Balen/Leut

Telenet heeft een stapel mensen in Leut een digicorderder gegeven (en, vermoed ik, een abonnement op digitale televisie). En in Balen hebben ze een stapel mensen hun digicassetterecorder afgepakt.

Vergis ik mij daarin, of horen we tegenwoordig alleen nog van de mensen in Leut? Hoe veel fantastischer hun leven wel niet geworden is, nu ze niets meer moeten missen op tv? Nu ze hun leven niet meer op pauze moeten zetten voor de televisie, maar hun televisie op pauze kunnen zetten voor het leven?

(En we gaan er dan even aan voorbij dat het alleen maar betekent dat ze hun leven in uitgesteld relais verspillen aan de Komen Etens en de Grey’s Anatomies van deze wereld.)

Ik dénk dat we niets meer van Balen horen, omdat die mensen na een week of twee aanpassing gemerkt hebben dat ze eigenlijk veel gelukkiger zijn zonder hun digidinges en hun dito tv.

Terug naar het ritme van de middeleeuwen: het nieuws zien, Hoger Lager, en dan Dallas. En als er bezoek was, dan zat iedereen rond Hoger Lager, of dan miste iedereen Hoger Lager. Moest er naar het toilet gegaan worden, dan werd er gewacht tot een stil moment in de aflevering of in de film, en dan was het van “vertellen wat er gebeurd is hé”.

Of misschien hebben ze in Balen wel ontdekt dat het leven zonder televisie tout court ook fantastisch kan zijn.

Lezen ze daar boeken, spelen ze gezelschapsspelen, komen buren bij buren op bezoek.

11 reacties op “Balen/Leut”

 1. Hier zo iemand uit Balen, zonder TV. Nu in de VS is zonder TV leven niet echt verschrikkelijk, de beperkte series die ik wil zien kan ik vaak gratis legaal op het internet bekijken (lang leve hulu :)). De reden voor geen TV, het kost hier handen vol geld, je krijgt 200+ kanalen, maar de kanalen die je echt wilt hebben, daar moet je dan nog extra voor bij betalen. Dus doen we het maar zonder TV (sinds een jaar). Ik mis het nog niet. Als een gevolg van geen TV (en een jong kind in huis) wel al lang geen films meer gezien. Ooit moet ik eens de moeite doen om langs de DVD afdeling in de bib te gaan en zien of ik dat zo kan oplossen (uitleen service gelijk Netflix is ook goed, maar de service gaat bergaf en prijs omhoog, dus ff kat uit de boom kijken).

 2. Hehe. Zalig gezegd Michel. Zalig gezegd. Ik zap die reclame zelfs weg, er van uit gegaan dat ik “live” TV kijk natuurlijk, wat zelden tot nooit meer gebeurt sinds ik een digidinges heb ;-).

 3. Awel, dat heb ik me de voorbije weken ook al váák afgevraagd: hoe zit het met die mensen uit Balen?
  Ik gebruik onze digicorder bijzonder veel eigenlijk, maar tegelijk ben ik me er sterk van bewust dat als ik géén digicorder had, en ik de moeite zou moeten doen om bijvoorbeeld een video in te steken, dat ik dan veel meer andere dingen zou doen, ipv voor mijn tv hangen.

 4. Unexpected lijkt inderdaad op een andere post te reageren 🙂

  Mijn tv is terug naar the mothership voor reparatie, en onze Chinese vervanger heeft het na een dag ook opgegeven. Gevolg: cold turkey afkicken. Hoewel dat tegenwoordig bijna niet meer mogelijk is, je kan youtuben (e.a.) naar believen dus is het dan wel écht leven zonder tv?

  Mijn dochter maakt nu al geen onderscheid tussen de tv en een laptopscherm, bumba ziet ze op youtube. Dus wat maakt het nog uit?

  Nog iets: die mensen die hun digicorder hebben moeten afgeven zitten dus plots zonder digitale tv. Maar niet zonder tv, voor zover ik weet? Ze kunnen toch nog naar de gewone kabeltv kijken? (dat doe ik nog altijd trouwens, moet geen digicorder hebben)

 5. Ik ben iemand die een televisietoestel heeft zonder kabel, antenne of digitale televisie. Ik schat dat het meer dan drie jaar geleden is dat ik nog eens live een televisie programma gezien heb, dat het een jaar geleden is dat ik nog eens een aflevering van een serie gezien heb, en dat het ongeveer een maand geleden is dat ik een film gezien heb.

  Zonder dat ding spendeer ik mijn tijd aan het realiseren van persoonlijke doelen, lees ik een boek (of meer) per week, praat ik minstens twee avonden per week bij met vrienden, en ken ik zowaar mijn partner.

 6. Serieus, zeg, een beetje lachen met Greys anatomy ja??? Nu ontgoochel je me toch zulle! Ahum.

  Bij mij zorgt de digicorder ervoor dat ik kwalitatiever naar tv kijk. Ik zie geen onzin meer, ik zie alleen de dingen die ik echt wil zien. Een beetje zoals de mensen zonder tv die dvd’s kijken, maar ik ben te lui om een dvd in te steken.

Reacties zijn gesloten.