Voor homo’s

Laat mij even in mijn archieven bladeren…

Mevrouw de voorzitter: slapen is voor homo’s.

Belarus is voor homo’s. Ik kijk naar Wit-Rusland op de BRT, niet naar Belarus op één.

Spijsverteringstelsels zijn voor homo’s.

Inloopperiodes zijn voor homo’s.

In bed liggen is voor homo’s.

It was hard to program so it should be hard to read, en commentaar is voor homo’s.

Ho! Food! Steak met frieten. Nauwelijks toegeschroeid. En geen groenten. Groenten zijn voor homo’s.

Huhu. Ik zeg het de laatste tijd niet zo vaak meer, maar ik heb dat jááááren aan een stuk gezegd.

Waarbij ik dan steevast zei dat ik “homo’s” gebruikte in dezelfde zin als “pipo’s” of “mongolen” of “debielen” of “Hollanders”: niet als respectievelijk Mensen De Griekse Beginselen Aangedaan of getrisomieerden of andersverstandelijken of Hollanders, maar eerder als een soort, euh, algemeen, dinges, weetwel.

En toen werd dat eigenlijk alsmaar moeilijker te verdedigen, want hoe moet een mens gaan uitleggen dat hij “homo” niet als een specifiek scheldwoord of zo maar als een algemene ironiserend bedoelde derogatieve term gebruikt?

Niet, dus. Of zeer moeilijk. Want het leidt onvermijdelijk tot opmerkingen als deze van Steven, op een post waar Pieter het over hetzelfde heeft:

Het woord is niet het probleem, het gebruik ervan en het gebrek aan respect voor de privacy van anderen wel.
één woord kan je alvast leren en daarna ook gebruiken, publiek en in een post: ‘excuus’.
nog een woord: ‘respect’.

Azijnpissers en mensen die spijkers op laag water zoeken zullen er altijd wel een probleem mee hebben, maar dat is geen reden om het woord in die context te vermijden. Net zoals ik me niet ga inhouden om iets een kutopmerking te noemen zelfs al was er ooit eens een juffrouw die dood– en dood-geaffronteerd door die term (“wat zoudt g’ervan denken als men zou zeggen ‘wat een lulopmerking’, vrouwelijke genitalia worden zo gediscrimineerd, boehoe” — reactie: “wat een lullige manier om de zaken te bekijken”).

Nee, de enige reden is omdat het te moeilijk is om telkens de hele context te moeten uitleggen.

Ik beperkt mijn gebruik van die vergelijking sinds een hele tijd tot privégebruik, met vrienden en familie. Die dan nog al dan niet homo kunnen zijn.

16 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.