Socialisten en progressieven, maar dan wel Anders

– Ter Zake: U bent een socialist?
– Anciaux: Misschien ben ik dat wel.

– Ter Zake: Waarom moest het Socialisten en Progressieven worden?
– Gennez: Om duidelijk te zijn, want Bert is geen socialist.

Okay. Dat weten we dan, dus.

– Ter Zake: Moet een naamsverandering niet via een congres verlopen?
– Gennez: Nogmaals, we veranderen niet van naam.

Dus zo lang de afkorting hetzelfde blijft, verandert de naam van de partij niet? Zelfs niet als er in wat vroeger de “socialistische partij” was, nu ook mensen zitten die volgens de voorzitter van de partij géén socialisten zijn?

Sympathieke pipo’s, allemaal.

Ik mag er niet te veel over nadenken, want hoe meer ik erover nadenk, hoe nijdiger ik ervan word.

“Ho, ik denk dat ik maar eens op X ga stemmen. Jamaar, zou die nu socialist zijn, of zou die progressief zijn? Of is het een socialist die niet progressief is, een socialist die wel progressief is, of een niet-socialist maar wel een progressieve? Of is het een ‘anders’?”

17 reacties op “Socialisten en progressieven, maar dan wel Anders”

  1. Awel : mij maakt het niet zoveel uit, alleen al het feit dat er zoveel subjectieve definities zijn van socialistisch en progressief maakt het voor mij nogal irrelevant onder welke noemer iemand zichzelf onderbrengt.
    Een programma verdedigen waarin zaken staan die ik gerealiseerd wil zien (en geen waar ik radicaal tegen ben) en mijn vertrouwen genieten dat hij/zij voor de realisatie ervan zal knokken : die krijgt mijn stem zie.

    En nu er een beetje Sienjaal in de praktijk wordt gebracht, ga ik niet plots mijn neus optrekken. Voilà.

  2. Zozo. Als de afkorting niet verandert, verandert de naam niet, ook al verandert de naam wel. Storende Prietpraat Altijd.

  3. Geweldige tactiek; superbe communicatie, hoor. In een tijd waarin mensen behoefte hebben aan duidelijkheid en rechtlijnigheid. Waarom ze Anciaux binnenhalen, zal mij een raadsel blijven.

  4. Man man 🙂
    maareh zijn ze nu van naam verandert of niet want volgens wikipedia(http://nl.wikipedia.org/wiki/Socialisten_en_Progressieven_Anders) en Bert Anciaux (http://www.bertanciaux.be/) wel: “Op 12 januari 2009 kondigt de partij haar nieuwe naam Socialisten en Progressieven Anders aan, die Bert Anciaux toelaat om er in te treden.”
    maar volgens Caroline Gennez toch niet?

    Ik kan er ni meer aan uit, maarja ik krijg ook de kriebels van dat mens (Gennez)..

  5. Nee, ze zijn nog niét van naam veranderd.

    Tenzij ik met zéér zwaar vergis, moet je om van naam te veranderen via een congres gaan. En dat is nog niet gebeurd.

    Gennez maakt zich blijkbaar sterk dat het wel geen probleem zal zijn, maar zij is in snelheid gepakt door Anciaux, die de naamsverandering het eerst in de media gegooid had.

  6. Ja Michel, elk weldenkend mens moet in zijn leven een paar keer switchen tussen links stemmen en rechts stemmen. Misschien is zo’n moment eens aangebroken.

  7. @ eva

    Alles zou wel degelijk toch een beetje inhoud en zelfstandigheid moeten hebben … ! Met een houding van ‘wat zijn we toch allemaal vrolijke vrienden, zolang we niet echt radicáál tegen elkaars ideeën zijn’ drijven we langzaam aan weg van de democratie (en naar een eenpartijstelsel).

    Wie toch radicaal tegen onze ideeën is, is dan vlug de onverdraagzame, niet-politiek correcte niet-progressieveling ( een niet ernstig te nemen rechtse zak als het ware), en wat rest is een verzameling elkaar naar de mond pratende in een frontvormend keurslijf gedwongen zelfbenoemde linksen en progressieven.

    En de achterban en ‘oude’ garde vinden ze te stom? of te conservatief/rechts? om hierin mee te beslissen?

    Wat progressief en verdraagzaam: proficiat!

  8. @Michel: Wat moet een mens anders, als er geen linkse partijen meer te bespeuren zijn in de Vlaamse politiek.

    @eva: tuurlijk maakt die naamsverandering wél uit. Als de top van een partij er intern al niet in slaagt te luisteren naar de achterban (en gewoon beslissingen neemt zonder iemand te raadplegen), wat houdt dat dan in voor de bevolking wanneer die top opeens het land zou besturen?

  9. Ik ben erg teleurgesteld in manier waarop de naamsverandering is doorgevoerd. Eric De Bruyn van Spa-Rood heeft in december nog in een collum gewaarschuwd dat we op een dag wakker worden en merken dat de naam van uw partj is veranderd. Het is een sterk staaltje van verlicht despotisme. Zelfs de rechtse partijen hebben meer respect voor hun leden en achterban. Het parijbureau heeft beslist en niemand vroeg een stemming…Deuh. Das precies het politburo van de communisten. Het is andermaal schrijnend te zien dat de enige linkse partij volledig stuurloos is en zelfs de basisregels van het socialisme met de voeten treed. Ik hoop stiekem op een federale kieskring dan kan ik op Elio stemmen want hij schaamt zich niet om socialist te zijn. In vlaanderen tiert de politieke correctheid welig als een kanker en verlamd elke standpunt dat links is.
    Eric de bruyn richt aub heel snel een eigen partij op voor en door echte socialisten. Turken die werken op den bouw, Marrokanen die achter de vuilkar lopen, gasten die beton gaan rondrijden, sociaal werkers, cafébazen, Dokwerkers, bediende, studenten, vrouwen, mannen….want ze zijn er ze zijn met vee. Mijn stem heb je al zeker.

  10. Bij de sp.a-top zullen ze op een keer moeten inzien dat, om een socialist te zijn, je ook moet leven als een socalist, en niet als een graaiende, materialistische neo-liberaal die wat vage praatjes in de mond neemt over solidariteit.

  11. Wat me ook ongelooflijk tegenvalt in deze hetse is dat Gennez de volledige lading over zich heen krijgt. Ze is als voozitter zondermeer verantwoordelijk voor de beslissingen van het partijbureau. Maar ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er een aantal oude krokkodillen mee aan de basis lagen van deze beslissing en zich nu erg gedeisd houden en nergens te bekennen zijn. Johan en Franky-boy jullie voldoen voor mij aan de beschrijving van Flippend rund’s defintie voor de “nieuwe socialist”.

Reacties zijn gesloten.