Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Ik vind het enorm beangstigend

Ik vind het enorm beangstigend dat 99,9% van de mensen twee generaties na hun dood gewoon niet meer bestaan. Dat er niemand nog iets over kan vertellen.

Pak tante Martha. Binnen pakweg 50 jaar leeft er niemand meer die haar gekend heeft. En is ze wég. Verdwenen. Niemand weet er nog iets over, behalve dat ze geboren is in 1896 in Lotenhulle en gestorven in 1972 in Tielt, dat ze in 1916 getrouwd is met Alfons De Wispelaere en elf kinderen had. Maar dat ze een ongelooflijk goed mens was, dat weet ik alleen omdat mijn moeder mij dat altijd gezegd heeft. En wat er door haar hoofd moet gegaan zijn als ze getrouwd is, 19 jaar, met een dochter op komst en in het midden van de oorlog–geen idee. Of hoe ze het opgepakt heeft als haar laatste kind, Jozef, gestorven is, aan het begin van de tweede wereldoorlog, nog geen zeven maand oud? Ik kan het mij inbeelden, maar ik weet het niet.

Aaargh. Heel mijn stamboom staat vol met data en namen en plaatsen, maar de mensen achter de gegevens zijn gewoon onzichtbaar. En het wordt alleen maar erger als ik ergens een foto vind. Links mijn grootmoeder, rechts mijn moeder, en in het midden tante Martha. Dénk ik toch. Hoop ik.

En hier nog een foto, van een eten bij mijn grootouders. Mijn grootmoeder links vooraan, rechts vooraan Jan, en daarnaast mijn grootvader. Achteraan weer tante Martha? Ik weet het niet, en de andere mensen herken ik niet. Hulp!

Ik moet dringend dringend dringend de hele familie nog eens aflopen om verhalen op te tekenen. En beginnen bij mijn eigen ouders.

4 reacties

 1. naast Papy: Maria De Wispelaere, Maurice Braeckeveld (man v. Godelieve), Leona (vrouw van Arthur DW), Tante Martha, Godelieve, achter Mamie waarschijnlijk Jules (man van Maria DW). Ik ? Aan het opdienen, opkuisen of in de keuken ofwel aan het “foto maken”.

 2. Foto van mezelf, Mamie en Tante Martha: ter gelegenheid van één of ander communiefeest (dat van Mark Braekeveld, ook te zien op de foto). ’t is tons dat wij voor den eeerste keer banaan in hesperolletjes (klaargemaakt door Godelieve) gegeten hebben. Foto genomen op de koer van Godelieve haar huis dat ook het huis was van mijn grootmoeder

 3. Ik hou mij bezig met de stamboom van De Wispelaere. In mijn databank heb ik veel nazaten van Alfons De Wispelaere, als je wilt kan ik een parenteel per e-mail doorsturen; Wat ik graag zou weten is wie de vader en moeder van Alfons waren, dan kan ik deze tak misschien linken aan mijn stamboom
  Groetjes
  Eddy Dewispelaere
  André Ullenslei, 6
  2900 Schoten
  eddewis@pandora.be

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑