Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Menselijkheid

Is het iemand eigenlijk al opgevallen dat het VRT-nieuws tegenwoordig weer, zoals het hoort, misdaden tegen de mensheid zegt, en niet het belachelijke misdaden tegen de menselijkheid?

Alles gaat uiteindelijk toch nog goed komen.

13 reacties

 1. Volgens Wikipedia mag het allebei. Nuanceverschil, vind ik. “Mensheid” maakt het veel plastischer; “menselijkheid” is eerder een kwestie van fatsoen. Zeker door tsjeven bedacht.

 2. Ook in Knack is het tegenwoordig “mensheid”.

 3. ha ! ik dacht enkel dat het Jan Becaus was die ‘menselijkheid’ zei…

 4. Was mij ook al opgevallen. Heb nooit begrepen waarom men mensheid op een bepaald moment heeft vervangen door menselijkheid!

 5. Ja, en ik juich die evolutie meer dan toe!!

 6. En toch denk ik dat het taalkundig en juridisch correcter is om te spreken over misdaden tegen de menselijkheid, ook al bekt het voor geen meter šŸ˜‰

 7. “Misdaden tegen de menselijkheid”, da’s gelijk “misdaden tegen de gezelligheid”, vind ik.

  Misdaden tegen de hele mensheid, dat zijn het.

 8. Nu nog even van die enerzjie verlost zien te geraken. Wat is er toch verkeerd met het Nederlandse energie, dat het vervangen dient te worden door een franstalig equivalent?

 9. Een KAAKSLAG voor de Vlaming!

  Maar, in tegenstelling tot pakweg vorig jaar, mag het tegenwoordig wel weer, de juiste uitstpraak van energie:

  energie
  uitspraak: eeĀ·nerĀ·zjie, eeĀ·nerĀ·gie
  Beide uitspraakvarianten zijn goed.

  Uit: Taalmail 475 – 28 maart 2011, vrttaal.net

 10. Ik heb het altijd raar gevonden dat sommigen spreken over (ik schrijf het nu fonetisch) ‘septies’ wanneer ze sceptisch (skepties) bedoelen. Septisch is voor mij iets dat met beer- en bijhorende putten te maken heeft. VRT taalnet adviseert voor de uitspraak beide. Toch vind ik het raar klinken.

 11. Volgens mijn prof internationaal recht is het “misdaad tegen de mensheid”. Omdat elke misdaad in se een misdaad tegen de menselijkheid is. Ik ben geneigd die mens te volgen. En ik juichte enkele weken geleden toen ik op het radionieuws “mensheid” hoorde ipv “menselijkheid”, jawel.

 12. en wat dan met de misdaden tegen de vriendelijkheid en de lelijkheid en zo? als iemand zeer onmenselijk is geweest, kan dat een misdaad tegen de menselijkheid zijn, en toch geen misdaad tegen de mensheid.

 13. Het woord “menselijkheid” bestaat niet en ik zou ook niet weten wat ik me daarbij moet voorstellen. Een groep mensen, slachtoffer van “onmenselijk” gedrag, maakt deel uit van de “mensheid” en dan is “menselijkheid” dus een onzinnig woord. Overigens is het typisch menselijke arrogantie te spreken van “onmenselijk” omdat alleen mensen misdadig kunnen zijn.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑