Zoeken in software is wijs

Ik kreeg een hele lijst met vragen en aanmerkingen over een stuk software, en ik ben een uur of twee bezig geweest (met tussen door wel redelijk wat andere vragen en aanmerkingen over hetzelfde stuk software van andere mensen) om het allemaal te beantwoorden en op te zoeken.

Van zodra iets complex genoeg is, is er vaak meer dan één manier om tot op een oplossing te komen, en ik doe dat eigenlijk wel graag, zo de marges opzoeken van de dingen en rond beperkingen omfietsen.

‘t Is eigenlijk wel grappig: de toepassing die we gebruiken is een typevoorbeeld van iets zelfgemaakt door een bedrijf dat gewoon inkomsten moet hebben om geld te verdienen. Er zitten enorm veel features in, waarvan er sommige tot een enorm niveau van detail uitgewerkt zijn en andere er eigenlijk maar schetsmatig in zitten. Er zijn redelijk wat dingen die, als het objectief bekeken wordt, helemaal niet kunnen — dingen zoals drie datumformaten door elkaar (12/5/2020 kan nooit ingegeven worden, bijvoorbeeld: het is soms 12-05-2020, soms 05-12-2020 en soms 12/05/2020), dingen zoals één klik die een half uur werk kan ongedaan worden omdat het beschouwd wordt als een cancel, of dat ge uzelf met één klik administrator-af kunt maken waardoor er geen admin meer is (“by design”) maar tegelijkertijd ook een zeer alarmerende individuele “ZIJT GE WEL HELEMAAL ZEKER??” voor het verwijderen van dingen die vaak met hele bossen moeten verwijderd worden.

Ik kan mij inbeelden dat een klein team ontwikkelaars dag in dag uit bezig zijn aan het werken aan featured die voor één heel grote of een reeks middelgrote klanten absolute must-haves zijn, met tegelijkertijd een alsmaar groeiende backlog van “ja, we zouden dat eigenlijk feitelijk dan eens moeten serieus aanpakken, maar we hebben nu geen tijd”-tickets.

Ik kan mij inbeelden dat er ergens iemand al een tijd aan het zeggen is dat het misschien beter eens helemaal opnieuw van nul af aan zou moeten geschreven worden, en dat het dan allemaal veel en veel beter zou zijn, maar dat iemand anders zegt dat het enige effect van een compleet herschrijven is dat er veel werk in kruipt en dat best case er feature parity is met wat er nu al is, en dat het dus niet de moeite is om dingen te doen die klanten niet zullen zien.

Ach ach.

Tjaha.

Ik kan het mij zeer goed inbeelden.

Één reactie op “Zoeken in software is wijs”

  1. Doet me denken aan PalmOS die zou een full-time in dienst hebben gehad om te blijven controleren of alles van de instellingen bereikbaar was met ten hoogste drie clicks. Dat was nog eens iets dat nog relatief goed ineen zat…

Reacties zijn gesloten.