Dardinaal

Kardinaal Danneels vergelijkt op VTM onze tijd met de vierde-vijfde eeuw. En dat er nu overal new age-dingen zijn, wel: toen waren praktisch alle soldaten over het hele rijk aan de Mithrascultus. En is daar nu nog iets van over?

Mja. We gaan niet lastig doen en de kardinaal verwijten dat hij zich honderd jaar vergist, en dat Mithras meer derde-vierde eeuw was. En dat Mithras/Mithraïsme en Christus/Christendom in vele opzichten parallel liepen, maar dat Mithraïsme alleen mannen toeliet en het dus in de concurrentiestrijd niet meteen kon opnemen tegen het Christendom. En dat het uiteindelijk gewoon verboden werd na 394.

Over Christendom en Islam: we zijn familie—neven en nichten. We hebben dezelfde God, dezelfde Abraham. We hebben maar één incompatibiliteit: Christus aanvaarden als zoon van God of als een profeet in de rij van profeten. Maar we streven allemaal naar het geluk van de mens.

Over creationisme en ID: hij vind dat totaal geschift. Het scheppingsverhaal legt niet het hoe uit, maar het waarom van de schepping. En mochten we alles kunnen uitleggen, zou het geen geloof meer zijn.

Right on, Godfried!

Ik kan er niets aan doen, ik vind Danneels een sympathieke vent. Apparuit humanitas Dei nostri inderdaad.

4 reacties op “Dardinaal”

  1. Toch spijtig dat er nog zoiets bestaat als Godsdiensten , Religies en Dogma’s enz. Afschaffen die hap. Zolang die dingen bestaan zal de ‘mensheid’ nooit ergens geraken. Kijk maar naar nu: oorlog voeren in de naam van. Bommen gooien in de naam van. Goed en slecht doen in de naam van. Altijd en steeds weer die angst voor de dood. De dood die op iedereen wacht en waar de meesten van ons geen weg mee kunnen.
    Als het gedaan is, dan is het gedaan. Zo simpel is het. Mijn beste vriendin is twee jaar geleden gestorven aan kanker. Denkt U echt dat ze me sindsdien ook maar een teken gegeven heeft? Dream on. Over de Paus: jammer van die mooie gebouwen maar daar moeten ze dringend eens een bom op gooien.

Reacties zijn gesloten.