Adolf Hitler, en duitsers

Ik denk niet dat ze helemaal vóór den Duits waren in mijn familie in de tweeden oorlog.

hitler.jpg

In de Grote Oorlog hadden we er wel één aan de kant van den Duits: mijn vader zijn vader zijn moeder haar vader zijn eerste vrouw haar tweede man zijn moeder haar vader zijn tweede vrouw haar dochter was getrouwd met Willy Ginsberg, die majoor was in het medisch korps van het Duitse leger. Hij was in de oorlog van 14-18 gestationeerd in het Kriegslazaret in Gent, en vandaar.

Na de oorlog is hij teruggekeerd naar Duitsland. Gerespecteerd universiteitsprofessor, gedecoreerd militair, o ja, en ook technisch gezien joods. Wat wil zeggen dat toen de nationaal-socialisten in 1935 de jodenwetten stemden hij –religieus of niet, officier in het leger of niet– niet kon meer werken, en hij dan naar Gent is teruggekeerd.

Flash forward een paar jaar later, en de Duitsers hebben Gent bezet. De gestapo komt Ginsberg een “bezoek” brengen.

Ik kan me de situatie helemaal voorstellen: een koppel gestapo-bullebakken, die gewoon zijn dat iedereen verstijft van angst als ze ook maar hun gezicht laten zien, belt nietsvermoedend aan bij W. Ginsberg. De deur wordt opengedaan door iemand die (uiteraard) perfect Duits spreekt; op de achtergrond zien ze het full length portret van de man die opendoet, met zijn (uiteraard duitse) decoraties opgepind. En dan, in de plaats van onderdanig ja-geknik, worden ze voor verrot uitgescholden. En dat ze moeten salueren, beseffen ze misschien niet dat ze met een officier te maken hebben? En of ze zich niet schamen, en scheer u weg, en dat ik u hier nooit meer zie!

En dus: de gestapo met de staart tussen de benen afgedropen, weggejaagd door Willy Ginsberg’s slecht karakter :)

Kijk, hier staat hij uiterst rechts op een foto uit juni 1950, samen met zijn familie (en mijn overgrootvader en -moeder bovenaan rechts):

willy_ginsberg_4.jpg

En eigenlijk: ’t schijnt is zijn kleindochter zwaar bezig met genealogie, en woont ze in Gent. Als ik de foto’s hier ingescand gekregen heb zou ik ze eens dringend moeten gaan opzoeken. En Andrée ook, die de enige is die nog leeft van de generatie van mijn grootvader aan vaderskant.

30 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.