Software op de macintosh

‘t Is ondertussen al een paar maand dat ik bijna fulltime op een Mac werk als ik in de trekzetel zit of op het werk: tijd voor een stand van zaken van de dingen die ik geïnstalleerd heb staan.

Om te beginnen: ik heb, even kijken, Mac OS X 10.6.5 draaien. Het heeft ook een schuilnaam, maar ik ben te leeg om te gaan kijken wat het precies is. De volgende zou dacht ik Max OS Leeuw gaan heten, ik denk dat deze Mac OS tiegerkatjen is. Of Mac OS sneeuwtieger. Of zo. Niet dat dat zo enorm veel uitmaakt, vermoed ik.

Ik heb nog altijd een grove hekel aan Finder, en ik ben nog altijd vol heimwee naar Directory Opus: al wie dat ooit ernstig gebruikt heeft, kan bijna niet meer zonder.

Afijn. Om toch een beetje een overzicht te houden, heb ik TotalFinder staan: zorgt voor tabs in Finder, en ook bijvoorbeeld Dual Tabs, waarbij ik links één directory en rechts een andere kan hebben staan.

In combinatie met Transmit, dat me een FTP- of S3-site kan doen mounten als een drive, zorgt dat voor een zeer (zeer) ruwe benadering van toch één ding dat Directory Opus doet: transparant copiëren en moven over en weer met FTP-sites en netwerk shares en locale directories en watnog.

Om de ramp op poten die het dock is een beetje beter te maken, en toch tenminste de basisfeatures van Windows 7 over te nemen, gebruik ik Hyperdock. Nu nog gratis wegens in beta, maar ik denk wel dat ik ervoor betaal eens het uit beta komt.

Screen shot 2010-12-23 at 23.07.41.png

Geeft previews van alle vensters van een applicatie, en doet een maximize als ik een venster naar de bovenkant van het venster sleep, een maximize naar de helft van het scherm als ik een venster naar de zijkant van de monitor sleep. Good stuff.

Ik had ook nog Divvy staan, waarmee vensters op arbitraire groottes kunnen gezet worden. Handig, maar dan vooral op grote en/of verschillende schermen.

Caffeine is een klein handig dingetje om tijdelijk zeker niet in screensavermodus te gaan.

Spotlight vrat mijn CPU op; ik gebruik nog altijd Quicksilver om programma’s te starten en voor kleine automatisatie.

Ik gebruik iTerm 2 als terminal. Klein, handig, doet al wat ik ervan vraag en meer (een degelijke paste history bijvoorbeeld, of een erg leutige rewind/replay feature, handig voor dingen die ooit eens op het scherm stonden maar nu niet meer).

Blogposten schrijf ik nog altijd met Ecto. Al is het in vergelijking met Windows Live Writer echt wel een gelobotomiseerde zwakzinnige. En al is het écht wel een slechte editor. Die bijvoorbeeld voortdurend vieze codes tussenvoegt bij zelfs een gewone copy-paste van tekst in de editor zelf.

Instant messaging en chat en IRC en zo: Adium. Ik ben niet zot van al die dingen, maar ik vermoed dat het niet veel pijnloze kan dan met Adium.

Evernote gebruik ik ook nog, voor notities en zo, maar toch niet overdreven veel. Ik schrijft het meest in TextMate. Old skool, vermoed ik, maar hey, het doet wat het moet doen. De Subversion bundle doet basisoperaties, ik duw er Ant mee in gang om builds te doen, en als er html moet gedaan worden, heb ik de Zen Coding bundle.

Voor svn ben ik de laatste tijd echt wel content van Cornerstone (zelfs al krijg ik er nog elke dag koude rillingen van omdat ik moet denken aan deze Cornerstone). ‘t Ziet er proper uit, het werkt gemakkelijk, diffs en logs en watnog doen wat een mens ervan verwacht. Nee, ‘t is niet zo gemakkelijk als Tortoise.

Ik gebruik vooral VLC om films mee te bekijken. Ik zeg mezelf altijd dat ik meer zou moeten Plex gebruiken, maar het werkt nog te traag naar mijn goesting. Het heeft er wellicht ook wel mee te maken dat mijn media aan de andere kant van de koer op een USB-harddisk staan, en dat ik een redelijk trage computer heb.

Ik ontinstalleer dingen met AppZapper. Mijn e-boeken zitten in Calibre, ik lees comics met Simple Comic, Disk Inventory X toont mij waar ik mijn chronisch volle harddisk mee gevuld heb.

Foto’s doe ik nog altijd in Lightroom en panorama’s met PTGui Pro.

Wireframes en schema’s allerhande doe ik met Omnigraffle. ‘t Is een beetje aanpassen voor wie Visio of Axure gewend is, maar in al zijn eenvoud is het een proper programma.

ScreenFlow is een erg degelijk programma voor screencasts; samen met Mouseposé is het echt kinderspel om een proper uitziende demo of tutorial te maken.

Keynote voor presentaties, wegens geen Powerpoint. Keynote is géén Powerpoint helaas, maar bon. It does the job, I suppose.

En Chrome als hoofdbrowser, zelfs al vreet hij geheugen en doet Flash schrikkelijk vieze dingen. Met Firefox en Safari en Opera als bijbrowsers als er iets niet werkt in Chrome of er moet iets getest worden.

Ik vermoed dat ik nog wel wat dingen vergeten ben, maar dat is het zowat, wat ik dag in dag uit gebruik op mijn computer.

Ah ja: en Minecraft ook, natuurlijk.

Ik ben eens benieuwd wat er zal veranderd zijn tussen nu en eind volgend jaar.

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Hmm je zou bijna nog gaan denken dat werken op een Mac eigenlijk een beetje crappy is vergeleken met werken op Windows 7.

 2. En geen rss lezer? Geen Netnewswire fan? Geen Skype 5 beta? Geen dropbox die in uw finder zit? Geen handbrake om te rippen? Geen Mailplane voor uw gmail? Geen prism op sites als browser apps te draaien?

 3. Notational Velocity en Simplenote en zo had ik even gebruikt en dan weer niet: too much hassle. ‘t Is te anders dan al de rest. En het doet enkel tekst. Ik vind Evernote veel beter.

  RSS lees ik in Google Reader. Skype zou ik niet weten waar ik het voor moet gebruiken. Handbrake heb ik wel staan, da’s waar. Maar ‘t is al een tijd geleden dat ik nog geripped heb.

  Ik heb Mailplane geïnstalleerd staan maar ik zag het punt er niet echt van. En prism idemdito. 🙂

 4. Damn! Zegt @Pietel de dingen die ik wilde zeggen wat betreft Alfred en Notational Velocity. Ik gebruik geen Evernote omdat ik systemen die alles voor je doen en alles van je willen hebben niet vertrouw (schade en schande…).

  En RSS lees ik al een hele tijd niet meer regelmatig of intensief (Vienna volstaat).

 5. Om mijn ogen ‘s avonds te beschermen tegen het felle licht van zo’n computerscherm gebruik ik f.lux. Uw locatie even ingeven en de app zal uw scherm automatisch aanpassen wanneer het avond wordt. Naar ‘t schijnt zou je er beter van slapen. (Ik klaag alvast niet.)

  Sidenote: Via een account bij Wakoopa (°2007, NL) kan je automatisch tracken welke software je het meeste gebruikt. Naast stats van je gebruik krijg je ook aanbevelingen van gerelateerde applicaties. Zo je dat wil kan je regelmatig notificaties ontvangen van je gebruik. Zelf laat ik het gewoon altijd aanstaan, om af en toe eens te kijken waar ik nu weer mijn tijd aan verloren heb.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.