Bedriegtenboel

Gisteren dacht ik, ik maak nog eens rijstpap. Ik had vorig weekend een doos van een halve kilo rijstpaprijst gekocht en er al 250 gram rijst uit klaargemaakt, dus had ik nog eens 250 gram, juist?

Neen dus. Er zat nog 160 gram in. Dat wilzeggen dat ik dus betaald heb voor iets waar maar 82% in zat van wat ik eigenlijk had verwacht.

Het was mij trouwens al opgevallen, vorig weekend had ik exact een liter melk nodig voor iets, en een door van een liter melk bevatte eigenlijk maar 0.83 liter. En dus heb ik gisteren ook mijn maatbeker bovegenhaald toen ik melk voor de rijstpap uitgoot:

20180526_210113

Géén volle liter.

Ik kan mij inbeelden dat het niet exact een liter en exact een halve kilo is, maar dit is toch een beetje veel afwijking, nee? En telkens in dezelfde richting?

(Jaja, mijn sample size is te klein. Ik ga het blijven doen, als ik er aan denk, telkens ik een liter nodig heb.)

4 reacties op “Bedriegtenboel”

  1. Een kg bloem van Colruyt weegt verpakt (!) 900g. De afwijkingen zijn Europees vastgelegd in een E-norm ( de ronde E bij een gewicht). Concreet mag een kg bloem netto 30 g afwijken in een individuele verpakking, mag de afwijking zich niet bij elke verpakking voordoen in een lot, en moet het gemiddelde van het lot wel correct zijn. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/E-teken

Reacties zijn gesloten.