Na enige tijd een Macintosh

Omdat ik niet geloof in halve dingen, enfin, ‘t is te zeggen, soms niet geloof in halve dingen, heb ik nu al een tijd mijn Windowscomputer gehouden zuiver voor het werk, en de avonden doorgebracht op een Mac.

Om te zien of ik het gewoon zou kunnen worden. Enfin ‘t is te zeggen: ik wist al dat ik het gewoon zou kunnen worden, ik heb ooit nog overwegend op Mac gewerkt, ik heb een hele tijd overwegend Ubuntu gedaan, en ik raak uiteindelijk veel dingen redelijk snel gewoon.

Résultat des courses: ja, ik ben er redelijk tevreden van. Vooral omdat het toestel denk ik minder dan een derde weegt dan het bakbeest van een Dell dat mijn andere laptop is.

Er staan niet veel dure programma’s op: Office-achtige toestanden doe ik met Open-ug yuck bleah-Office of iWork, en ik heb voorlopig een evaluatieversie van Photoshop CS5 staan. Voor foto’s gebruik ik mijn Lightroom 3, waarvan de licentie zowel voor PC als Mac is.

En wat heb ik verder allemaal geïnstalleerd staan? In willekeurige volgorde:

VNCViewer, om op mijn andere computers in huis te geraken als ik er niet in de buurt van ben. Als ik in mijn zetel of in mijn bed lig, en ik wil snel iets doen op een computer die in het achterhuis staat, bijvoorbeeld.

Synergy, om met één klavier en één muis twee (of drie) computers te bedienen die naast elkaar staan. Als ik in het achterhuis zit en ik heb rechts van mij de werklaptop van Namahn staan met een extra scherm eraan, links van mij mijn desktop met drie schermen, en vóór mij een Mac met een extra scherm, dan kan ik met één klavier en één muis zeven schermen bedienen. Wijs.

Divvy om te doen wat Windows 7 vele keren beter doet dan OS X: beheer van vensters op scherm. Ik blijf erbij: Dock en Exposé zijn echt wel knudde, vergeleken met Windows 7. Divvy is wel een fijn programmaatje.

Quicksilver, om programma’s op te starten. Jaja, het kan meer dan dat, maar ik vind het maar klooien. En ook dit doet Windows Vista of 7 veel beter: windows-toets en typen en hopla.

ecto, om weblogposts te schrijven. Ik vrees dat het wat afgezaagd begint te worden, maar: het kost geld en het doet geen kwart van wat Windows Live Writer gratis doet, helaas. En de editor zuigt redelijk hard, en maakt html die op niets trekt. Maar bon, het doet min of meer wat het moet doen.

Textwrangler om teksten te editeren. Oef, eindelijk eens iets gratis. Dat valt me toch wel bijzonder hard op: zo ongeveer alles, van het kleinste tooltje af, is om te betalen in de Macwereld.

Notational Velocity, nog altijd op proef, om notities mee te maken. Ik ben nogal gewoon om mijn notities gewoon in platte tekst te maken, en ik zie niet metéén wat de toegevoegde waarde is van Notational Velocity boven Textwrangler of gelijkaardige (behalve dan dat het automatisch bewaart zonder te hoeven saven) (maar daar staat dan weer tegenover dat het geen gewone ascii-files produceert, en alles in een eigen formaat opslaat).

MindNode voor mindmaps. Het ziet er in eerste instantie mooi uit, maar het is uiteindelijk redelijk beperkt in vergelijking met pakweg een MindManager. Nodes kunnen niet in- en uitgeklapt worden, ze hebben de neiging te overlappen, complexe bomen zijn compleet onhandig en vallen regelmatig in duigen, beelden en links lukken niet… maar het is beter dan niets, en gratis.

MAMP voor lokale ontwikkeling. Tja. Zoals XAMPP, dus.

Chrome om op het interweb te surfen. Safari is, gelijk, een programma uit de vorige eeuw of zo? Tabs gaan bijvoorbeeld niet open op wat ze waren toen ik het ding dicht deed: die ene feature alleen al is mij zeer veel waard.

Transmit om FTP mee te doen. Zucht. Ik moet heel hard lachen om die gasten van Transmit, met hun sexy webpaginaatje waar ze o zo hard proberen mini-Steve Jobsjes te zijn (“And that one-more-thing thing?”). Puh-lease gasten. Het is een FTP-programma, niet de tweede komst van Christus.

Sidebar: het programma dat ik het meeste gebruik op Windows, daar is geen alternatief voor op Mac. Directory Opus doet file management (Finder? mbwa. ha. ha.) waarbij FTP of andere connecties gewoon behandeld worden als was het een directory ergens op uw computer, file renaming, beeldbeheer (resizing, conversie, …), synchronisatie, backup, etc. etc. Laat u niet bedriegen door de knullige website.

AppZapper, omdat dat “sleep naar vuilbak om proper te ontinstalleren”-verhaal niet meer dan dat is: een verhaaltje. Maar goed, voor minder dan dertien dollar (!) krijg je AppZapper, die allerlei rotzooi mee verwijdert.

Dropbox, omdat het nu eenmaal errug handig is.

Caffeine, om gemakkelijk ervoor te zorgen dat uw computer niet in slaap valt.

Last.fm, om muziek te spelen.

Handbrake, om filmpjes te converteren van één formaat naar een ander.

Kindle for Mac, om boeken mee te lezen.

Tweetie en Tweetdeck voor Twitter, naargelang ik een extra scherm heb of niet.

VLC voor films. Neen, ik ga me niet bezighouden met allerlei extensies om QuickTime allerlei formaten te laten afspelen. VLC doet dat zeer goed op Windowscomputers waar ik geen CCCP op zet, het doet het ook goed op Mac.

iTerm voor al mijn terminalgedoe.

Transmission voor bittorent.

Speed Download Lite als download manager.

Ik heb ook wat spelletjes staan: MAME OS X voor arcadegedoe, World of Warcraft, Portal, Half Life 2 en Episodes 1 en 2 die ik dan eens zou herspelen, Darwinia, Torchlight, Starcraft/Brood War en natuurlijk Nethack.

Ben ik dingen vergeten? Mis ik nog zaken? Iemand?

21 reacties op “Na enige tijd een Macintosh”

 1. De Windows-toets waarvoor je Quicksilver gebruikt, bestaat eigenlijk ook op Mac, alleen is het Apple-toets en typen. Hij opent dan rechtsboven een zoekvenster voor Spotlight.

 2. @Matthieu: Apple-toets + spatiebalk en typen.

  Ik heb sowieso nooit begrepen waarom zoveel mensen Quicksilver of Overflow gebruiken als launcher, terwijl de ingebakken Spotlight-functie hetzelfde doet.

  Sowieso is het een aanrader om MinimalMac.com te volgen. Komen vaak handige apps voorbij.

 3. Skitch voor screenshots.

  1password voor paswoord beheer.

  CSSedit best wel handig (voor de live preview).

  Launchbar is iets gebruiksvriendelijk, en heeft evenveel mogelijkheden als QuickSilver.

  En Final Cur Pro natuurlijk, nog altijd een heel goeie video editor al heeft het wel nood aan een interface update.

 4. 1password was één van die dingen de ik niet gekocht heb wegens belachelijk duur. 39.95 voor een ding dat niet méér doet dan wat wachtwoorden onthouden, en dat dan nog niet eens crossplatform is? Nee bedankt. 🙂

 5. Xmind voor mindmappen is gratis en ook voor Mac. Bezit zo goed als alle functionaliteiten die een mens wil.

 6. Persoonlijk heb ik het ook erg lastig gehad met de Finder, maar dat is over nu. Programma’s als Directory Opus passen eigenlijk niet in de Mac filosofie denk ik: beter met 10 kleine programmaatjes die elk apart hun ding beter doen + Exposé. Enfin, ‘t is allemaal persoonlijk, zeker?

  En inderdaad, waarom gebruik je niet gewoon Spotlight als app launcher? Werkt supersnel. CMD-spatie-tikken en pats!

  Veel plezier ermee. Nog een paar kleine toevoeginkjes:
  Little Snitch (firewall)
  OnyX (omdat een Mac ook vuil wordt)
  Max (audioconversie van bv. FLAC)
  Textmate (betalend, maar de beste)
  The Unarchiver (onmisbaar voor exotischere formats)
  Notify (GMail checker)

 7. Oh ja, over Chrome: dé feature voor mij is eigenlijk het Syncen van je bookmarks naar al je Win/Mac computers. Wel jammer dat ik de Reader functionaliteit van de nieuwe Safari moet missen…

 8. Iets vergeten? Ja … een pc. Zodat al de kleine ergerlijkheden die je opnoemde je productiviteit en werkvreugde niet verpesten.
  Mac of PC … als het maar een meerwaarde heeft.

  Groetjes, en je hebt een zalige blog.

 9. Wat je volgens mij nog mist is een programma om snel afbeeldingen te bewerken, iets waarvoor photoshop veel te complex is. Kortom: paint.net voor mac.

  Een leuk (gratis) programma hiervoor is seashore.

  Verder: waarom betalen voor Transmit? Cyberduck is gratis en uitstekend.

 10. O ja, geef ook zeker TotalFinder eens een beurt: is een plugin voor Finder waarmee je een “tabbed finder” kan verkrijgen naast nog wat andere truukjes (zoals bvb: Folders on top).

 11. @Chris: hiervoor bestaat ook Photoshop Elements, een eenvoudiger versie van Photoshop (wel niet gratis).

 12. Als het is apps te launchen kan je Alfred ook eens bekijken. Veel sneller dan quicksilver, en een properder interface.

  http://www.alfredapp.com/

  Andere handigheden:

  – Forklift als alternatief voor finder (leest ook allerhande archives)
  – Sequel Pro voor MySQL database management
  – Jumpcut voor clipboard dingen
  – Reggy voor regular expressions te testen
  – SecondBar om uw menu bovenaan ook op uw tweede scherm te hebben

  Moest je toch terminal willen gebruiken ipv iTerm dan is Visor wel een must: http://visor.binaryage.com/

 13. Dankuwel, dankuwel.

  SecondBar had ik vandaag al hard kunnen gebruiken.

  TotalFinder wil mijn folders niet bovenaan zetten, maar voor de Norton Commander-achtige twee-naast-elkaar-view en de tabs alleen al ben ik er content mee.

  En The Unarchiver had ik ook al staan. 🙂

 14. Ik heb net deze week Notational Velocity ontdekt, maar de snelheid van aantekeningen maken+vinden en het niet nadenken over bestandsnamen maken dat het de beste notitietool is die ik heb gebruikt. En het kan naadloos synchroniseren met SimpleNote!

  Spotify – Hebben jullie dat in België? Dan een hele goede combinatie met Airfoil.

  Things – Er zijn teveel todo-applicaties op OS X (bijv. ook The Hitlist en OmniFocus), maar volgens mij is er geen enkele echt nuttig voor meerdere apparaten (en besturingssystemen).

  Screenflow – Snel en goed een screencast maken met of zonder spraak en eventueel webcam erbij.

  @Frederik: Op elk systeem dat een beetje load heeft (en dus swapt), is Spotlight veel en veel te traag als app launcher.

 15. Dat van ‘alles is betalend in de Mac wereld’ was me ook opgevallen toen ik na uren gratis appjes installeren op mijn Android even mijn vrouw haar iPod vast had. Het ziet er allemaal net iétsjes leuker, flashier en lekkerder uit dan op die Android, maar je moet voor elke onnozelheid geld uit je zakken halen. (jaja, er zijn ook karrevrachten gratis apps)

  Zelfs voor dingen waar er gratis spul voor bestaat (epubs bv) lijken ze keihard hun best te doen om de gratis dingetjes onvindbaar te maken, in de veronderstelling dat je dan maar zal betalen voor iets anders.

  Don’t like that at all. Geef mij maar Android en Ubuntu.

 16. Safari heeft in zijn history “open all windows from last session”. Dat zou waarschijnlijk beter het default gedrag zijn maar bon.

Reacties zijn gesloten.