuten van de fietststalling op mijn werk naar het gebouw.

 6. @ Michel. Idioten zullen er inderdaad steeds zijn, zeker in studenttown, en bij alle soorten weggebruikers. Van zodra er genoeg stallingen zijn kan een degelijke parkeerwacht (Fietspunt dus) optreden. Nu kunnen ze niks doen, behalve weesfietsen aanpakken, want er is simpelweg geen plaats voor iedereen. In Brugge lukt dit anno 2010 nagenoeg perfect. En wat daar kan, kan hier ook.

 7. @Steven: je bedoelt wellicht dat mensen in se luiaards zijn? Voor elk fietsvoorbeeld kan ik je een voorbeeld geven van een autobestuurder die te tam is om 20 meter verder een plaatsje te zoeken en zich op het fietspad parkeert “omdat het maar voor efkes is”. Of van een voetganger die door het rode licht loopt. Of…of… En zo kunnen we nog wel even doorgaan 🙂

 8. Dergelijke sloten kan je adhv een U-slot vlot open wrikken. Is een kwestie van druk op de juiste plaats en 30sec later is het zover. Zag het op die manier voor mijn ogen gebeuren toen ik mijn sleutels eens kwijt was. Slijpschijven zijn dus geen must.

  Een U-slot blijft je beste bescherming als je mij vraagt!

 9. Amai, dat slot ging goed los!

  Ik heb eens een duur slot gekocht, dat amper open te slijpen was en dat heb ik geweten. 2 weken later is dat sleutelcontact stuk. Niet meer los te krijgen.

  Wij zijn met meters verlengdraad en een zwaar slijpmachine moeten komen aandrijven om mijn eigen fiets terug los te krijgen.
  Dat was pas kwaliteit. Maar uiteindelijk zegt geen kat daar iets van dat je rustig in het midden van een stad vonken staat te maken.

 10. Ik had de vorige weken het gevoel dat er veel meer fietsen stonden aan de Dampoort. Is het met de examens of zo? Situaties waarbij er een tiental mensen aan het rondlopen zijn tussen de rekken met hun fiets en na vijf minuten er drie de laatste plaatsen hebben kunnen vinden had ik elke ochtend.

  Zo vind ik het verschrikkelijk dat er dan een bewaakte fietsenstalling voor driekwart leeg staat.

  En een persoonlijk probleem: mijn stuur is nogal hoog, waardoor ik mijn fiets eigenlijk enkel netjes kan opstellen in de hoge plaatsen. Anders is het ook een gedoe met remkabels en dergelijke ontwijken.

Reacties zijn gesloten.