Gekkenwerk

Ha, wat Bruno zegt.

‘t Was vanmorgen echt geen goed weer, en met een bril op een fiets is het dan levensgevaarlijk: er rijden in het algemeen redelijk wat mensen zonder verlichting rond. Ik schat, totaal onwetenschappelijk, één op zes of zo, en van de vijf die wél licht hebben, schat ik even onwetenschappelijk dat twee of drie van de vijf met slechte verlichting rondrijdt.

Screen Shot 2012-01-19 at 19.10.52.png

Vaardig sofort een verbod uit op die neplichten die fietsers tegenwoordig dragen. Dat hangt dan op schouderhoogte, geraakt in plooien van kledij verzeild, en floep, de fietser is onzichtbaar (maar hij heeft wel een licht, zogezegd). Of nog erger: van die akelige knipperlichten. Fietser! Geen fietser. Fietser! Geen fietser. Fietser! Grrr, en met achterlichten is het nóg veel erger, dat rood is al helemaal onduidelijk.

Het was vanmorgen te donker en het regende te veel. Ik zag, vrees ik, niet genoeg om te zien of er veel of weinig fietsers zonder licht reden, maar ik was er wél bijna aan.

Ik heb geen fluo-vestje aan, maar wel een lichtgevende helm, fluo-handschoenen, een zeer sterk voorlicht en een zeer sterk achterlicht, dus aan mij lag het in ieder geval niet.

Nee, wat het was: een Italiaanse zot (of tenminste, een zot in een auto met een Italiaanse nummerplaat) die aan veel te snel per uur van de Vogelmarkt naar de Brabantdam reed. Om tien voor acht, in het donker, in de regen, zonder lichten.

Ik lag er echt bijna onder, nog een geluk dat ik goede remmen heb en redelijke reflexen.

Hoedanook: veel fietsers — vooral studenten, heb ik de indruk — zijn in het donker bijna compleet onzichtbaar. Ik rij niet met de auto, maar op zo’n elektrische fiets beweegt een mens redelijk wat sneller dan veel andere fietsen, en dan is het dus ook enorm gevaarlijk. Ik heb een tijd geleden een persbericht van de Gentse politie gelezen dat ze nu echt waar eerlijk beloofd écht streng zouden optreden, maar ik merk er niet echt veel van.

Controle fietsverlichting

Van mij mogen ze elke dag de buurt rond de Blandijnberg en de Sint-Pietersnieuwstraat patrouilleren en honderden boetes uitschrijven, elke dag, tot ze allemaal in orde zijn.

En voor de rest denk ik dat ik maar eens zo’n fluovest aandoe, voortaan, zelfs al is het niet verplicht. De kinderen hebben er ook altijd zo een aan, en Sandra ook, ik zie niet waarom ik zou achterblijven.

26 reacties op “Gekkenwerk”

 1. Mogelijk een van die italianen van dat restaurant op Kalandeberg die rondrijden in een BMW X6 met gehandicaptenkaart. Nochtans flukse kerels als ik ze zie sleuren met bakken voeding en drank. 🙂

  Wat betreft fluo-vestje : moet je zeker doen als je je er goed bij voelt.
  Opinies kunnen verschillen, want waar stopt het uiteindelijk? Met een kerstboom vol lichtjes die je in een karretje achter je fiets meevoert?

  De kerstparade is mooi om te zien voor 1 keer, het steekt tegen op de duur.

 2. Sinds ik zelf met de auto rijd en zeker nu ik kinderen heb draag ik op de fiets ook een helm, en een fluovest. Ik merk echt dat het helpt, en weet dat je er als automobilist ook erg veel aan hebt. Ze kunnen niet hard genoeg optreden tegen onverlichte fietsers, voor hun eigen bestwil.

 3. Mja. Ik volg u zo niet Michel, met de fiets zonder licht rijden is niet zo gevaarlijk in het stad, tenzij er autobestuurders zijn die te snel rijden. Botsende fietsers dat valt nog mee.
  Fietsende studenten die op het fietspad zonder licht rijden boetes geven vind ik een flauw machtsvertoon. Enfin, begrijp me niet verkeerd, je kan maar beter met lichten rijden, maar als ik zotten met de auto door de sint-pietersnieuwstraat zie knallen en je weet dat er 500m fietsers op hun licht gecontroleerd worden dan denk ik dat de prioriteit echt wel volledig verkeerd ligt en een volledig fout signaal gegeven wordt. Tada!

 4. Toch wel lichtjes geshockeerd door die reactie van stefan hierboven.
  Gezien U het over HET stad heeft, neem ik even gemakkelijkheidshalve aan dat U het over A’pen heeft. Misschien is de straatverlichting daar wel heel goed.
  Nu moet ik toevoegen dat sinds ik verhuisd ben naar een stad waar de nulmeridiaan écht door loopt, en waar de straatverlichting wel zéér sterk is, ik al verschillende malen ben verrast door fietsers zonder licht, ondanks de goede verlichting van straten zoals Tower Bridge Road. Dus zeggen dat zonder licht rijden niet gevaarlijk is, hmmm…. niet overtuigd.
  Beboeten is een vorm van machtsvertoon? Ja, dat was er nog maar aan tekort. Een bende flikken die wat achteloos rondlopen en ons duidelijk maken dat elkeen doet wat die wil? Daar zal de maatschappij beter van worden!
  En vooraleer commentaar te geven over foute accenten leggen, zouden we daar geen cijfers bij halen om dat in perspectief te plaatsen?

  Over die flitsende lichten: vind ik best wel cool en stoort mij niet. Vooral mijn Knight Rider achterlicht is de MAX!

 5. Stefan, zonder licht rijden is levensgevaarlijk, zowel voor de fietser, voor andere fietsers als voor de automobilist. Dat weet de juf van Zelie door ondervinding: toen ze omver gereden werd door een fietser zonder licht. Resultaat: schedelbreuk, oogkas gebroken, gebroken kaak… Durf niet te beweren dat botsingen tussen fietsers niet gevaarlijk zijn.
  Auto’s die te rap rijden, heel erg. Juist. Maar dat is niet hier noch daar. Automobilisten moeten hun verantwoordelijkheden nemen in het verkeer, maar fietsers evenzeer.
  Dit is altijd het (drog)argument van fietsers: auto’s doen veel gevaarlijker, dus moeten wij (= de fietsers) niet opletten/opvallen. Belachelijk. En ik begrijp het ook niet goed: wat is erop tegen om jezelf te beschermen. Liever als een kerstboom rondrijden zodat ik zeker ben dat iedereen mij ziet (automobilist, fietsers én voetgbangers), dan dat ik onder een auto beland of tegen een andere fietser of een voetganger rijdt.
  Ik fiets zelf elke dag door de stad en de ontelbare keren dat ik ‘onzichtbare’ fietsers al heb moeten ontwijken of roepen naar de kinderen dat ze moeten oppassen …
  Nee: elke fietser moet met zeer goede lichten rijden, een fluo vest dragen en een helm ophebben, NIET om de automobilist te plezieren (zodat die minder moet opletten of rapper mag rijden) WEL om zelf veilig door het verkeer te rijden en andere mensen in het verkeer niet de stuipen op het lijf te jagen.

 6. Michel,

  Je kan toch geen bezwaar maken tegen de Led-lichtjes als ze correct op de fiets (stuur en zadelpen) zijn gemonteerd?

  Mvg,
  Geert

 7. Dat, ja, érg graag – serieus, dat zeg ik als fietser. En idem voor mensen die bellen achter het stuur – zo zie ik er als ook 6 tot 10 elke ochtend (fietsstuur én autostuur). Allemaal een boete zonder discussie.

 8. idd fluohesjes! Ik rij heel voorzichtig als autobestuurder hier in Gent maar heb toch ook al 2 keer een fietser aangereden (gelukkig zonder veel erg wegens heel traag rijden) , 2 keer omdat de zichtbaarheid zero was en de fietser ook totaal geen moeite deed om gezien te worden…
  En waar ook paal en perk mag aan gesteld worden dat is het gebruik van ipods en toestanden op de fiets (of keiharde muziek in de auto), ogen én oren open als je je in het verkeer begeeft!

 9. Enkele weken geleden ben ik met mijn fiets ten val gekomen omdat ik moest uitwijken voor een auto die op het fietspad (!) geparkeerd stond. Ik lag midden op de weg met een gebroken schouder en ik was blij dat ik mijn fluohesje aanhad zodat de aankomende auto mij op tijd opmerkte en kon stoppen. Anders was het nog erger geweest.

 10. Die LED lichtjes zijn soms gewoon noodzaak. Als student gebruikte ik ook zo’n LED lampjes om de simpele reden dat mijn gewone lichten altijd defect waren. Je stalt je fiets in een fietsenrek, de fiets naast de uwe wordt eruit gehaald en trekt het kabeltje van uw licht kapot. Wat ook vaak gebeurde was dat het lampje gewoon gestolen werd. LED lampjes dus.

 11. Ik volg uw argumentering ook niet zo goed eigenlijk. Omdat er zotten in te snelle wagens rondrijden moet er een verbod komen op led-lampjes?
  Wat met een verbod op zotten in te snelle wagens?

  Ik rijd ook altijd heel erg correct verlicht rond, omdat ik weet dat er zotten rondrijden, en ik houd ook steeds mijn hart vast als ik jongeren zie rondrijden zonder achterlicht, maar de oorzaak van het probleem ligt nog steeds bij het rijgedrag van sommige automobilisten (een fietser zonder lichten is namelijk alleen een risico voor zichzelf, zijnde zwakke weggebruiker).

 12. En dat van “de oorzaak van het probleem ligt nog steeds bij het rijgedrag van sommige automobilisten”: quatsch.

  De klastitularis van mijn dochter is maanden buiten strijd geweest met een schedelbreuk, gebroken kaak en oogkas: (op de fiets) overreden door een andere fietser.

 13. @stefan: Ik moet dagelijks Gent in en uit. Bij mooi weer op heldere dagen is dat allemaal geen probleem. Maar zeker nu in deze donkere dagen, bij druilerig weer heb ik mezelf al meermaals de bedenking gemaakt hoe blij ik was dat ik die fietser toch maar gezien had, want zonder licht is dat in dergelijke situaties ab-so-luut geen evidentie. Zeker als bepaalde fietsers zich de koning op de baan voelen zoals vaak gebeurt in Gent. Links inhalen, tussen de voertuigen slalommen (worden vaak ook gedwonen door auto’s, i know), aan grote snelheden ronde punten oprijden/afrijden, etc…

 14. Hier op den buiten is het nog erger, fietsers rijden onverlicht en zonder fluo attributen van Mere naar Aalst met de fiets in het donker en op slecht verlichte doch vers aangelegde boulevards waar een auto lekker kan scheuren. Vooral schoolgaande jeugd, heb ik de indruk. Maar ik zie ook dagelijks weer auto’s die zonder licht rondrijden in het schemerdonker, en dat is denk ik hetzelfde probleem: ze lijken te denken ‘ik zie nog genoeg, kan gerust zonder licht rijden’, zonder te beseffen dat ze zelf niet gezien worden door anderen. Gevààrlijk! En ik begrijp niet dat er nog altijd zo kiekens zijn die zoiets niet beseffen.

  Michel, als automobilist kan ik alleen maar zeggen: doe aub een fluohesje aan. Ik zie je liever van ver aankomen dan vijf meter voor impact.

 15. Persoonlijk zet ik mijn lichtjes steeds in knipperstand. Volgens mij valt een knipperend licht veel meer op. Lichten die vast op de fiets staan heb ik al lang opgegeven. Bij intensief gebruik sneuvelen die altijd. Verder hier ook steeds fluo.

  @lode: wat is er mis met links inhalen? Bij mijn weten is rechts inhalen verboden?

 16. Volgens de laatste cijfers van de Gentse politie blijkt maar 10 % van de fietsers onverlicht te rijden. Primo is dat nog 10 % teveel en secundo kan dat een momentopnamen zijn…
  Het valt me ook op dat onverlicht rondrijden vooral in de stadskern lijkt te gebeuren; op weg naar het werk, buiten Gent, zie ik amper onverlichte fietsers. De meesten (bijna allemaal eigenlijk) dragen ook een fluohesje en verlichting op de fietshelm (die ze dus ook dragen).
  Het onverlicht fietsen lijkt ook vooral een gewoonte onder studenten, die dat volgens mijn dochter doorkrijgen van de “anciens”: “jamaar, in Gent moet da nie. Iedereen doet da ier zo”. Werk voor UGent en de hogescholen, lijkt me: studenten wat opvoeden op dat vlak; ze leren dat de verkeersregels in Gent dezelfde zijn als in de rest van Vlaanderen.
  En nog een (ongecontroleerd) cijfertje van de politie van ‘t Stad: volgens hen zou onverlicht fietsen zelfs niet in de top 25 van de oorzaak van verkeersongevallen voorkomen… Take it for what it’s worth.

 17. Agree. Hoewel ik me er niet meer druk om kan maken wegens bierkaai. Gewoon dit:

  Aan alle fietsers met donkere kleren en zonder licht : ik zal mijn best doen om te zorgen dat het niet mijn auto is waar u ritueel zelfmoord onder pleegt. Meer kan ik ook niet beloven.

 18. Eigenlijk zou het opgelost zijn moest de overheid niet-reflecterende kleding gewoon verbieden nietwaar?

  Welaan dan.

 19. @wouter Ik had het op de volgende situatie: je staan met de auto in een file of stapvoets aan te schuiven en de fietsers vliegen je zowel links als slalommend rond de oren 🙂

Reacties zijn gesloten.