May God continue to bless the United States

Shrub geeft zijn eerste nieuwsconferentie in maanden.

Hij leest alsof hij in het derde leerjaar zit, en hij kan zelfs na dagen repeteren nog niet alle woorden goed uistpreken (Hezzebolla!), ‘t is een schande.

Most Iraqis by far reject violence and oppose dictatorship—wel, ja, dat is het juist. Die zeshonderd doden in Falluja en het feit dat er geen verkiezingen in het vooruitzicht zijn, wat is dat dan? In hun ogen?

Ho! Da’s nieuws: “Additional forces are needed—I’ll send them. Additional resources are needed—I’ll send them”. En hij wil zich houden aan de deadline van de 30ste. En hij doet een omgekeerde Godwin: verwijzen naar Duitsland en Japan om te zeggen hoe weinig Amerika zin heeft om een imperium op te bouwen (een welgemeend yeah right kwam ongevraagd in mij op).

En er komt een ambassade in Irak. En verkiezingen voor een nationale raad in januari 2005, een nationaal referndum over de grondwet die die raad maakt eind 2005, en december 2005 vrije verkiezingen voor een president.

Hmm. Geen kwestie van de VN, hij wil de macht blijkbaar overdragen aan de NAVO, misschien onder leiding van de Polen? Da’s weird.

Allez. ‘t Is een uitstekende speech, maar minder dan dat is eigenlijk toch niet te verwachten. En Bush brengt hem niet goed, maar goed genoeg. Zijn ratings zullen wel weer naar boven gaan.

Vragentijd, ik vraag mij af of hij daar iets van gaat maken.

Hoooooo! Er wordt gevraagd naar de vergelijking Irak-Vietnam, en hij gaat direkt in de aanval: I think the comparison sends the wong message to our troops.

De vraag naar de WMDs en waarom het zo verkeerd uitgedraaid is daarmee. Antwoord: we moeten elke dreiging serieus nemen. En Saddam Hoessein was een bedreiging voor de regio en voor de VS. En dat is wat hijzelf, en het Congres en de VN dachten. En omdat de president van de VS gezegd had dat hij dat probleem zou kunnen oplossen, moest hij wel aanvallen. Nu zou er een zekere Charlie gezegd hebben dat Saddam wel degelijk biologische en chemische wapens kon maken. [?? what the..? Afijn, vraag niet beantwoord dus]

Vraag of hij zich verantwoordelijk voelt voor 911. Hij zegt dat hij kwaad en triestig was op 11 september. MAar verantwoordelijk? Hij voelt zich triestig, ja, en hij zou met hindsight kunnen zeggen dat hij eigenlijk graag zijn homeland department en patriot act in plaats had, maar ja, hindsight hé. En dat de VS in het offensief moet gaan en daar moet blijven.

Vraag of hij écht geen enkele fout gemaakt heeft. Nee, zegt hij, het land was niet in staat van oorlog, dat is misschien het enige. En ja, we hebben nog geen wapens gevonden in Irak, maar bon, de wereld is beter zonder Saddam Hoessein.

Vraag over de PDB van 6 augustus, of ze daar eignelijk iets mee aangevangen hebben. Die PDB was aangevraagd door Bush zelf, hij zegt dat het eignelijk vooral geschiedenis was [niet dus!], en er stond niet duidelijk in dat Bin Laden met vliegtuigen in gebouwen zou vliegen. Natùùrlijk zat hij er mee in dat er terrorisme was. Maar of ze iets gedaan hebben naar aanleiding van die PDB, neen: want die informatie was niets nieuws. Ze wisten wel dat Bin Laden gevaarlijk was. Als de CIA had gezegd “dit is wat er gaat gebeuren”, dan zouden ze daar iets tegen gedaan hebben natuurlijk [euh, duh!]

Ah, en tiens, ze weten blijkbaar niet eens hoeveel man er aan die dingen aan het werken waren. Ze hadden hem gezegd dat het 70 man waren, en dat zou nu blijken overdreven te zijn.

Dick Clarke heeft zich verontschuldigd, en de vraag is nu of Bush dat ook zou doen. Bush zegt dat hij zich slecht voelt dat mensen gestorven zijn, maar dat er nu eenmaal niets was dat ze ertegen konden doen. De verantwoordelijke is Osama Bin Laden, en daarom moeten de VS in het offensief blijven.

Vraag naar de huurlingen in IRak en dat er meer zijn dan andere NAVO-leden. Antwoord: dat de mensen niet mogen zeggen dat “de geallieerden” niet veel doen. [geen antwoord ove de huurlingen dus]

Vraag waarom Dick Cheney en Bush samen voor de commissie komen in plaats van apart zoals gevraagd. Bush, omdat de commissie ons graag wil spreken. [twee keer gevraagd, twee keer ontweken]

Vraag naar wat zijn grootste fout was na 11 september. Hij zegt dat hij het niet weet. Hij zou alles opnieuw doen.

Hrm. Niet slecht gedaan, maar ik ben niet overtuigd.

update: en natuurlijk, mocht ik een amerikaan zijn, ik zou toch redelijk miffed zijn dat er met geen woord over mijn eigen land gerept werd.