We zijn gisteren met het hele gezin naar Ikea gegaan. Eerst gaan eten, en dan gaan kijken naar meubels die we in onze verbouwing zouden kunnen zetten. 

Natuurlijk dat we ook dromen van echte meubels, van die dingen die we dan ergens zouden vinden voor een appel en een ei, en die o-zo-prach-tig-mooi zouden passen in ons interieur — maar realistisch: ik zie het niet lukken. En Ikea is zo een groot gemak, en het is stukken goedkoper dan bijna overal elders. 

Enfin, toch voor wat we nu aan het zoeken zijn, te weten:

  • een stuk of vijftien boekenkasten,
  • een kleerkast,
  • en een lage kast om notities en cursussen en zo in te steken.

Vrijdag op een klein uurtje de winkel rondgelopen, en knopen doorgehakt voor boekenkasten (Billy, kleur: eik), de kleerkast (Pax, kleur: wit met blinkend pistache deuren), en de lage kast (Bestå, kleur: wit).

Vandaag, om geen aantoonbare reden (ik dacht dat het het idee van Sandra was, mijn broer stond het bij dat het de architect was, Sandra dacht dat het mijn idee was) zijn we nog eens naar Ikea gegaan, met het idee: we kopen gewoon al wat gerief. 

Ik denk dat de tijd in zo’n Ikea anders werkt dan in de rest van de wereld: zowel vrijdag als gisteren hebben we er zo’n drie uur rondgelopen, als mijn uurwerk mij niet bedrogen heeft. 

Euh maar dus, we waren op zoek naar meubelen. Billy, check. Wat geklooid met diepe en ondiepe kasten (diepe hebben geen bovenstuk, geen idee of de indiepe wel diep genoeg zijn voor mijn postuurkes), maar bon. We gaan beginnen met een stuk of vijf zes kasten, en dan zien wat we er mee kunnen doen. 

Pax: méér dan check. De kast, met drie deuren, een hangstuk, een ingebouwde ladekast, nog drie laden aan de andere kant: perfect, denken we, voor de ruimte. En het pistachegroen gaat, denken we, redelijk perfect passen met het groen van twee stoeltjes die ik van het stort gered heb:

Stoel

Voor de lage kast die tegen de andere muur moet komen, daar zijn we het minder eens over. Ik had in mijn hoofd (en op plan getekend) twee witte Malm-kasten: 160 cm breed, 48 cm diep en 78 cm hoog. Zes laden zonder handvaten, een glasplaat bovenaan:

Malm via my ideal home

En zo dus twee naast mekaar. Over bijna de volledige lengte van de muur. 

Sandra had een ander idee: twee Bestå-kasten van 120 cm breed, 40 cm diep, en 64 cm hoog. Met verlegbare planken binnenin en opendraaiende kastdeuren. Die eventueel uit te breiden zijn met nog eens twee kasten van 60 cm breed, om twee keer 180 cm te hebben. (Of drie keer 120, maar dan liggen er drie glasplaten in plaats van twee.)

De vraag is natuurlijk: waar gaan die kasten voor gebruikt worden? Kledij en dergelijk zou moeten in de kleerkast liggen, maar voor de rest zijn dit de enige opbergmeubels. Boeken zelf, dat kan in de bibliotheek een verdieping lager, maar cursussen, mappen, notities, muziekinstrumenten, turnzakken: dat zou hier allemaal in kunnen. 

Deuren met planken (Bestå) hebben het voordeel dat er grote ruimtes kunnen gemaakt worden om dingen recht te zetten, en minder grote hoogtes voor, euh, waar geen grote hoogte nodig is. Maar met minder dan 60 cm nuttig binnenhoogte, is er niet veel ruimte om te jongleren met legplankhoogtes. En op een plank in een lage kast: alles wat onderaan en vanachter ligt, dat is verloren. 

Een kast met laden (Malm) heeft het voordeel dat alle ruimte benut kan worden, en die Malm is ook wat dieper.

Maar het grote nadeel dat het een vaste indeling is: drie keer iets meer dan 20 cm hoogte. Dus alles wat A4 is of map, moet plat liggen. 

En ook met de breedtes is iets aan de hand. Twee Malms naast elkaar laten nog genoeg ruimte om aan één kant een stoel te zetten of aan twee kanten een lampachtig iets:

Achterhuis verdieping 20120417

Twee brede Bestå naast elkaar, dat is wat weinig, denk ik:

Achterhuis verdieping 20120417c

Maar drie brede of twee brede en twee smalle, dat gaat dan wel min of meer over de hele breedte:

Achterhuis verdieping 20120417b

Uuuuurgh. ’t Gaat nog lastig worden. 



Reacties

17 reacties op “Ikea-perikelen”

  1. Zeer herkenbaar. Het enige wat ik moet doen op dit moment is mijn slaapkamer inrichten met kasten die ik al heb en met een nieuwe bureau waar ik de tablet al van heb. Ik ben al twee maal geweest en ik heb nog niet alles zoals ik het wil. (en ik ben dan nog architect van opleiding, dus dat helpt precies ook al niet, integendeel)

    Prachtige zeteltjes trouwens. Altijd leuk als je zo’n aanwinst op de kop kan tikken.

  2. Denk ook eens aan een serie onderkasten voor in de keuken met een werkblad erop. Kun je ladenkasten en plankenkasten combineren en door de verschillende breedtes te combineren zou je misschien één lange wand kunnen maken

  3. De Malm ladenkasten zijn volgens mij niet stevig genoeg om er andere dingen dan kleding in op te bergen; als ze zwaarder beladen worden (met cursussen, documenten, etc.) dan zakt de bodem door en komt die los.

  4. Die Malm kasten zijn inderdaad niet sterk genoeg voor iets anders dan kleren, let daar zeker voor op!

  5. Crap. Dus dan toch maar Bestå.

  6. 15 boekenkasten?!? Meen je dat? En ik dacht dat ik redelijk wat boeken in huis had.

  7. 15 in het achterhuis, een stuk of zes zeven in de living, en dan nog een resem in het bureau.

    Ja, redelijk wat boeken. 🙂

  8. en wie gaat dat binnensleuren en ineensteken??

  9. Binnensleuren: taxidienst van Ikea. Ineensteken: ah, wij, zeker? 🙂

  10. Wij hebben besta gekocht en gaan er geen deuren opzetten. Bij ons was de hoogte de grootste beperking, ze moesten onder een raam passen. We gaan er dozen inzetten om dan het speelgoed van de kleine kinderen in te steken en te sorteren. We hebben een ‘bay window’ en gaan dan de niet gebruikte schappen in een driehoek snijden en zo de besta kasten met elkaar verbinden. We weten nu toch al dat de kinderen erop gaan kruipen. Misschien dan zelf nog wat kussens in elkaar flansen en erop leggen zodat het eruit ziet als een zitbank.

    Misschien kan je niet gebruikte schappen (extra deuren) gebruiken om zo de Besta to helemaal aan de muur te laten gaan en het er te doen laten uitzien alsof het perfect ingebouwd is.

  11. Ik wil mij nu ook niet moeien, maar wij zijn verre van tevreden van de Billy boekenkasten. Ze doen hun werk, hoor, maar bij ons moesten we na nauwelijks een jaar constateren dat alle planken al volledig krom stonden. We hebben ze dan eens omgedraaid, maar dat was het toch ook niet.

    Als het dus de bedoeling is dat die dingen langer dan een jaar dienst doen, zou ik daar toch ook nog eens goed over nadenken …

  12. Billy’s zijn goed als de boeken niet te zwaar zijn — minder dan 30 kilo, dacht ik dat de regel was. Voor zwaarder materiaal zijn er halve-breedte-kasten.

    Maar als de planken krom zijn, kunt ge natuurlijk altijd nieuwe planken kopen: da’s 10 euro of zo per plank.

  13. Wij hebben ook een 12-tal Billy’s met boeken staan, en 15 van die CD/DVD rekjes van Billy. Ik heb eigenlijk geen klagen: geen doorhangende planken na 5 jaar. Ze staan nochtans goed vol. Het gaat wel vooral over fictie. Non-fictie boeken met veel foto’s zijn vaak een stuk zwaarder. Die staan onderaan.

  14. Flippend Rund avatar
    Flippend Rund

    reken bij de prijs ook de drie dagen van je leven die je gaat kwijt zijn met ze ineens te steken

  15. Ghja. Ze hebben daar dus ook zo’n inelkaarsteekservice. Dat kost u 20% van de aankoopprijs, en ik zit mij af te vragen of ik misschien niet geniepiggewijs alleen de naakte Billy’s zonder schappen zou kopen en die in elkaar laten vijzen. 🙂

  16. Lap, zo doe je dat dus: wat een slinkse manier om bezoekers naar uw site te lokken. “Naakte Billy’s”, tsk, tsk.

  17. Opletten met uwe rug! Als ge zo een pak of tien van vijftig kilo een trapke moogt opsleuren