Aan mijn liefste ______,

Het is het moment voor dingen die ik al lang bijhoud en waarvan ik niet meer weet waar ik ze vandaag heb. Gisteren was het een boodschappenlijst op de achterkant van een denk ik korte inhoud van iets, vandaag iets nog veel mysterieuzer.

En ik heb er waarlijk geen flauw idee van waar ik dit vandaan heb.

Aan mijn liefste _____,

Hier ben ik weer lieveke het is nu juist 7 uur. Wat zou jij nu doen? Den eersten dag is nu al voorbij het is een zeer langen dag geweest, het is hopen dat de volgende vlugger voorbij gaan. Ik mag er feitelijk niet aan denken liefste dat ge zoolang weg gaat zijn. Het is hier allesbehalve plezierig, pa is nu gaan werken en ma is naar haar bed, maar gans den dag geen vriendelijk woord. Heel lang ga ik ook nietmeer uit mijn bed zijn, dat ik goed uitgerust ben voor de volgende dagen. Goeden nacht liefste. Vele, vele nachtzoentjes.

Wat kunnen we reconstrueren? Het is een meisje dat schrijft naar haar liefste. Het is al een tijd geleden (zeer langen dagzoolang weg). Het meisje leeft nog bij haar ouders. Haar vader werkt nachten, haar moeder gaat al vóór 19u slapen. Er is een haar in de boter thuis?

Op naar de volgende dag!

Goeden morgen liefste, het is nu 10 uur, ik heb geslapen tot 8 uur. Jouw lief briefje is om 9 uur aangekomen, ik hoop dat je ook nieuws zult gekregen hebben dezen morgen. Sch[at] waarom niet gezegd dat je honger had ik had achter iets kunnen zien om te eten, en ik ben zoo stom daar [niet] aan te denken.  Ja liefste ons afscheid was niet zeer aangenaam zondag, ten eerste we waren niet alleen en ten tweede het was niet tot toekomende week maar wel wat langer. Ik hoop ook net als jij dat de dagen vlug mogen voorbij gaan maar helaas ze kunnen zoo eindeloos lang duren…

The plot thickens! Het is een koppeltje dat elkaar normaal gezien elke weekend ziet, maar deze keer gaat het langer duren. En de jongen heeft honger — weird.

brief1

De bovenkant van de volgende bladzijde is opgegeten door muizen. Er is maar één woord leesbaar, maar het wis meteen duidelijk dat het plots een heel andere toer opgaat.

[…] tweeling […]
meisje want de pijn van één kindje is dikwijls onmenselijk, en dan twee, en het is dan nog dubbel erg als men alleen is zoo denk ik toch tenminste. Er zijn zoo van die vaders die hun kind is geboren ze zijn er vanonder drinken zich “een stuk in hun voeten” zijn uitgelaten enz. wijl hun vrouw ziek en moe in haar bed ligt. Neen lieveke de meeste mensen begrijpen niet wat een vrouw lijdt, ik vroeger ook niet, maar als men het dikwijls meemaakt ja dan weet men wat het is. En toch liefste heb ik geen schrik, ik verlang naar dat uur naar dien dag, ik weet dat ik niet alleen zal zijn, jouw liefde zal mij een steun zijn lieve schat. Lieveling er zijn maar 64 dagen meer maar ik durf niet meer aftellen, hoe meer ik eraan denk hoe langer het mij schijnt, en toch komt dat einde.

Hu wat? Is het geen meisje maar een zwangere vrouw? Die binnen 64 dagen moet bevallen van een tweeling?

Dezen m[aanda]g moet ik op dienst van 2-10 en, morgen 6-2 maar [liefje] maak je maak niet ongerust, ik zal me niet nutteloos vermoeiën hoor, en als je dit briefje zult ontvangen zal [over]morgen bijna om zijn, en dan zijn we toch al reeds woensdag. Lieveke verzorg je ook goed hé, niet vergeten er mercure aan te doen. Ik hoop dat het volkomen genezen is binnen korten tijd.

Euh okay. Zeven maand zwanger en vreemde werkuren ergens — ik veronderstel 14u-22u en dan 6u-14u? En haar vriendje (man?) heeft een wonde waar mercurochrome op moet — maar zeer erg kan het niet zijn, want ze gaat meteen verder met

Schat ik heb daar zooeven een goede grap gelezen. Een man noodigt zijn vriend uit om te kopen soeperen, doch den vriend is al thuis als den heer des huizes belt, de vrouw
[…] haar man […]
zegt, jouw vriend heeft opgebeld dat hij onmogelijk kan komen waarop den man antw. Dat is den eerste verstandige daad die hij al ooit heeft gedaan.

Ik snap de grap niet. Het helpt niet dat de bovenkant van de pagina weer opgevreten is. 😐

Ineens gaat het over beesten en huisdieren:

En schat, den olifant is een beest met een slurf en de slang een slurf zonder beest. Onze Malf (?) die treurt hoor schat en gedurig gaat hij op zoek, ik denk toch dat hij het vlug zal vergeten. Ik geloof dat Hat[…] je beste vriend is hé lieveke ginder in de kaserne, nou je bent beter met zoo’n vriend dan een mens, spijtig hé schat dat je hem niet kunt medebrengen, maar misschien voelt hij zich gelukkiger tussen de soldaten.

Okay, de jongen is soldaat. Legerdienst misschien?

Schat ik stuur je ook 2 varia’s op ik weet dat je dat gaarne leest, ik zal ze voortaan uitsnijden is het goed lieveke? Schatje ik zal aan eindigen moeten denken daar ik moet gaan werken hé. Vele, vele innige zoentjes en ik omhels je liefdevol zacht en teder veel moed mijn allerliefste. Je meisje heeft je boven alles lief.

Goeden nacht lieveke, droom heerlijk.

Alleen jouw meisje

Germana

…en dat was het. De naam is dezelfde naam als mijn grootmoeder, maar het is niet haar handschrift. Nederland in de jaren 1930, aan de taal te zien? Of toch later?

Zeer zeer weird. Als iemand hier iemand in herkent, roep gerust. 🙂

brief2

brief3

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.