Een nieuwe iPad (en geen nieuwe Windows-pc, helaas)

Ik weet dat het veel geld is, maar ‘t spijt mij, ik ga zo’n nieuwe iPad kopen.

‘t Zal ondertussen al meer dan twee derden van mijn leven zijn dat ik zot ben van letters en micro- en macrotypografie. En dat ik, samen met Bill Hill en Jakob Nielsen droom van een display waarop echte typografie mogelijk zou worden.

Bij deze, dus. Als ik per dag gemiddeld een uur of drie lees op mijn huidige iPad, zal het nog weinig zijn. En nu ga ik boeken en comics kunnen lezen (binnen in huis weliswaar, ik weet het) zoals ze ongeveer bedoeld waren om te lezen.

Ongeveer, want we zijn er nog niet helemaal: 300 of zelfs 600 dpi zou helemaal ideaal zijn, maar dat zal wel niet voor onmiddellijk zijn.

En ook nog eens ongeveer, want ik wil eigenlijk helemaal geen iPad kopen. Ik wil een Windows 8-toestel kopen, dat een échte computer is, waar ik niet met handen en voeten vastgebonden ben aan Apple.

Mijn ideale computer, daar kan ik met een stilus op schrijven, en die heeft niet die afgrijselijke user interface van de iPad/iPhone. Ik ben head over heels verliefd op de user interface van Windows 8 voor tablet-achtige computers, en als er een computer zou zijn die qua scherm en qua batterij half in de buurt komt van een iPad 3, dan koop ik die metéén.

Maar voor zover ik weet, bestaat er geen Windows-slate of -tablet met een zelfs maar vergelijkbaar scherm of een zelfs maar vergelijkbaar goede batterij.

En dus koop ik een iPad 3. Met wat spijt, maar met ook enorm veel uitkijken. Want ik moet hem zelfs niet zién om te wéten dat het een dag en een nacht verschil is.

19 reacties op “Een nieuwe iPad (en geen nieuwe Windows-pc, helaas)”

 1. Ik koop hem ook. 🙂 En ik popel al, mijn eigen iPad, maat. Met Flipboard en Evernote en internet en boekjes en gazetten en Writeroom, altijd in mijn sjakos. <3

 2. Rationalisaties zijn het, mijnheer. Om uzelf en uw vrouw ervan te overtuigen om zo’n ding te kopen. Want geef toe… hebt ge dat nu echt nodig?

 3. Ik ken het. Érgens wil ik een tablet en ik kan kiezen uit een peperdure iPad, die alleen maar dient om nóg meer geld aan Apple te geven, en een miljoen Android-tablets, die, wel ja, Android draaien. Bedankt, wereld.

 4. Sja, dat is het probleem van Microsoft. Die Windows 8 preview werkt vrij goed, maar je vindt verdomme geen deftige tablets die qua hardware niet eens een beetje in de buurt komen wat de iPad betreft.

  Wat tablets betreft: het is niet enkel de software of de hardware wat het product maakt, maar de combinatie van de twee. Eens benieuwd hoe MS dat gaat aanpakken.

 5. Ja, en de miserie is dat zo ongeveer alle hardware van Microsoft óók echt wel degelijk is (muizen, keyboards, XBOX voor zover ik dat kan zien, …).

  Maar beeld u eens in dat ze in de jaren 80-90 zélf computers zouden gemaakt hebben, en hetzelfde gedaan zouden hebben als Apple — zoals de dingen nu stonden zijn ze zo ongeveer tot in het Stenen Tijdperk geprocedeerd omdat ze een browser in hun operating system gestoken hadden.

  (te kort door de bocht, ja ‘k weet het, but my point stands :))

 6. Ge kunt voor of tegen wetten zijn die monopolie praktijken regelen, mij lijken ze eerder een goede zaak voor ‘de consument’, maar daar valt zeker over te discussiëren.

  Maar wat heeft dat te maken met Microsoft die eventueel zelf computers zou beginnen fabriceren zijn in de jaren 80-90?

  Misschien dat uw “point stands”, ik kan ‘t niet echt argumenteren want ik zie nergens een point.

  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_competition_law

 7. Oei, de fanboi in zijn gat gebeten zelfs al was er geen reden voor!

  Het punt is dat Microsoft al met monopoliewetten in aanraking kwam door een browser te bundlen met zijn OS en door zijn IE en Office “oneerlijke” voordelen te geven. En dat ze ongetwijfeld hetzelfde zouden gedaan hebben, of zouden gepercipieerd zijn gedaan te hebben, of zouden proberen doen hebben, of wat dan ook, met een Microsoft PC.

  En zelfs als dat niet het geval zou geweest zijn, en dat ze alles boven water en met open vizier hadden gedaan, en een Chinese muur tussen hun hardware- en hun software-afdeling hadden gemaakt, dan zouden ze nog in het vaarwater van hun OEM’s gezeten hebben, en daar zouden die absoluut niet van gediend geweest zijn, en ge ziet van hier wat voor rechtszaken daar van zouden gekomen zijn.

  Het punt is dat Microsoft in theorie goede hardware had kunnen maken, dat ze ruim voldoende research hebben gedaan en ruim voldoende ideeën en concepten hadden/hebben, maar dat het in de praktijk onmogelijk was/is.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Yurt

  (ik sluit ook af met een onrelevante link, want ik zie niet wat Europees mededingingsrecht te maken heeft met United States v. Microsoft, waar ik het over had)

 8. En daar kan men nog aan toevoegen dat Microsoft ervan wordt beticht allerlei monopolies te hebben, terwijl Apple zijn underdog-imago van weleer nog steeds weet te cultiveren. Als Cook dan toch vindt dat de PC-markt dood is, laten we dan misschien consequent zijn en eens kijken wat Apple allemaal uitspookt op iOS.

 9. Ik dacht dat monopolie wetten net simpel genoeg waren om op een blog comment over te discussiëren, maar ik overschat mijn medemens weer!

  (ad hominems kan iedereen hè Michel)

 10. @Tim

  Niemand is ooit ‘beticht’ van een monopolie te hebben, want monopolies zijn perfect legaal, ze misbruiken om andere markten te veroveren daarentegen niet.

  Ik denk ook niet dat er nog veel mensen Apple als ‘underdog’ zien, ‘t zou alleszins maar onnozel zijn, hun marktwaarde is tegenwoordig ongeveer ‘t dubbele van Microsoft.

  Dat gezegd zijnde, ik denk zelf dat hun dominantie in de tablet markt, samen met de zeer sterke iTunes koppeling en alles dat daar dan verkocht wordt, illegaal is.
  En ik hoop dat er al iemand bij de EU of US een zaak aan ‘t voorbereiden is.

  Maar ik zie wel niet goed wat dat met Microsoft in de jaren 80 en 90 te maken heeft.

 11. Wel, dat ze het niet meer zullen durven zeker bij Microsoft, om een PC te maken?

  Ik hoop dat het ervan komt, maar ik heb er geen goed oog op — alhoewel, was er niet zoiets vna een officieel door Microsoft goedgekeurde lijn PC’s, zonder crapware erop en zo?

 12. @Pieter: Ik weet het zo niet. Ik denk enerzijds inderdaad dat mensen wel weten dat Apple een multinational is en verschillende markten domineert. Anderzijds denkt Jan met de pet dat hij hip is omdat hij – net als de rest van zijn wijk – een iPhone heeft. Dat strookt niet. Nu ja, er wordt al minder hoogdravend gedaan over hun producten dan vroeger, dus misschien moet het gewoon slijten.

 13. @Michel

  ‘k Hoop het alleszins ook. OS X wordt er op zijn zachtst gezegd niet beter op de laatste jaren. En voorlopig geldt toch nog altijd “‘t is overal wel iets”.

  En ik weet niet of Microsoft tegenwoordig zou durven of willen. Maar ‘t zou alleszins erg interessant zijn.
  Misschien is ‘t puur marketing, maar ‘k heb bij Microsoft toch ‘t gevoel dat ze serieus op ‘t goede pad zitten, zeker in vergelijking met pakweg zes jaar geleden.

  @Tim

  Ok, op die manier. Ik heb toch ook ‘t gevoel dat dat hoogdravend doen aan ‘t slijten is, ofwel word ik (en iedereen rond mij) gewoon wat ouder natuurlijk 🙂

Reacties zijn gesloten.