Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Taxon Web

Dingen die niet werkten:

 • Het e-ID-ding installeren op een PC.
 • Eens het alsnog geïnstalleerd was, de identiteitskaart lezen.
 • Eens de identiteitskaart kon gelezen worden, inloggen op de website.
 • Het e-I-ding installeren op een mac.
 • Eens het alsnog geïnstalleerd was, de identiteitskaart lezen.

(Een paar keer herstarten laten, lukte het alsnog om in te loggen op de website. Nee, geen idee wat er aan de hand was. Aardstralen of zo.)

Dingen die ik niet wist:

 • Hoeveel kinderen heb ik ten laste? (Vier, verzekert Sandra mij.)
 • Geef ik écht zoveel aan allerlei goede doelen? Echt? Serieus? 
 • Moet ik “ja” dan wel “nee” antwoorden op volgende vraag: “Betreft het uw eigen woning, met name de woning die u tijdens het belastbare tijdperk zelf heeft betrokken of de woning die u om beroeps- of sociale redenen niet zelf heeft betrokken?” (Ik heb “ja” gezegd, maar ik ben er niet helemaal zeker van.)
 • Hebben wij een lening aangegaan om ons huis te kopen, en zo ja, betalen wij daar nog altijd aan af? (Ik vermoed van ja.)
 • Geven wij geld aan kinderopvang uit? En hoeveel zou dat wel kunnen zijn? (Studie op school, blijkt, 19 dagen voor drie kinderen, en in totaal 290 euro.)
 • Heb ik een levensverzekering? Hoe moet dat ingegeven worden? 
 • Aaaaa ik moét afbetalingen ingeven, en ik weet niet wat en hoe!
 • Gnaaaargh! Foutboodschappen!
 • Uuuuurrrg! Nee!

Dat is het moment dat ik het opgegeven heb, mij in de zetel heb gezet met een boek, en een hulplijn ingeroepen heb. 

Ik haat, haat, háát geldzaken. 

10 reacties

 1. ’t Is nochtans allemaal perfect in stroomschema’s en/of objecten en classes en whatsits om te zetten.

  Vreemd.

 2. Nee, niet waar. Het zou allemaal duidelijk zijn als ik er honderd procent zeker van zou zijn dat ik alle cijfers en alle papieren in handen heb. Maar da’s niet het geval.

 3. Ooit uit de mond van een belastinginspecteur gehoord toen ik in een zaal vol aspirant ondernemers zat: “De fiscale wetgeving, da’s vooral een kwestie van persoonlijke interpretatie.”

  Daarom dat ik mijn boeltje door een boekhouder laat regelen.

 4. Gewoon omdat ik nieuwsgierig ben : moeten jullie betalen als jullie kind nablijft in de studie ? Of gaat het over het lager onderwijs ?

 5. Ik ben zelf ook een wiskundeknobbel, maar boekhouding, daar heb ik ook een bloedhekel aan. Ik laat het dus ook door een boekhouder doen.

 6. Mijn grootste schok was toen men mij tijdens een cursus boekhouden vertelde dat boekhouden geen exacte wetenschap was, maar vooral interpretatie.

 7. Voor de duidelijkheid: ‘ik’ ben die hulplijn en onze belastingen invullen is geen kwestie van boekhoudkundig genie te zijn. We hebben geen ‘kostenposten’ en voor de rest is 80% al ingevuld door de belastingen zelf. Die andere 20%, daar weet ik (na de nodige inlichtingen gekregen te hebben van onze vorige bankdirecteur en van de madam van de belastingen zelf) wel weg mee ondertussen. Toen ik nog zelfstandige was, had ik ook een boekhouder, maar die deed er niets meer mee dan dat ik nu zelf doe, dus sparen we nu mooi geld uit 🙂

 8. Het leuke ware geweest indien Sandra jou ‘vijf’ geantwoord zou hebben 🙂

 9. Toegegeven; De installatie van de Eid en alles was een complete ramp. Waarom het na duizend reboots uiteindelijk ineens wèl ging is mij nog steeds een raadsel. Maar daarna liep het op wieltjes. Vooraf de juiste papieren verzameld, en (grotendeels) nakijken of wat er al ingevuld staat correct is. Met onze lening was het dit jaar ietsje meer ingewikkeld maar de taxonweb site heeft handige help wizards en zo. Ik was aangenaam verrast.en zeer tevreden. En ik trek terug! *grijns*

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑