Mijn Visa-kaart was geblokkeerd

Ik probeerde een app te kopen voor de telefoon, voor de volle 1 euro 99, maar het lukte niet. Kaart geweigerd. Kan gebeuren, er zal wel ergens iets mis zijn met de één of andere server.

En toen kreeg ik een boodschap van Patreon, dat mijn betaling niet lukte wegens kaart verlopen of ongeldig. Ik was even ongerust: een mens weet nooit dat een onverlaat met mijn kaart het internet leeggekocht zou hebben. Rekeningen en kaart nagekeken: niets aan de hand. Alles positief, geen onverwachte betalingen gebeurd. Okay, no problemo, ‘t zal wel iets tijdelijks ergens bij een kredietkaartverwerkend bedrijf zijn of zo, morgen komt het wel in orde.

Maar morgen kwam het niet in orde: ik kreeg deze morgen een mail van Google, dat mijn betaling voor ikweetnietwat ook geweigerd was. Hrm. Tijd om eens naar de bank te bellen. “h, er staat een witte zandloper meneer, dat wil zeggen dat uw kaart tijdelijk geblokkeerd is wegens vermoeden van fraude.

Zucht.

Telefoon naar Worldline: ah ja meneer, hebt u op 28 oktober deze uitgave gedaan bij Origin? Euh ja, ik heb Battlefield 1 gekocht. En op 1 november bij Patreon? Euh ja, en daarna heb ik filmtickets proberen kopen en vanmorgen mijn Google-dingen proberen betalen. OK meneer, binnen vijf minuten zal u uw kaart weer kunnen gebruiken.

Ik, een beetje verward, toch gevraagd wat er aan de hand was en hoe ik dat in de toekomst kon proberen vermijden.

Worldline: ah ja, maar ‘t was gewoon om te controleren of u die aankoop bij Origin wel gedaan had.

Huh? De kaart gewoon blokkeren, en mij helemaal niets laten weten? Wat als ik ergens in het buitenland had gezeten? Wat als ik dringend dingen te betalen had, die niet konden uitgesteld worden?

Allez jong.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Doordat we hier zo weinig payment providers hebben is het een zootje. Mijn kaart is al 4 maal vervangen op “vermoeden van fraude”. Ook in periodes dat er met die bewuste weinig gebruikte kaart géén enkele uitgave gedaan is.
  Je merkt gewoon in elke sector waar het makkelijk geld verdienen is/was: als je daarvoor werkt merk je al snel een soort inefficiëntie waar je nerveus van wordt…

 2. kaartfraudedectectie is allemaal geautomatiseerd en jouw koopgedrag zal een beetje afwijken van de ‘gemiddelde Belg’, of zal niet thuishoren in één van de vakjes (lees: clusters).
  Beetje moeilijk ook met 10 miljoen inwoners en nog steeds vrij veel mensen zonder Visa kaart (voor zover ik mij herinner doet Visa enkel de kredietkaarten en nog steeds geen debetkaarten in Belgie).

 3. Bij ons is dat al gebeurd met ons beide VISA kaarten toen we in het buitenland waren: gebruikt in België, dan gebruikt in oost-USA op tussenstop in luchthaven en ‘s avonds in west-USA => volledig geblokkeerd wegens verdacht.

  sindsdien melden we zo’n reizen altijd vooraf aan onze bank en letten we op om niet teveel geografisch met een kaart te hoppen.

  maar bij allerlei online aankopen zou ik dat nu toch niet verwachten. Pffff zeg.

 4. Ik herinner me vanuit het verleden zelfde problemen en respons van Wordline. Ik vermoed dat ze liever niet het risico dragen van vermeende fraude en hun detectiecriteria hiervoor zeer conservatief hebben ingesteld. Ook al blijken die betalingen zeer regulier. Toen ik ze bij zoveelste voorval attent maakte op het tijdverlies voor de klant, heb ik daarna geen problemen meer van ondervonden. Misschien hebben ze mijn specifieke klantenprofiel beter afgesteld op de reguliere leveranciers?

 5. Het zal binnenkort beter zijn als we van mijnheer EU met het bankbakske extra validatie moeten geven indien aankoop van meer dan tien euro. *not*

 6. Al verschillende keren voorgehad terwijl we in het buitenland op reis waren. Erg vervelend, zeker als je in een andere tijdzone zit. En mij idd ook al doodgeërgerd dat je helemaal geen bericht van die blokkering krijgt. Niet bepaald klantvriendelijk.

 7. Ook al twee keer gebeurd. Bij de bank weten ze nergens van, Worldonline notoir moeilijk te contacteren, en alles zonder enige verwittiging of verklaring. Een nieuwe Visa kaart per snail mail en nog eens pin per andere snail mail : duurde telkens ca. twee weken. En ondertussen miserie met accounts die niet betaald werden. Redelijk amateuristisch.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.