Onlangs is een project dat ik al jaaaaaaren volg, ermee opgehouden.

En het was de eerste keer in heel lang dat ik bang was dat een website voor altijd van het internet zou verdwijnen. De site is gemaakt in Google Sites (urgh) en de beelden erop staan deels op Imgur (ugh) en deels op Deviantart (mja). En er hangt aan de site ook nog een forum vast dat bij Jcink staat (eek).

  • Google Sites is één interne reorganisatie verwijderd van totaal verdwijnen.
  • Imgur kan van het ene moment op het andere betalend worden en/of beslissen dat “niet zeer vaak bezochte beelden” verwijderd dan wel gearchiveerd zullen worden.
  • Deviantart, dat kan ook gewoon van het ene moment op het andere overgenomen worden door iets ander en dan ge-Geocitied worden. Of, meer waarschijnlijk: de account waar de afbeeldingen op staan kan privé gemaakt worden of gewoon verwijderd.
  • Jcink is zo’n idealistische gratis dinges die al twintig jaar bestaat maar dat is een garantie voor zeer precies niéts.

En dus ben ik de inhoud van de site totaal wederrechtelijk pagina voor pagina aan het copiëren en opnieuw aan het maken. Artisanaal, met propere html en minimale css, en leesbaar op desktop en mobiel. Absoluut niet met de bedoeling om het publiek te zetten, maar wel om het te hebben als het origineel onvermijdelijk weg zal gaan.

‘t Is een bezigheid gelijk een ander.

En ja, ik besef dat er evenveel kans is dat mijn gegevens verdwijnen in het grote internetgeheugengat, maar hey.

De website staat ergens bij Google op een Firebase-ding, maar dat maakt niet uit: het is gewoon html en css zonder server-kant, op een domeinnaam die van mij is. Als Firebase onvermijdelijk zal dood gaan, kan ik de domeinnaam gewoon ergens anders zetten en de files gewoon overpompen en alles zal er precies hetzelfde uitzien en op dezelfde manier werken.

Waar ik mij wel zorgen om maak, soms, is wat er met al mijn gegevens zal gebeuren als ik dood zal zijn. Maar dat zien we dan wel. 🙂