Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Nederland en Vlaanderen moeten herenigen

Da’s tenminste wat Geert Wilders denkt:

Nederland en Vlaanderen moeten worden herenigd. Nu België in de zoveelste politieke crisis is gestort, doet premier Balkenende er verstandig aan zijn Vlaamse collega te polsen over een nieuwe unie.

Dat stelt Geert Wilders in een interview met De Telegraaf. “Wij hebben meer gemeen met de Vlamingen dan de Vlamingen met de Walen”, aldus de PVV-leider, die aantekent dat de Nederlandstalige en Franstalige Belgen elkaar spuugzat zijn. “Het is een puinhoop.”

Volgens Wilders zijn er veel voordelen te behalen uit een samensmelting. ” Het zou economisch goed zijn. Nederland krijgt de haven Antwerpen erbij, een luchthaven, we hebben cultureel veel met elkaar gemeen, het zou goed zijn voor de werkgelegenheid, het zou ruimte geven, het schoolsysteem is goed, de belastingen zijn lager. Dus laat premier Balkenende eens met zijn Vlaamse collega gaan praten.”

Nog in de Telegraaf:

„Dan verhuis ik naar de Walen”, reageerde een Vlaming op de site van krant Het Laatste Nieuws. Een ander weigert om de Vlaamse geldstroom naar de Walen te vervangen door een geldstroom naar Nederlanders. „Een Neder-Vlaanderen is grote zever (onzin, red)”, zo luidt een ander van de honderden reacties.

Op de website van Gazet van Antwerpen spreekt iemand over „typisch Nederlandse arrogantie” en concludeert over Wilders: „Wat een gek!“

Zo is dat maar net. Marc Reynebeau reageert ook, in De Standaard.

Grappig om zien ook hoe verdwaalde Groot-Nederlanders her en der er op los spartelen. Maar het aller-allerbeste blijft natuurlijk bij HLN.

Komkom, we zijn Belgen, en zo moet het blijven. Ik geloof er niets van dat er in de nabije toekomst een splitsing komt.

35 reacties

 1. Tuurlijk zijn we Belgen en natuurlijk moet dat zo blijven. Maar dat Groot-Nederlandse voorstel is echt niet zo gek. Jammer dat het van de PVV komt en nóg jammerder dat het meteen in rechtse hoek beland door de instemming van VB.
  Het voorstel wordt zelfs niet bekeken maar onmiddellijk afgeketst als onzin, reacties aangewakkerd door een aangeleerd “anti-hollanders-gevoel”. De meeste Nederlanders houden van ons maar we doen zelfs geen moeite voor een beetje toenadering. Héél erg spijtig allemaal.

 2. Als Nederlander kijk ik af en toe met een lichtelijk afgunstig oog naar mijn zuiderburen: beter onderwijs, inderdaad, en politiek gezien kan het alleen maar beter zijn dan de (dramatisch slechte) komedie die Nederland heet.

  Aan de andere kant: ik zou het mijn zuiderburen niet aan willen doen, eigenlijk.

  Misschien moest ik maar gewoon verhuizen.

 3. Ik heb alvast geen zin om het Wallonië van Nederland te worden. 😉

 4. ’t Grappigste is nog dat de redactie meende “zever” te moeten toelichten voor de lezers van de Telegraaf.

 5. Ik heb ooit ergens gelezen dat een eventuele samenvoeging van Zuid-Nederland (Brabant & Limburg) en Vlaanderen één van de grootste economiën ter wereld op zou leveren (Eindhoven + de haven van Antwerpen).

  En bovendien zouden we met het spitsenkoppel van Nistelrooij-Dembele wereldkampioen worden in 2010 😉

  Maar ach, de Telegraaf.. die adverteren nu vanwege het EK met een slogan ‘Zo Oranje was de Telegraaf nog nooit’; mijns inziens behoorlijk dubieus wegens het NSB-verleden van de krant. Niet serieus nemen dus.

 6. Ha nee mijnheer. Een eigen land, dat is iets wat ze in het buitenland doen. Maar wij kunnen dat niet, want wij zijn gekoeioneerde Vlamingen.

 7. Elk zijn eigen land? Ja, Stadstaat Gent, dus.

  En dan hoor ik graag uw argument waarom dàt belachelijk zou zijn maar een notie van een nooit-bestaand-hebbend Vlaanderen zonder Frans- en Zeeuws-Vlaanderen maar mét een stuk Brabant en Limburg en Ant-bloederig-werpen niet belachelijk zou zijn.

 8. België is ook maar ad hoc ineengeflanst in 1830, dus waarom zouden we geen Vlaamse staat mogen ineenflansen met de stukken die beschikbaar zijn. En waarom? Omdat we er zin in hebben.

 9. “Omdat België ook absurd was,” is dus uw reden?

  Diep.

 10. Nee. Omdat de Belgische formule niet meer werkt. Een onafhankelijk Vlaanderen zal de Vlaming de injectie van zelfvertrouwen en schwung geven die hij zo dringend nodig heeft. En als je dan per se zo verslaafd bent aan de solidaire geldstromen naar het Zuiden, die kunnen we gerust behouden, maar dan onder de correcte noemer nl. “ontwikkelingshulp”.

 11. Stadstaat Gent vind ik in principe geen belachelijk idee. Er zijn vele succesvolle stadstaten in de geschiedenis geweest. Alleen had ik niet het gevoel dat de initiatiefnemers van “Gent onafhankelijk” ooit gemeend de bedoeling gehad hebben om soevereiniteit te eisen. Het waren een hoop paarse hippe postmoderne fils-a-papas die enkel de bedoeling hadden een pastiche te maken van het Vlaams-nationalisme en nog eens onder de gordel te steken naar de door hen zo gehate NVA en VB. Ze zijn zelf nooit verder dan het belachelijke gegaan. Why not?

  Wat Vlaanderen onafhankelijk en het einde van Belgie betreft, dit is ondertussen al lang geen grap meer. En je kan dan wel opperen dat de Vlaamse identiteit en entiteit uitgevonden is, op zich betekent dat niets. Alles op deze wereld is uitgevonden. De Duitse, Italiaanse en Franse identiteit ook. Het is maar juist dat de Belgie inderdaad niet meer deftig werkt. En een onafhankelijk Vlaanderen of zelfs een unie met Nederland is mogelijk een betere oplossing.

  Of het zo een vaart zal lopen, daar vrees ik voor. Daarvoor zullen andere kerels nodig zijn dan wijwatervat Leterme.

 12. graag de samenvoeging van nederland en vlaanderen

 13. 1. Even nadenken. “NL & VL worden verenigd”. Dat betekent : NL krijgt er 6 miljoen dissidenten bij, i e mensen met een volkomen andere achtergrond. Onze taal is dezelfde , onze culturen zijn erg verschillend.
  2. Om het relatieve onbegrip tegen te gaan zou de hoofdstad van NL / VL uitgesplitst kunnen worden. Bijv het parlement & de rehering zaetelen afwisselend in Den Haag en in Brussel, zoalks dat onder Willem ( vóór 1830 ) het geval was. Doch ik ben allerminst zeker dat diegenen, die fusie NL & VL bepleiten er ook Brussel wenssen bij te nemen.
  3. EEn onovertroffen boek over de aard van VL, particularistisch etc., is ” Vlaanderen anders bekeken” ( 1983) van … Aster Berkhof. Zelden zoveel raak inzicht samengebald gelezen op een blz of 120. Het doet de VL in de spiegel kijken en , jawel, alles klopt. Zo merk je met stijgende verbazing.

 14. Een wijze vrouw vertelde mij ooit: wat Nederlanders en Belgen bindt hun gemeenschappelijke afkeer van de Duitsers. Leuk, want dat bindt Nederlanders en Belgen meteen aan de Britten. En aan de Ieren, die op dat vlak niet moeten onderdoen voor de Fransen. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Ik snap ook niet waarom België per se moet “werken”. De Verenigde Staten “werken” toch ook niet? En landen ineen flansen lijkt me een vettig jobke. Zonder Walen kunnen we daar dus niet aan beginnen. Gelijk wat, gelijk hoe, doemdenkers voorspellen bij een splitsing een quasi utopisch Wallonië en een conservatief pruilerig Vlaanderen.
  Wie solidair is met Wallonie moet dus strikt genomen ginder eens gaan uitleggen dat ze daar beter zonder ons af zijn. Maar in dat geval verhuis ik wel naar de Ardennen en ik neem Gent mee, want ik zie het al voor mij: wij gaan weer niet passen in zo’n oervlaams, kneuterig gegeven. Het Gravensteen wil ik nog achterlaten, dan hebben die van de Gravensteengroep nog een (weliswaar overbodig geworden) vergaderlokaal. Bon, ik ga spruiten schillen op deze zonnige zomerdag.

 15. “Zonder Walen kunnen we daar dus niet aan beginnen”

  over Vlaamse kneuterigheid gesproken.

 16. Die hele mentaliteit van “OMFG, we gaan toch vooral niet onze eigen weg gaan” IS juist de Vlaamse kneuterigheid.

 17. Oh, kneuterigheid, echt, Rund?

  Of woont u ook ergens in die wereld waar “vijf minuten politieke moed” genoeg is om eenzijdig om het even wat gedaan te krijgen in België?

 18. Ik leef alleszins in het enige land ter wereld waar een minderheid zonder blikken of blozen “bijkomende financiële tegemoetkomingen” eist in ruil voor het naleven van de wet.

 19. Het ene heeft niet met het andere te maken.

 20. Heb je al ooit een Waals minister horen zeggen “wat moeten we dankbaar zijn voor die brave hardwerkende Vlamingen die ons generaties lang financieel rechtop houden, en daardoor afgrijselijk veel belastingen moeten betalen”?

  Heb je al eens een “merci” gehoord uit de mond van gelijk welke Waal, gelijk, ooit? Ooit al eens een “merci” gelezen?

  België is een lose-lose relatie tussen twee bevolkingsgroepen die totaal vervreemd zijn van elkaar, en het is tijd dat het ophoudt.

 21. Weet er iemand toevallig hoe je “België Barst” schrijft in Japanse lettertekens ?
  Wat zouden die van Tokyo Hotel trouwens over die hele kwestie denken ?
  Belangrijke vragen !

 22. Hereniging aub, zsm!

 23. Ik kwam toevallig hier terecht omdat ik zocht naar blogs over Drupal. Maar over dit item wil ik ook wel wat kwijt nu Wilders weer uit het gezichtsveld is verdwenen, want ik ben bepaald geen fan van die man.

  Het idee spreekt mij eerlijk gezegd wel aan (praktische uitvoering even achterwege gelaten). Waarom eigenlijk? Ik schijn niet de enige Nederlander te zijn die een positief gevoel heeft over Vlamingen en Vlaanderen. Voor mijzelf heeft het veel te maken met de Opstand tegen Spanje.

  Ik woon in Haarlem en heb al sinds mijn jeugd belangstelling gehad voor de geschiedenis van die stad. Dan wordt het al snel duidelijk dat Vlaamse vluchtelingen een enorm aandeel hebben gehad in de wederopbouw van Haarlem na het beleg van 1572/73. De stad was in puin geschoten, half Haarlem uitgemoord. Een paar jaar later werd Haarlem overspoeld door vluchtelingen uit Vlaanderen en Brabant. In recordtijd werd Haarlem één van de grootste producenten van textiel en bier. In een paar jaar tijd van 500 naar 10.000 weefgetouwen, 63 brouwerijen en niet te vergeten de Haarlemse schilderschool waar de stad nog steeds veel profijt van heeft. Gesticht door Karel van Mander en beroemd geworden door Frans Hals, allebei Vlamingen.

  Er is door stadhistorici wel eens een schatting gemaakt hoeveel Haarlemmers van die Vlaamse vluchtelingen afstammen. Het antwoord zal moeilijk met zekerheid te geven zijn, maar het is niet helemaal overdreven om te zeggen dat half Haarlem Vlaams is. Is het dan gek dat ik het gevoel heb dat Nederland en Vlaanderen bij elkaar horen?

  Aan de andere kant wil ik jullie ons Bak Ellende IV beslist niet aandoen. Maar ach, regeringen willen nog wel eens vallen. 🙂

 24. Als Vlaming ben ik een grote voorstander van een fusie met Nederland.
  Ik heb liever Beatrix als staatshoofd dan Albert II die alleen voor de Walen is.

  De Walen zuigen ons droog en minachten ons ook al sponsoren we hen al jaren.
  Er is grote onenigheid tussen de Vlaamse volkeren (Limburgers, Brabanders en Vlamingen).

  De enige oplossing is een fusie met Nederland.
  Dan vormen we een economische grootmacht in Europa, vormen we een blok in Europa voor het behoud van het Nederlands als europese taal, kunnen we een echte welvaartstaat vormen, enz …

  Véél meer voor dan nadelen.

 25. moet jij weten. de meerderheid zal het toch halen.

  en als het zo ver is, verhuis je maar.
  zowel in Nederland als Vlaanderen stijgt het aantal personen die voorstander zijn van een fusie.
  Het leeft enorm bij de -35-jarigen in Vlaanderen.

 26. MBWAHAHA.

  Vergeet het. Al ooit eens als Belg in een Nederlands bedrijf gewerkt? Dan besef je pas dat er een wereld van verschil is tussen België en Nederland.

  Meer dan tussen België en het Verenigd Koninkrijk of tussen België en pakweg Frankrijk.

  Laat staan tussen Vlamingen en Walen.

  En zuiver praktisch: hoe stel je een oplossing voor Brussel voor?

 27. Brussel komt mee want alleen is Brussel niets en samen met Wallonië zijn ze ook niets.

  En als de Vlamingen bij Nederland zijn, hebben de Nederlanders misschien meer respect voor de Vlamingen.
  Nu hebben ze weinig respect voor ons als je ziet dat zowel de Belgische en de Vlaamse regering er niets van bakt! Logisch dat ze ons dan een stom volk vinden.

 28. Zooooo… dus Brussel blijft tweetalig?

  Zes miljoen Vlamingen, zestien miljoen Nederlanders. Geen enkel probleem mee dat de facto alle beslissingen door Nederlanders zullen genomen worden?

 29. Brussel is tweetalig, maar dient te worden vernederlandst (Nederlands wordt de administratieve taal, Vlaamse en Belgische overheidsdiensten worden vervangen door Nederlandse, de buitenlanders (muv diplomatiek personeel en bedrijfsleiders) moeten zich aanpassen of weg ermee, …)

  ik heb er geen probleem mee dat Den haag alles bepaalt.
  ze kunnen beter besturen dan Vlamingen (en Walen).
  Er zullen altijd een paar Vlamingen in het parlement zitten en mss zelfs in de regering 🙂 in een herenigd Nederland.

 30. Bon, dan zien we dat dán wel. Ik ben er redelijk gerust in dat het nooit zal gebeuren.

  Wat voor nonsens. Europa is de toekomst, niet nog eens ergens een natie-staat bij maken.

 31. ik wel 🙂
  en de kans is groot dat het dit jaar al gaat gebeuren 🙂

  ma kom ik sluit af voor vandaag. sebietjes slapen.

 32. “Het leeft enorm bij de -35-jarigen in Vlaanderen.”

  Op je 36e gaat het alweer voorbij hoor, gelukkig maar.

 33. blijven dromen Huug 🙂
  zo snel zal dat ni uit de kopkes verdwijnen.
  want dat zal opschuiven naar -40 dan -45 …

 34. http://www.watvindtnederlandervan.nl/index.php?fPID=Nieuws&fID=144

  bekijk deze url maar ne keer.
  ze is het bewijs dat Vlaanderen en Nederland naar mekaar toe aan het groeien zijn en dat het tot een fusie zal komen.

1 pingback

 1. Hou zee «

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑