Identificatie

Katrien vraagt zich af:

Vanwaar in godsnaam kent ge toch de Latijnse benamingen voor al die beestjes? Of verzint ge er gewoon een goedklinkende naam voor die ‘t liefst nog op een Latijnse uitgang eindigt? 😉

Wel, soms is het echt helemaal niet moeilijk. Er zijn een aantal beesten die ik meteen herken, van vroeger al ooit eens geweten te hebben, of van opgezocht te hebben, en de rest is meestal gewoon Google.

Je kunt meestal op het uitzicht van een beest afgaan om te weten wat het ongeveer is: in dit geval is het een cicade.
[Free Fun Factoid of the Day: cicaden zijn meer verwant met wantsen dan met sprinkhanen.]

In dit geval zaten die beesten met hoopjes op de rhododendron. Dus geef ik in cicade rhododendron op Google, en hey presto: een hele reeks verhalen over cicaden op rhododendrons, waarvan er een aantal spreken over de “rhododendroncicade”. Wat ik dus opnieuw ingeef in Google, en hopla: resultaat.

Daar zie ik de latijnse naam, Graphocephala fennahi, en voor de zekerheid geef ik die nog eens in op Google Image Search, om na te kijken of we het wel degelijk over hetzelfde beest hebben… en inderdaad.

Ik heb thuis ook wel een boekje met insecten, maar da’s eigenlijk een vertaald Duits boek, en er staat ook niet zoveel in. Misschien moet ik eens wat meer boeken kopen.

Want soms is het namelijk wÊl moeilijk om te achterhalen wat voor beest iets is: sommige zijn gewoon onmogelijk te identificeren zonder microscoop, dissecteerkit en wetenschappelijke naslagwerken—veel soorten kortschildkever bijvoorbeeld. Of bladluizen: veel mensen die schrijven ovr hoe ze te (proberen) bestrijden, maar nergens een identificatiegids te vinden.

Geschreven al luisterend naar: Raymond van het Groenewoud – De minister van ruimtelijke ordening – Ze dansen

Elders over misschien hetzelfde

31.08.2012: Voornamelijk omdat ik niet mag vergeten het vanavond aan de kinders te laten zien | 26.08.2012: A place for bunnies | 15.08.2012: Als het kriebelt moet je | 13.05.2012: Lazy harp seal, he does not behave proactively | 29.09.2008: Een spin voor meester Luc | 14.09.2008: Een dagje Planckendael | 09.06.2008: Beesten | 01.06.2008: Op safari | 03.05.2008: Op de koer | 29.04.2008: Verzin uw eigen omschrijvingen

10 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.