“The tinctures are now ready for potentisation”

Mbwa. Ha. ha.

Zo fantastisch, vooral die poef dan.

34 Comments

 • Een Duitser die eind 18e eeuw met zijn verdunde middeltjes onderweg was in een rammelige koets, zo tot de conclusie kwam dat het schudden van de koets de potentie van zijn middeltjes versterkt en voilà, meer dan drie eeuwen later: de poef! Dat is pas vooruitgang.
  (boek van Simon Singh en Edzard Ernst is een aanrader)

 • Op zich deel ik de scepsis, maar ik ben wel al een paar keer erg goed geholpen geweest met homeopatische middeltjes (griep & hooikoorts, bijvoorbeeld). En nee, het gaat niet over fytotherapie. Placebo-effect valt niet uit te sluiten, maar dan liever zo dan dat ik moet antibiotica nemen als het niet nodig is.

 • Een mens vraagt zich af waarom ze zoveel van die planten en van dat slangengif nodig hebben: kunnen ze met twintig druppeltjes ‘mother tincture’ niet duizend miljoen miljard liter ‘potentized’ spul maken?

 • Ja, maar die argumenten zijn nu toch al -tig keer herhaald, dacht ik zo. En zij die al overtuigd zijn, die zijn nog overtuigder, in welke richting dan ook. Misschien is het zinvoller de vraag te stellen waarom homeopathie zoveel succes heeft.

  Ik kan in elk geval zeggen dat de homeopatische dokters die ik bezocht veel meer tijd spenderen aan hun patiënten en doorvragen over het hoe en het waarom van je levensstijl dan ‘reguliere’ dokters.

 • Hey, ik kan naar een toverdokter gaan en die kan anderhalf uur aan een stuk met mij praten en dan met een dooie kip over mij zwaaien.

  Als ik iets had dat met een luisterend oor gebaat was, dan zal ik ook met die toverdokter gebaat zijn.

  Maar noem het dan babbeltherapie en doe niet alsof het zwaaien met die dooie kip er iets mee te maken heeft.

 • Euh ja. Dat lijkt mij een uitstekende basis voor discussie: de zaken in het belachelijke trekken.

  Dokters die homeopathie bedrijven zijn afgestudeerd
  als reguliere dokter, en hebben zich om de één of andere reden verder gespecialiseerd in de homeopathie. Die mensen over dezelfde kam scheren als voodoopriesters snijdt helemaal geen hout.

  Soit, ik zal blijven naar een goeie homeopaat gaan en jij zal dat blijven belachelijk vinden. Ik kan daar mee leven.

 • Euh sorry, wie trekt hier wie in het belachelijke? I’ll have you know dat voodoo een godsdienst en een geloofssysteem is zoals een ander.

  Sommige mensen geloven dat een hostie en wat miswijn elke zondag letterlijk transsubstantiëren in het vlees en het bloed van een tweeduizend jaar geleden overleden iemand, andere mensen geloven dat offer aan een lwa en bereden worden door die lwa een vitaal onderdeel zijn van hun ritus. Het één is niet intrinsiek belachelijker dan het andere.

 • Neen, net niet. En expliciet net niet.

  Het verschil is dit: als ik het goed begrijp, is er niets ter wereld dat u ooit zal kunnen overtuigen dat het homeopathisch middel tegen hooikoorts niét werkt.

  Het werkt want het werkt want het heeft gewerkt bij mij en ik weet van nog andere mensen bij wie het werkt en mijn homeopaat zegt dat het werkt, punt uit.

  Een wetenschapper, die lééft van dingen die hem ervan overtuigen dat hij het niet bij het juiste eind heeft.

  Wetenschap en geloof zijn twee compleet andere dingen. Wat grafiet nemen en dat voorbij het getal van avogadro verdunnen en dan zeggen dat het hooikoorts geneest, is iets waarvan we met 100% zekerheid kunnen zeggen dat het niet waar is.

  Maar de homeopaat om de hoek zal u zeggen dat het niet alleen goed is voor hooikoorts, maar ook voor vanalles, zoals bijvoorbeeld, houd u vast, onder vele honderden meer:

  mind; emotions, feelings, attitude, disposition; weeping, crying, tearful mood (lamenting); from music;
  mind; restlessness, nervousness; while sitting; while at work; ;
  head; skin and scalp; out-break on skin; moist; sticky, glue-like moisture;
  head; skin and scalp; powdery flaking skin;
  Headache in morning on waking, mostly on one side, with inclination to vomit
  Rush of blood to head with flushed face also with nose bleed and distention and flatulence
  Humid, itching eruption on hairy scalp, emitting a fetid odor
  eye; lids; opening eyes causes sneezing;
  Cracking in ears when eating
  throat; spasms, convulsions etc.; on swallowing; forcing to retch;
  abdomen; stomach; burping, belching; ineffectual and incomplete;
  rectum; constipation; stool remains in rectum for a long time with no urging;
  genitals; female; vaginal discharge; thin, watery;
  genitals; male; testes and scrotum (balls); scrotum swollen by fluid accumulation;
  extremities, limbs; perspiration; foot; offensive smelling;
  sleep; yawning;
  Pimples and acne
  generalities; catalepsy (dazed, allows others to position limbs);

  …en zelfs dáár zou ik niet van lastig lopen, ware het niet dat er tussen al die kwalen en kwaaltjes die toch vanzelf zouden overgaan ook tumoren en dergelijke staan.

  En dát is waar het van ha ha grappig naar eigenlijk helemaal niet zo leutig meer gaat.

 • Punt is, wetenschappelijke tests (correct uitgevoerd tests, welteverstaan) hebben aangetoond dat homepathie pure placebo is.
  Ik kan wel aannemen dat die lange babbel met de homeopaat deugd doet. Maar ik heb een huisarts die ook luistert en tijd maakt. Misschien veranderen van huisarts.

 • Waarom zou ik moeten veranderen van huisarts? Ik ben heel tevreden over haar :-)

  Wat anekdotiek betreft, het klopt dat ik verschillende keren ben geholpen bij bepaalde ziektebeelden door homeopatische middeltjes. In één welbepaald geval van griep was het zelfs redelijk spectaculair. Zoals gezegd: ik sluit zelf helemaal niet uit dat er een placebo-effect speelt.

  Maar om het met Mitterand te zeggen: et alors?

 • Et alors?

  Om het met iemand anders te zeggen, it’s all fun and games tot er iemand in uw omgeving dood gaat aan kanker omdat de homeopaat van dienst haar oorpijn met compleet wegverdunde beladonna behandelde.

  “Oh, maar mijn homeopaat zou zo iemand wél doorsturen naar een echte dokter als het niet zou overgaan”?

 • En natuurlijk zijn er géén reguliere dokters die kankers verkeerd diagnosticeren of medische fouten maken waardoor mensen sterven. Ik ga u zeker niet vervelen met het verhaal van een jonge moeder die jaren geleden overleed aan een borstkanker die na borstamputatie terug de kop opstak en die met haar klachten geen gehoor vond bij de ‘reguliere’ dokter. Allopathie, it’s all fun and games, natuurlijk.

  Ik kan me trouwens niet goed voorstellen hoe een huisdokter een diagnose moet stellen van kanker? Zijn daar geen Rx-scans of een biopsie voor nodig?

 • Alle anecdotes daar gelaten: het centrale punt van de zaak is dat geen enkele homeopaat u kan zeggen hoe of waarom iets werkt of niet werkt.

  Dat geen enkele homeopaat u kan zeggen wat er gaat gebeuren als ge een verkeerd middel inneemt — kaarsvet in plaats van slangengif! 40X krijt in plaats van 100X zwavelzuur!

  Dat ik of gij een hele doos — vijf hele dozen — homeopathisch slaapmiddel of kalmeermiddel zouden kunnen nemen, en dat dat geen enkel effect zal hebben.

  Dat geen enkele homeopaat het onderscheid kan maken tussen de verschillende “medicijnen” in zijn kast, tussen kalmeermiddel en middel tegen eczeem en middel tegen “niezen als ik mijn ogen open doe”. Meer nog: dat niemand in het hele universum, met om het even welk instrument ter wereld, zelfs theoretisch, het onderscheid kan maken tussen het ene en het andere.

  Dat als de etiketjes van de homeopathische brol vallen, het onmogelijk is om te achterhalen wat wat is, en dat het ook niet uitmaakt welk middel ge neemt, en dat ge dus gewoon ook de middelen zoudt kunnen achterwege laten en er gewoon voor uitkomen dat het allemaal zever is.

 • Ik zeg toch nergens dat een homeopaat scans en biopsieën uitvoert? Overigens is de homeopaat die ik bezoek een ‘echte’ dokter, met een diploma van de RUG en zo. En eventuele medicijnen ga ik met een voorschrift halen bij de apotheker, ik ken geen enkele dokter die medicijnen in zijn kast heeft staan (tenzij het zou gaan om staaltjes van medische vertegenwoordigers).

  Dat iemand niet kan zeggen hoe of waarom iets zou werken of niet, heeft op zich geen invloed op OF het effectief werkt natuurlijk. Dat op zich geen ‘wetenschappelijk’ bewijs tegen homeopathie.

  Het is waar dat bij een dubbelblind test met homeopatische middelen er ‘geen werking’ of enkel placebo-effect kon worden waargenomen. Ik ben mij daarvan bewust. Het zou kunnen dat het ‘allemaal’ zever is. Maar ik ben er al goed mee geholpen, met die zever.

 • Feit is ook: grote pillen werken beter dan kleine, en gekleurde pillen werken beter dan witte. Dat is wetenschappelijk vastgesteld en als placebo effect kan dat ook al tellen.

 • en gezien er 0,0000000000000 actieve deeltjes in die pilletjes zitten maakt het niet uit of je ze allemaal in eens neemt of slechts een paar per keer.

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.