1+2+3+4+5+6+…=-1/12

Wiskunde is zot.

4 Comments

 • Wiskunde is altijd leuk, maar idd. nog leuker als je evidente premissen vervangt door andere. En dan in feite foute uitkomsten vinden die toch een toepassing blijken te hebben. Zou daar een leesbare versie van bestaan?

  Als je dit geinig vindt, moet je zeker eens een boek als “Euclid’s window” lezen, met het verhaal van de niet-Euclidische wiskunde (dat met die parallelle lijnen die toch snijden)..

 • Ik heb hier toch moeite mee, omdat de redenering niet consistent is.
  Ik gebruik net dezelfde methodes van de maker van de video:

  S = 1 + 2 + 3 + ….

  En ik trek dezelfde ‘verschoven’ reeks af:

  S-S = 1 + 2 + 3 + ….
  – 0 -1 -2 – 3 – …

  Dus 0 = 1 + 1 + 1 + 1 + ….

  Nogmaals dezelfde redenering:

  0-0 = 1 + 1 + 1 + ….
  – 0 -1 -1 – 1 – …

  Dus 0=1

  Ik zeg niet dat het resultaat niet correct is (dat hangt af van de definitie van de som van een divergente reeks). Ik zeg wel dat de redeneringen in de video niet consistent zijn. En dat is toch hét waarheidscriterium in de wiskunde.

Zeg uw gedacht

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.